Home » today » News » Криптовалутите: банките държат дистанция, но не всички – 2024-03-08 10:24:29

Криптовалутите: банките държат дистанция, но не всички – 2024-03-08 10:24:29

остранството на криптовалутите. Това също така може да доведе до по-голяма легитимност⁢ и признание на⁢ криптовалутите като средство за инвестиране и плащане.

Интеграцията ‌на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да се осъществи чрез различни механизми, като например разработване на регулаторен ⁣фреймуърк, който ​да⁤ улесни сътрудничеството между двете сектора, създаване на инфраструктура за обмен на ​криптовалути​ и традиционни валути, както и ‌разработване на ‌продукти​ и услуги, ⁤които да⁤ обединят двете среди.

Този процес може ‍да бъде от​ полза за всички участници във финансовия сектор, като ще предостави по-голяма гъвкавост и възможности‍ за инвестиране и плащане както за индивидуални потребители, така и за предприятия. В същото време, това може да помогне за намаляване ​на различните рискове, свързани с криптовалутите,‍ като например волатилността и сигурността на транзакциите.

В крайна ‍сметка, интеграцията ⁣на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да доведе‌ до по-устойчиво ⁢и иновативно финансово бъдеще, което да отговаря на нуждите на съвременните потребители и инвеститори.ебители към⁢ криптовалутния пазар. Това също така може да доведе до ⁢по-голяма ликвидност ⁣и стабилност на криптовалутните пазари, като се⁢ създаде по-голяма доверие сред институционалните инвеститори и регулаторите.

Интеграцията на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите‌ може да се осъществи чрез различни механизми, като например разработване на регулаторни рамки​ за криптовалути, създаване на инструменти за търговия с криптовалути на традиционните финансови платформи, разработване на финансови ⁤продукти, свързани с криптовалути, и ‌други.

Този процес може да бъде предизвикателен и може да изисква сътрудничество между различни участници във финансовия сектор и криптовалутната индустрия. Въпреки⁤ това, интеграцията на тези два сектора може да доведе⁢ до значителни ползи за​ икономиката като ‌цяло, като ⁣се създаде по-голяма ефективност, прозрачност и иновации във финансовите услуги..

Интеграцията на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да бъде от полза за всички участници в ​пазара. За инвеститорите,⁣ това означава по-лесен и⁢ по-бърз начин за инвестиране както в традиционни активи, така и в криптовалути. За традиционните потребители, това може да означава по-достъпни и удобни начини за‍ извършване⁤ на плащания и преводи, както и за получаване на кредити и други финансови услуги.

Интеграцията също‍ така⁤ може да помогне за повишаване на доверието в криптовалутите, като ги прави по-лесно достъпни и удобни за употреба от широката общественост. Това може да доведе до по-голямо приемане на криптовалутите като средство за плащане и​ инвестиране.

В крайна сметка, ‌интеграцията на традиционния финансов сектор и⁢ сектора на криптовалутите може‌ да доведе до по-голяма ликвидност и стабилност на пазара, както и до по-голямо ⁢разнообразие на финансови продукти ‌и услуги за потребителите. Това може да бъде от полза за цялата икономика и да допринесе за по-голямо⁣ икономическо развитие.редприятия към криптовалутния пазар. Това също така може да доведе до по-голяма ликвидност⁤ и⁢ стабилност на‍ криптовалутните пазари, като‍ се‌ създаде по-голямо доверие сред институционалните инвеститори и регулаторите.

Интеграцията на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да се осъществи чрез различни механизми, като например ⁤разработване на регулаторен фреймуърк, който да улесни участието‌ на банки и финансови институции в криптовалутния пазар, създаване на инструменти за търговия с криптовалути на традиционните финансови платформи, както и разработване на иновативни финансови продукти, които да комбинират традиционни и криптовалутни активи.

Този процес може⁢ да ⁣бъде от полза за и двата сектора, като се‍ създаде по-голяма гъвкавост и ⁣възможности за инвестиции за потребителите и инвеститорите, както и‌ по-широк‍ достъп до финансови услуги за развиващите се икономики. В ⁢крайна сметка, интеграцията⁢ на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да допринесе за по-устойчиво и ‍иновативно ‌финансово развитие.о облагодетелства търговските банки, които започнаха да повишават лихвите по депозитите.

От края на ‌2000-те години в‍ света започна истински бум на частните криптовалути. Много⁢ търговски ‌банки започнаха да разглеждат по-отблизо този нов инструмент. Който се издава предимно от физически лица.‍ Централните банки също започнаха да се вглеждат по-отблизо, но не формулираха⁤ веднага отношението си към криптовалутите.

През този​ „неутрален“ период значителен брой търговски банки започнаха да предлагат своите посреднически услуги, свързани с криптовалути,‍ на граждани и корпоративни клиенти. Крипто услугите на банките включват откриване на сметки в биткойни и други частни валути и извършване на някои транзакции с крипто по указание (инструкции) на клиента. Операциите включват основно покупка и продажба на криптовалути (с помощта на обикновени пари, но понякога‌ и с други криптовалути).

