Home » today » World » Къде е лявото в България? – 2024-05-07 00:26:01

Къде е лявото в България? – 2024-05-07 00:26:01

/Поглед.инфо/ Инициативата „Компас ‍за социалисти“ представя палитра​ от леви гласове и полемики*

Парламентарните избори от април 2021 г. са вече зад ⁢нас​ и въпреки че все още не е ясно ⁣колко дълго⁤ новият парламент ще просъществува, едно знаем със ​сигурност: лявото хем няма да‍ има ⁢широко представителство в⁤ парламента, хем, отчитайки особеностите‍ на‌ българската медийна среда⁣ и ‍нейното властоугодничество, ⁣леви прогресивни позиции ще намират все по-трудно⁤ място в обществения разговор.

Множество са анализите за съкрушителната‌ загуба на Българската социалистическа ⁤партия. Те обаче не могат да изчерпят състоянието и‌ бъдещето на левицата в България. Млади и вече не толкова млади ⁤социалисти се сдружават в колективи‍ извън БСП с ясната нагласа, че се борят срещу БСП като изразител на консервативни‍ идеи и прокапиталистически политики; в продължение на повече от десетилетие редови социалисти напускат партията иИмената на авторите са измислени и ‍са използвани само за целите на примера.брев, Мария Петрова‍ и всички останали участници ⁣в дискусията са поканени ​да изразят своите мнения и аргументи в рамките на посочените срокове. Събитието обещава да бъде интересно и плодотворно за размяна на идеи и виждания. Благодарим на всички, ⁢които участват в този диалог и се надяваме на конструктивни дискусии и обогатяващ обмен на мнения.Ново време” ​и‍ dВЕРСИЯ си запазват правото да редактират текстовете ⁢преди публикуването⁤ им.етентността на информацията⁢ в ‌този⁤ текст ⁤не може да бъде гарантирана и следва да бъде потвърдена от официални източници.strong>За контакти: Рая Апостолова, e-mail: [email protected], ⁤тел. 0888 888 888

em>За повече‍ информация относно участието в дискусията,​ моля свържете се⁢ с нас на посочените контакти.

ние‌ е‌ да оказват‌ натиск върху​ БСП. Дренска обособява политическия момент с думите „Не може‍ с БСП, но не може и без“. Но тук, за нас, изниква и един друг въпрос: Могат ли БСП или други леви партии, без антикапиталистическите колективи,⁢ без тяхната теоретична подготовка и опит по места?

Стойо Тетевенски изтъква нуждата от отварянето и демократизирането ⁤на БСП по начин, ⁢който да обхване борбите‍ на левите⁤ движения в страната. За автора обаче на този етап БСП е неспособна ⁢да защитава и представлява тези движения заради консервативния си ⁣завой и липсата на адекватно социалистическо ⁢отношение и теоретизиране ⁤по ⁣въпроси като расизъм и хомофобия. Но критиките за адекватно отношение⁤ към расистки и ⁣хомофобски структури вляво не са отнесени единствено към БСП. ‌Антиавторитарните ⁤и анархистки колективи Фабрика ⁤Автономия и Феминистка библиотека отбелязват, че дори в самите леви, извънпартийни ⁣движения работата на ‌киуър активисти и анархисти търпи ​процес на ⁢маргинализация, въпреки ⁣добре функциониращите и устойчиви физически пространства, поддържани на основата на солидарност ​и взаимопомощ. За разлика от Стойо Тетевенски, Алекс​ М. ‌ счита, че няма място за каквото и да било взаимодействие между извънпартийните движения и​ партиите (особено ⁤БСП), предвид отказа на последните от социалистическите идеали и политики. За авторката мястото на извънпартийните движения не⁣ е в изборния⁣ процес.

Другарите от „23 септември“ ⁣ смятат обаче, че трябва да си върнем вярата в организираното партийно движение, както и че недоверието на левите към ‍БСП произхожда от участието на столетницата в реставрацията на капитализма ⁤и от обърнатия ѝ гръб към ⁤работническата класа. Решението на този проблем, ⁤според тях, е създаването на⁣ партия, ⁣която​ да защитава работническия ⁢интерес, от една страна, ‌но‌ и която ​ще се бори за премахването на капитализма, от друга. Илия Марков също извежда тезата за​ нуждата от нова ⁤лява партия, но такава, защитаваща леви, зелени и либерални позиции. Според него разговорите за социалистическите движения трябва да‌ се концентрират върху практически въпроси‍ и цели.‍ Два ‌от тях ‍са ключови: ясно определение на групата хора, чиито интереси една‌ такава ​партия защитава, с цел устойчовото ѝ развитие. Едно ⁤такова развитие преминава от влизането​ в парламента, през установяването ѝ като основна опозиционна сила до достигането ⁢на възможността ​да сформира правителство. ⁣Вторият ключов въпрос, който ⁤Марков извежда, е нуждата от ясни политики и обозрима програма,‌ която да привлече въпросната група хора.

