Home » today » World » Калоян Паргов: Сега БСП е длъжна да представи конкретно и експертно своите виждания за утрешна България – 2024-05-03 00:45:33

Калоян Паргов: Сега БСП е длъжна да представи конкретно и експертно своите виждания за утрешна България – 2024-05-03 00:45:33

Благодаря ⁣за изказаните мнения и подкрепа, г-н/г-жо Калоян/Паргов. Важно е ⁢да се ценят различните гласове и мнения в политическия процес. Надявам се, ‍че народът ще избере най-добрите представители,⁢ които да⁢ ги представляват в парламента. Успех на ⁣всички кандидати в‌ предстоящата кампания!

#Сега #Кампания #Избори #Политикаериод в опозиция, БСП получи толкова​ съкрушителен резултат – ⁣480 хил. гласа, а това означава, че сме получили с 25⁢ хил. по-малко, отколкото на парламентарните избори през 2014 г. след управлението‌ на Орешарски, обявени от​ председателя на партията за катастрофални.

Трезвата преценка разкрива, че сривът на ⁢доверие към БСП на изборите от 4 април, наистина е безпрецедентен, особено в ‌големите градове, където е съсредоточен трудовият​ потенциал на България.⁤ И то при⁢ положение, че 11 години държавата ни се управляваше от партия ГЕРБ, ‍довела България⁤ до просешка‌ тояга‍ – да заеме последно място по развитие в ЕС. Този застой в държавата породи в нас, членовете на БСП,​ усещането, че няма как, че сякаш вече е‌ предопределено ​нашата партия да спечели убедително парламентарните избори.

Да, ама‍ не!

Гласоподавателите, колкото и да е тежко ‌да го констатираме, не ни​ припознаха като сериозна управленска алтернатива. ​Дано сега, в ⁢тази предизборна кампания, покажем нови ⁤идеи, ново поведение на отговорни политици.

Иначе в резултат на изборите от 4 април, тази година, ГЕРБ вече не е управляваща партия. Този факт е заслуга,‌ както на парламентарната опозиция в лицето‍ на БСП, така и на ‍партиите на протеста. Краткият живот на 45-ото Народно събрание показа също така, че Бойко Борисов е в пълна ⁤парламентарна изолация.

Дали тази тенденция ще се запази и на ‌предстоящите избори ‌зависи от действията на служебното правителство,​ но ⁤и от всички нас. ⁣В ⁣този план, ние, членовете⁤ и дейците на БСП сме призвани да подкрепяме⁢ активно и настъпателно усилията на служебното правителство да демонтира порочния модел на управление на държавата. Такива са ⁣и очакванията на избирателите.

Сегашният предизборен период ни разкрива възможности да представим далеч по-конкретно и експертно обосновано своите реалистични ​управленски виждания за развитие ​на икономиката, на здравеопазването, образованието, науката и културата, на социалната сфера, селското стопанство и т.н. Да посочим пътя, по който България ще се придвижи от последно място ​по развитие в ЕС към по-горни позиции.

Действително, партията разполага ⁣с един цялостен документ „Визия ‍за България“, макар и твърде общ с ⁣оглед‍ на ⁤жанровите му характеристики. След пандемията, обаче, ситуацията в⁣ България съществено се промени, проблемите изпъкват ⁣с много ‍по-значима острота. Очакванията са за нови управленски идеи и интелигентни решения, ефективно конкретизирани. И тази конкретна управленска програма още утре да може да я​ представим пред ‌обществото.

Моите очаквания са в‌ една нова управленска програма категорично да заявим, че без силна икономика и технологична революция, без повишаване на ръста и качеството на производството няма как да​ бъдат решени останалите‍ въпроси на ежедневието. Няма как да се реализира справедливостта върху базата на икономическата ни изостаналост, ‌на унизителната бедност ⁣и мизерия.

Всъщност, вече е пределно ясно: истинската лява политика може да се провежда при условие, че България ​даде мощен тласък на производството, на скокообразното нарастване на Брутния вътрешен продукт. И⁤ нека си го кажем без заобикалки: корупцията в големи размери ⁢е типично явление за бедните ⁣държави от компрадорски вид, каквато днес е България. Такава държава на зависимостите се характеризира с лишаването й ⁤от национален суверенитет, с произволите на чуждия и българския едър ​капитал в областта на концесионирането на природните ​ни богатства, на⁣ заплащането на електричеството, топлинната енергия и водоснабдяването.

Повтарям отново: въпрос над въпросите пред ‌БСП⁣ е да постави акцент върху производството като условие на провеждането на продуктивна и реална​ социална политика. БСП като партия на трудовите хора да подкрепя​ и стимулира производителния български бизнес.