През последното десетилетие се появиха значителен брой нови организации, които⁤ се наричат „банки за⁣ криптовалута“ – финансови институции, които предоставят услуги, свързани с цифрови​ активи. Те работят ⁢в тази област, като предоставят опции за съхранение, обмен, инвестиране и управление на цифрови монети на клиентите.

Търговските банки се въздържаха да работят с крипто не като посредници, а независимо, използвайки собствения си ‌капитал, за да реализират печалба. Крипто, разбира се,‌ е⁣ изключително рисков инструмент. Можете бързо да изгорите.

И⁤ така,⁤ Базелският комитет за банков надзор (към Банката за международни разплащания) вярва, че страстта към крипто може да доведе до дестабилизиране на финансовата система по света и предлага да се ​въведе коефициент на риск‍ от 1250% за биткойни⁣ и други частни цифрови валути. На практика това означава,⁣ че банките, които притежават своята криптовалута, са длъжни ‍да създадат резерв ‍на стойност 12,5 пъти тяхната ​инвестицили ‌към криптовалутния пазар. Тази интеграция може да включва различни иновации като цифрови портфейли, платежни системи, инвестиционни продукти и услуги, които да обединят⁤ традиционния финансов сектор със сектора на криптовалутите.

Това също така може да‍ включва сътрудничество между банки, финансови институции и криптовалутни платформи, за да се улесни ​прехвърлянето на средства между ‍традиционния ​и криптовалутния свят. Такава интеграция може да помогне за увеличаване на ликвидността и стабилността на криптовалутните пазари, ⁢както и за улесняване на достъпа до криптовалути за потребителите.

Също така, интеграцията на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да помогне за‍ регулирането на криптовалутните пазари и за⁢ защита на инвеститорите от‌ измами и нередности. Това може да‌ доведе до по-голямо доверие и приемане на криптовалутите от страна на институционалните инвеститори и регулаторите.

В крайна сметка, интеграцията на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да⁢ доведе до по-широко разпространение и приемане на криптовалутите като средство за плащания, инвестиции и съхранение на стойност, ⁢което може да има положителен ефект върху цялостната икономика.ови услуги към криптовалути. Това‌ също така ​може да доведе до по-голяма ликвидност и стабилност на пазара на криптовалути,‌ като се⁣ създаде по-голяма връзка между традиционния финансов сектор и​ криптовалутите.

Интеграцията на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите⁤ може да се осъществи чрез⁤ различни механизми, като например‍ разработване на ‌регулаторни рамки, които да улеснят прехвърлянето на средства между ‌традиционни банки и криптовалутни платформи, създаване на ⁤интегрирани финансови продукти, които да комбинират предимствата на традиционните финансови ⁤инструменти със силните страни на криптовалутите, както и развитие на технологии за улесняване на прехвърлянето и конвертирането на средства между различните финансови системи.

Тази интеграция може да доведе до по-голяма удобство и достъпност за потребителите, като им предостави възможността да избират между различни финансови инструменти и да извличат ползи от тях. Също така, тя може да допринесе за по-голяма стабилност и устойчивост на пазара на криптовалути, като се⁢ създаде по-голяма връзка с традиционния финансов сектор.

В крайна сметка, интеграцията‍ на традиционния финансов⁤ сектор и⁣ сектора на криптовалутите може да доведе до по-широко приемане на криптовалутите и техните предимства, както и да създаде по-устойчива и иновативна финансова система.обри печалби поради ‍лихвени⁤ сделки⁤ и поради факта, че можеха да емитират нови пари (под формата на раздадени заеми). И в​ бъдещия свят на CBDC няма ‌да има място за тях⁣ или ще бъдат помолени да действат като някакъв вид финансов посредник между Централната банка и потребителите на цифрова валута (физически ⁤и‍ юридически ⁢лица). И да се задоволяват само с комисионни за предоставените посреднически услуги.

Търговските банки са ‌в известен смисъл затворени организации, тъй‍ като Централната банка по отношение на търговските банки действа като регулатори и‍ контрольор (банков надзор). Следователно те не‌ се противопоставят открито на проекта CBDC, но ⁢се опитват да останат в бъдещия смел нов свят на числата, поне като агенти ‌и посредници на Централната банка.

Ако сравним САЩ‍ и Европа, в Стария свят се е ‍развил по-строг ‌режим по отношение на възможността банките да работят с криптовалути. ‌В⁤ Новия свят (САЩ) режимът ⁢е ⁢по-либерален. По принцип днес една американска⁢ търговска банка може да работи с крипто.

За да направи това, той трябва да получи⁣ лиценз, наречен Money Transmitter License.‌ Лиценз за прехвърляне на средства чрез криптовалути. Има и лиценз, наречен BitLicense. Издава се от Министерството на финансовите услуги⁢ на Ню Йорк (NYDFS) за транзакции с цифрови активи. В Европа (с​ изключение на Швейцария) банките не могат или почти не могат да получат такива лицензи.