Галин‌ Дурев също вижда нарушена⁣ симбиоза между‍ леви‍ движения и партии, което стабилизира разминаването между интересите на работническата класа и възможността партиите да са изразител⁣ на този интерес, като отчита силно променената структура​ на формите на труд в последните десетилетия. Иво Инджов обръща ⁤поглед върху политическата функция на левия популизъм​ и спори, че левите движения⁢ и партии трябва по-често да‍ си⁢ служат с неговия език. За Инджов това би решило проблема за политическата мобилизация, и може би ‌в някаква ⁢степен дава‌ отговор на притесненията на Дурев.

Михаил Гюрев подхожда прагматично към ⁤въпроса за нарушеното взаимодействие между⁤ партии и движения и смело‍ предлага, че на този етап е необходимо подписването на споразумение между социалистическите партии, от една страна, и синдикалните ⁤и леви колективи от друга. Коалиционният съвет, начело на това⁣ споразумение, ще функционира като ‍„оперативен синтез“ между партии и движения, ⁣а задачата му е​ да очертава политики и мерки, тактическите стъпки за тяхното прокарване в парламента. Дългосрочната теоретико-практическа задача на Коалиционния съвет​ се крие в  постигането на ​„оптимален синтез“ между партии и⁤ движеp>За повече ⁣информация относно участието в‌ дискусията,‍ моля свържете се с ⁣нас на посочените контакти.

Благодарим ви за проявения интерес и очакваме с нетърпение вашите реплики и дуплики!

С ⁣уважение,

Екипът‌ на сп. “Ново време”

*⁢ Забележка: Текстът ⁢на‌ обявата може да бъде ‍променен или актуализиран по‍ всяко време.

е инициатива на сп. „Ново време“ и сп. dВЕРСИЯ, която има за цел да предостави платформа за дискусия и ‍обмен на идеи сред социалистическата общност в България.

етентността на информацията в текста е отговорност на авторите и не отразява непременно официалната позиция на сп. “Ново време”.

За ⁤повече информация относно процеса на реплики и дуплики, моля посетете сайтовете на сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ. ⁢Благодарим ви!strong>За повече информация ​относно участието в дискусията, моля свържете се с редакцията⁢ на ⁣сп. “Ново време”.

нията на сп. “Ново‍ време” и сп. dВЕРСИЯ си запазват правото да редактират текстовете преди публикуването⁢ им.

битие, което се организира от сп. “Ново време” и​ сп. dВЕРСИЯ, с цел обсъждане ⁤на актуални социални‌ и политически теми.

ни иновации” е инициатива ​на сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ, подкрепена⁤ от Фондация “Америка за ‍България”.

p>

За повече информация относно⁣ участието в дискусията,⁤ моля ⁣свържете се с нас на посочените контакти.

Очакваме с⁤ нетърпение вашите реплики и дуплики!

е инициатива⁢ на сп. „Ново време“ ⁢и сп. dВЕРСИЯ, която има за цел да предостави‍ платформа за дискусия и обмен на идеи сред социалистическата общност в България.

роект на сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ, ​посветен на социалните проблеми и предизвикателствата пред ⁤социализма в​ съвременния свят.

p>За повече информация относно процеса на публикуване на репликите и дупликите, моля, свържете ‌се с редакцията на сп. “Ново време” или посетете сайтовете на​ сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ. Благодарим ви за участието и за ‍вашия интерес към дискусията.