Необходимо е⁣ да ⁤посочим политиките, с помощта на които държавата ще привлича чуждите инвеститори, как и къде ⁤ще⁢ търси пазари за българските стоки.

Тревожно е, че ‍в ​днешното общество на знанието България се превръща все по-определено в територия⁤ на нискотехнологичните производства. Както и на претендиращи за екологична съобразност⁣ мощности, непосилни ‌като социална цена за българските ​граждани.

По време на Тройната коалиция⁣ чуждестранни инвеститори, като американската Ай Би Ем, бяха избрали България за​ място, в което да развиват ​своите дейности. В онзи период, в Ловеч, китайски компании ‌с ​българските партньори се наеха ⁤с производството на автомобили. Заговори се и за Дженеръл моторс. В ход⁢ бе реализацията на ​проекта⁤ Белене и​ строителството на газопровода „Южен поток“. Всички ​тези ⁤проекти се⁣ провалиха по време на управлението ​на ГЕРБ.

Преди‌ две години се обнадеждихме, че голяма автомобилна компания като Фолсваген ще ⁣предпочете да ⁢разположи у ⁢нас свой​ завод, ‌както и⁤ че най-накрая проектът ⁣за стоителството на АЕЦ ⁢„Белене“ е на път да започне да ‌се осъществява. Не се получи нищо.

Остават обаче да висят, наред с ⁢всичко останало,⁣ и тревожните въпроси ⁢за бъдещето на българската ⁤енергетика след 2027 ​г. Добре ‌поне, че Балкански поток, с неговите икономически и геополитически ‍предимства за ⁢България, вече е факт, с неговата роля да ‍осигурява енергийната стабилност в ⁤Южна Европа.

Приказка за наивници е, че ⁣пазарите на големите държави в ЕС очакват наши стоки. Добре известно е, че‌ през‌ последните 30 години България беше принудена рязко да намали зеленчукопроизводството и овощарството си, за‌ да отглежда на плодородната българска земя монокултури като рапицата, например.

Не⁣ се съмнявам, че ще настъпи време, когато в управленска⁢ програма на⁣ БСП ще намерят място разработки за това, на каква основа да развиваме външнотърговските отношения, къде да търсим пазари за стокопроизводството си.

Според мен, първата‌ стъпка в тази насока ‍ще е опитът на ​нашата⁣ държава⁢ да си⁣ върнем т.нар традиционни‍ пазари от близкото минало. А те, известно е, са‍ най-вече в Русия и Близкия Изток. Защо не проучим опита на‌ десния Орбан за създаване на съвместни предприятия със⁤ западноевропейски, американски, руски, китайски, японски, и т.н. инвеститори, както и политиката му ‌унгарските стоки да бъдат преимуществено продавани на големите ⁣пазари в Русия и Изтока, а което му позволява да ⁢провежда такава социална политика, каквато социалистическа Унгария не е успявала да провежда.

Защо ние, лявата БСП,‍ да не може да си позволим такъв подход за икономическо и социално възраждане на България, член на ЕС и НАТО, а десният Орбан може да прилага този подход в Унгария, също като нас член на ​ЕС и ⁤НАТО? И стига сме ⁤се ръководили в този случай⁢ единствено от това, че Орбан е десен ⁣политик. Десен политик, който одаря ви!

С уважение,

[Вашето име]

да се ⁣възползваме ‍от Плана за възстановяване и устойчивост. На управленско ниво трябва‍ да се създаде оперативен орган – вид‌ разплащателна агенция, която да‌ насочва, управлява и контролира средствата. Наред с укрепването​ на българския бизнес, важно е средствата да⁢ бъдат използвани за​ развитие на икономика, основана на ‍високите технологии,‌ за развитие на туризма, но и за възлови социални дейности.

Трябва да сме в състояние, още⁣ сега, в предизборния период, да конкретизираме с какво​ ще подпомогнем обезлюдяващите се региони. ⁣Да напомним плана ни за Северозапада, за ⁤Странджа или за ‌родопския‍ край. Времето ⁣на‌ общите приказки изтече. Необходими са конкретни решителни мерки!

Необходимо е⁤ да заявим още сега, че ако ‌БСП поеме управлението на страната, ще реализира АЕЦ „Белене“, като проект ⁤от особена значимост за националния ⁤ни интерес.

И ​още. Смятам, че като лява партия сме длъжни по-активно да защитаваме ценността „мир“. Да, България е член на ЕС и НАТО.‍ И изпълнява своите задължения. Но ние от⁤ БСП би следвало, подобно на други партии в държави членки⁤ на ЕС и НАТО, да не мълчим по⁣ въпроси, ⁣свързани с въвличане на страната ни в различни ‌противопоставяния срещу Русия, а да реагираме като представители на суверенна държава, която⁣ може и ⁤трябва да се превърне в цивилизационен мост между Западна Европа и Руската Федерация.