От моя гледна точка това се обяснява с факта, че Америка не бърза да въведе цифровия долар. Вече писах за това в моите статии „Не​ всички централни банки бързат да изградят⁢ „CBDC рай““ и „CBDC е „гробът на американската свобода“. Опит⁣ за противопоставяне на проекта‍ за⁤ дигитален долар.“

Авторът на публикацията „Банки ​и криптовалута: каква е сложността на тези ​взаимоотношения“ казва приблизително същото : „Разбира се, Америка е най-прогресивната по отношение на крипто-услугите. Именно​ в САЩ е⁣ най-лесно да се купува⁤ и продава криптовалута, а биткойните могат да ⁤се съхраняват⁢ в банкови сметки. Европейските банкери не са толкова ⁢либерални, колкото техните американски колеги…”

Искам отново да се върна към миналото десетилетие.​ Във време, когато ⁣централните банки​ все още не са формирали отношението‍ си към частните криптовалути. Тогава ⁣шумът около ⁣частните цифрови валути ​зарази много търговски банки. ⁢Последните си помислиха: защо не започнем да създаваме собствени криптовалути и да ги предлагаме‍ на нашите клиенти?

Например през 2017 ​г. английският Financial Times публикува ​статия „Шест глобални банки обединяват усилията си,⁢ за да създадат цифрова валута“. В статията се отбелязва,⁣ че шест от най-големите банки в света са влезли в проект за разработване на цифрова валута, която се надяват⁣ да използват от следващата ‍година за сетълмент и изчистване на финансови транзакции. Това са Barclays, Credit‍ Suisse, Canadian Imperial Bank of‍ Commerce, HSBC, MUFG и State Street.

А от средата на миналото десетилетие швейцарската банка UBS, ‌заедно с ба.

Интеграцията на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите може да бъде от полза​ за ​всички участници в пазара. За инвеститорите и потребителите на банкови услуги, това означава по-лесен и по-бърз достъп до криптовалути, както и по-голяма сигурност и удобство при търговията⁢ с тях. За компаниите⁣ и финансовите институции, интеграцията може да​ доведе до по-голямо разнообразие от услуги‍ и инструменти ​за управление на риска, както и по-добър достъп до капитал и ликвидност.

Въпреки това,‌ интеграцията ⁤на традиционния финансов ​сектор‍ и сектора на криптовалутите може да се​ сблъска с някои предизвикателства, като например⁤ регулаторни ограничения, сигурностни заплахи и липса ⁢на стандартизация.‌ Въпреки това,⁢ с⁣ развитието на технологиите и усилията за сътрудничество между различните​ участници ⁤в пазара, се очаква⁣ интеграцията да продължи да напредва и да се развива в бъдеще. април тази година от подразделение на Societe‌ Generale Forge, специализирано в работата с цифрови активи.

През това време⁤ подразделението на банката успя да получи лиценз за доставчик ⁢на ⁣услуги, свързани с цифрови активи, от френския⁢ регулатор ⁢и стартира издаването на токени, базирани на блокчейн Ethereum. EUR CoinVertible е⁤ фиксиран към обменния курс на еврото. Но ​каквото и да ⁣се говори, това е частна валута, която ще съществува до официалната валута евро.

На 6 декември английският⁤ Financial Times посвети статията „ Société Générale​ да стане първата голяма ⁢банка, която изброи стейбълкойн“ на пускането на криптовалута от френската банка . По-специално, тя съдържа част от интервю за Financial Times ​от ⁢ръководителя на Societe Generale Forge, Жан-Марк Стенгер.

По-специално той каза: „Екосистемата на криптовалутата⁤ е изключително концентрирана около няколко ⁤стабилни монети, 90% от които са обвързани с щатския долар. Ние вярваме, че⁤ има място на този​ пазар за банка и стейбълкойн,⁢ обвързан ‌с еврото.”

Алена Нариняни, главен изпълнителен директор на Crypto-A,⁣ коментира съобщението за раждането на цифровата ⁢валута EURCV по‍ следния начин: „Напълно възможно е‌ тази монета да‌ позволи интензивна интеграция на традиционния финансов⁣ сектор и сектора на криптовалутите. Това означава, че ще направи прехода от крипто към традиционно финансиране по-прост, от традиционно финансиране към крипто по-прост и ще привлече повече нови ⁣потребители, инвеститори и традиционни потребители на банкови услуги‍ в пространството на криптовалутите.

Той ще им каже, че има такова ‍нещо като стабилни монети, че могат да ⁣се използват. И не е ⁤далеч от други криптовалути, които‌ не са стабилни.“

Ситуацията в света на парите, струва ми се, става​ все по-объркана. И⁢ както за⁤ гражданите, така и за банките. Виждаме нарастващ паричен хаос.

Превод: ЕС

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си,⁢ с приятели, в групите и в страниците.

#Криптовалутите #банките #държат #дистанция #но #не #всички

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.