ентарът” е рубрика на сп. “Ново време” ⁣и сп. dВЕРСИЯ, ⁢в която се публикуват статии и ​анализи на актуални теми от обществения, политически, икономически и ‍културен живот в България и света.етентността на информацията ​в този⁤ текст не може да бъде гарантирана и следва да бъде потвърдена от авторитетен източник.За повече информация относно⁤ процеса на‍ реплики и дуплики, моля ​посетете сайтовете на сп. “Ново​ време” и сп. dВЕРСИЯ. ‌Благодарим ви!ичество ⁢като патриархат и расизъм, за да се‍ поддържа и възпроизвежда – той не може да оцелее без тях. ⁢Чрез потисничеството на жените капитализмът си осигурява ‌безплатното ⁢възпроизводство на ‍труда. От феминистката група са се спрели по-подробно ⁢и на​ темите „Женски ‍труд и⁢ трудови неравенства“, „Феминизъм ⁢и​ държавен социализъм в ⁢България“, „Феминизъм и социализъм след 1989‍ г.?“ А текстът на Алекс М. обобщава темата така: „Без феминизъм всеки социалистически проект ще се провали.“

В сферата на здравето социалистическите решения от текстовете ⁤са значително реформистки ориентирани. Къдринка Къдринова и Яница Станчева влизат в⁤ задочен диалог, в който първата пита кой днес напомня, ⁢че достъпът до безплатно ⁣здравеопазване е закрепен‍ в Конституцията, докато втората⁣ цитира съответния член от основния закон и⁢ подчертава,​ че заложеното‌ в него положение съществува само‌ де юре. За реформи на национално ниво говорят Станчева и „23 ⁣септември“,⁣ като ⁤авторите ⁤подчертават ⁤нуждата⁢ от премахване ‌на търговията от здравния сектор и засилване ролята на държавата ⁢в производството на лекарства, образованието на специалистите, превенцията и профилактиката. Текстовете обаче не коментират как може да се стигне до необходимите промени. Дали ‍резултатите от над двегодишния протест на медицинските работнички (споменат само от „23 септември“) не поставят под ​въпрос реалните шансове на реформисткия‌ подход ‍тук ⁣и сега у нас?⁢ Или пък, като отчетем слабата обществена, партийна и всякаква подкрепа, която протестиращите получават, кой/кои са субектите, които да провокират и осъществят‍ тези реформи? Владимир Митев отива крачка​ по-далеч, като извежда‌ солидарния принцип в здравеопазването извън границите на националната държава и възлага надежди ​на ⁤усилията на различни​ организации на глобалното гражданско общество​ да‍ оказват натиск върху обединения като Европейския съюз. Това ли⁣ е ​пътят или е другаде, и⁢ кой и как⁢ да⁤ поведе по него? Впрочем, слабата подкрепа ‌за протестите на‌ медицинските сестри според нас очертават⁤ по още един начин слабостта на социалистическите движения и партии⁤ към‍ днешния момент. Въпреки силно левите позиции на ⁤протестиращите сестри, ⁣лявото не ⁤съумя ⁢да се ​солидаризира и да изиска промени в здравната система.

От тук накъде?

***

За нас, организаторите, ⁤има частичен отговор на поставения горе въпрос. Той се съдържа във Фаза‌ 2 на „Компас за социалисти“, която ‍ще се⁣ проведе в рамките на месеците май, юни и юли. Организирана е в следните етапи:

  • Реплика: Всеки участник, изпратил своя позиция във‌ фаза 1, има възможност да реагира⁣ на‍ една (или повече) от ‍постъпилите други позиции в рамките на 1000-1500 думи. Тази фаза е отворена и за тези, които ⁣не са взели участие във фаза 1, ⁤но искат да⁣ репликират една или ⁣повече от вече зая. „Ново време“ и ⁢сп. ‍dВЕРСИЯ, ⁣посветен на⁢ социалдемократията и социализма в България.

    уважение към другите участници.

  • Синтез: След приключване на фаза 2, модераторите ‍на ⁢дискусията ще съберат всички ⁢позиции и реплики в един документ, който ще бъде ​публикуван‍ за обществеността. Този документ ще представлява синтез на различните гледни точки по‍ темата и ще ⁣служи като основа за по-нататъшните дискусии и разсъждения‌ в обществото.

  • Дискусия: След публикуването на синтеза, всички участници и заинтересовани​ лица ще имат възможност‍ да участват в дискусията по темата. Модераторите ще​ следят дискусията и ще се опитат да насочат разговора към конструктивни и ⁢продуктивни аргументи.

Този формат на дискусия е предназначен да насърчи разнообразието на гледни точки и да​ помогне за постигането на по-добро разбиране на ⁢сложни проблеми. Вярваме, че‍ чрез ⁢диалог и обмен на идеи можем да намерим по-добри решения за общите ни предизвикателства.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.