По отношение на здравеопазването. Нужно е много по-цялостно и в дълбочина да‍ развием ‍виждането​ си за здравната ​реформа. Това, че сме против по-нататъшното съществуване на болниците⁢ като‌ търговски дружества е правилно. Но какво предлагаме? В София, ‌например, са съсредоточени едни от най-добрите болници в страната – общински, държавни, частни. Над 22 от тях са със статут на университетски болници. Тук е съсредоточена най-модерната апаратура. В столицата работят и голяма част от българските лекари.

Ковид-кризата показа, че‌ България трябва да се гордее с високоподготвените ⁣си лекари. И в същото време, че нашата⁣ политическа класа не е на ​нужното ниво на отговорност, когато става⁤ въпрос за такава всеобхватна криза⁣ като тази с пандемията.

Но по-конкретно. Налага се да бъде предложен нов модел ‌за финансиране на системата на здравеопазването, ⁣по-социален и по-справедлив. В това число да настъпят промени в лекарствената политика. ​Необходимо е,⁢ при едно ⁣бъдещо управление, да се засили профилактиката, особено ⁣сред децата и уязвимите групи.

В областта на ​образованието – тук ⁣са необходими комплекс‍ от мерки. Приетият‌ през ​2015 ⁤г. Закон за предучилищното и училищното образование ⁣не реши ​проблемите. Убеден съм, че трябва да се актуализира действащата ‍преди 10 ноември структура на образователната система – с общообразователни и професионални ‍училища, с техникуми и‍ гимназии. Да пренесем в днешно време позитивния опит на социалистическата държава ​за​ ограмотяване на населението ​и интегриране на малцинствата. Не може повече да се съгласяваме образованието на българските деца да бъде изцяло в ръцете на десницата, да се фалшифицират и‌ манипулират обективни факти от‍ нашата история и култура.

Ние⁣ трябва да поемем ангажимент, че ще възродим качеството на масовото българско ⁢общинско и​ държавно образование,⁤ ще поставим акцент върху възпитателната работа и ще дадем равен шанс на всяко българско дете. Още⁣ от първия ден на бъдещото 46-то Народно събрание парламентарната ни група ще трябва да настоява за нови програми по българска история и българска литература,⁢ с оглед възстановяването⁢ на⁣ реалностите в националната история и литературно развитие.

Ще подкрепяме развитието на автономното‍ висше образование и ⁤на науката. Като начало ще отменим ⁢позорната заповед на предишния министър, ‍с ⁣която висшите училища се задължават‍ да⁢ пенсионират всички учени, навършили 65 години, да редуцират възнагражденията за прослужено време и ​за ⁢научна степен.

Необходимо е,⁢ особено в днешните условия на тежка демографска криза, да бъде променен принципът на финансиране на държавните висши ‍училища – ⁢да се ⁤предвидят повече ⁤средства ⁤за научна работа и за заплати ⁤на академичния състав. Във всеки университетски център, особено в София, е необходимо да ‌бъдат обстойно прегледани ‍сградите на‌ висшите ⁢училища, да се обследват общежитията.

В⁢ дълг сме пред‌ научната общност и пред културните дейци. Наложително е‍ да бъдат увеличени институционалните⁣ средства, отделяни за развитието на науката.⁢ Да се стимулира публично-частното партньорство, с активно съдействие от страна на държавата, за развитие на високотехнологични развойни ⁢центрове. Не може⁣ да приемем налаганата теза, че⁢ в България не били нужни особени инвестиции за научна и развойна дейност. В обществото на знанието подобна теза ни ‌обрича на застой, бедност и на злепоставяща ни зависимост от‌ държави, които инвестират в наука.

Що се отнася до културата, БСП е задължена да ‍стимулира главно националната култура, разбира се, заедно с представяне⁤ на ценностите на европейската и световната култура. Нужно‌ е да поставим акцент и върху творческите ‍съюзи – да​ получават държавна субсидия, с която да решават ‌творческите задачи, социалните въпроси, да поддържат своята собственост.

А⁤ сега за най-обезпокоителния ​проблем – демографският. Новото правителство след‍ 11 юли ще трябва да започне без никакво отлагане работата за ⁢преодоляване ⁤на демографската ⁤криза. Тук спадат мерките за стимулиране на младите семейства. Стимулиране на младите хора, които живеят в граничните или малките населени места. Преодоляването на неразумните разлики между възможностите на големия град и липсата на перспективи в малкото селище.

Нужно е час по-скоро ръководството на БСП да подготви проект за национална програма за⁣ пълноценна интеграция на ромите у нас. Нужно е най-сетне нашата партия да подготви документ за нова нейна политика в смесените райони на страната, за активизиране на партийно-организационната й⁤ дейност сред ‌малцинствените групи.

Както⁤ се​ вижда задачите, които поставям, изискват новият парламент бързо да излъчи управленски екип, в който БСП да има решаваща роля. Проблемите в страната изискват диалог, търсене на национален ⁤консенсус.

В същото време,‌ призовавам ръководството на партията да започне разговори по бъдещо​ коалиционно управление на страната с‌ партии, които имат ‍потенциал да‌ бъдат⁣ представени в 46-ото Народно събрание. Искам ⁤да предупредя, че,⁤ ако след 11 години в‍ опозиция БСП, отново остане‌ извън управлението на страната, тя ще ⁢бъде обречена на биологично изчезване.

Така че, изключително ⁤важно през ‍сегашния предизборен период, до 11 ⁢юли, е БСП да съумее да⁣ представи пред българското⁢ общество левия разказ за ⁤бъдещето на България​ след десетилетното ‌дясно управление на Борисов.

И нека нашите кандидати за народни представители си спомнят, че социализмът не е агресия, не е проява на омраза, а е солидарност, грижа за ближния, тревога за ⁣оцеляването на човека.

Това е задачата, която​ стои⁤ пред нас. Ако не се⁣ справим с нея, няма да можем да убедим партийните членове, няма как да мотивираме симпатизантите си, няма как ⁢да разширим периферията⁢ си.

С две думи казано, няма как да ‌подобрим резултата си от‍ 4 април. Предстои ⁤ни ​също да направим няколко стъпки, които да разширят днешната ни представа за коалиране на леви партии и движения у нас.

Уважаеми другарки и другари,

До тук се опитах⁢ да разкрия онова, което избирателят очаква от ‍лявата партия БСП. ⁢За съжаление, имам усещане, че не си извлякохме докрай поуки от предишните парламентарни⁢ избори⁤ и сме на ⁢път да повторим същите грешки.

Темата за​ отговорността е ключова. За да продължим напред е важно да‍ си изясним кой, кога‌ и как поема ⁤отговорност за‍ взетите решения. Диалогът в партията е нарушен. Разминаването ‍между ръководството и структурите на партията е на път да се ⁣превърне в​ стил на партийно управление. Не е естествено, когато „отгоре“ се налагат водачи, граждански квоти, в⁢ противовес на мнението и ‍аргументите на партийните организации, ‍след​ това да‍ им се ⁣търси отговорност за‌ постигнатите резултати.

На 25 май Националният съвет утвърди предложението на председателя⁣ на партията⁣ за ⁤водачи на листите. За София водачите са ⁢същите като за предишните избори: др. Христо ⁤Проданов –‍ за 23 МИР; др. Георги Свиленски – за 24 МИР; и др. Корнелия Нинова – за 25 МИР. Пожелавам успех. Надявам се обаче този път да ⁢не ни се наложи ​да организираме избори при трайното отсъствие на водачите на листи. Надявам се също,⁤ че​ при определяне на представителите от гражданската квота на следващия ‌пленум ‍на Националния съвет, ще се има предвид,‍ както⁢ спецификата на района, така и електоралната тежест на коалиционните ни партньори.

София е по-сложен град в⁤ сравнение с останалите български селища. Тук традиционната предизборна кампания, типична за останалите градове, сякаш​ няма толкова голямо значение. В София, където живее почти ‌една трета от населението на България, изборите се влияят изключително ⁤от националната политика. Естествено и от поведението на БСП, от​ управленските решения,​ които предлагаме, от професионалната подготовка и качества на кандидатите ни за народни представители и др.

Софиянци са особено чувствителни,​ когато ги поучават личности ‍без професионален опит и доказан обществен авторитет. Така, че на дебатите, в печата, в сайтовете,‍ социалните ⁤мрежи, в‍ телевизионните студия нека участват повече⁢ експерти и подготвени лявомислещи хора.

За всеки е ясно, че през последните тридесет години София е утвърдената цитадела на обединената ⁤десница. Същото⁤ важи и за втория по големина град Пловдив. Обединената десница, която ​е антикомунистическа и ⁣русофобска по своята същина, е реалният опонент на БСП. Изтъквам тези известни факти, защото, ако се водят разговори за съвместно управление с „Демократична ⁤България“, трябва да е ясно, че подобен съюз е възможен само при ясна ⁤програма за икономически растеж, без отстъпки в духовно-идеологическата област.

Както казах в ​началото, партия ГЕРБ не е на власт, но моделът ‍им на управление не е демонтиран. А в столицата се намира ядрото на държавната администрация,⁢ зависима от ГЕРБ. Към нея ще‌ трябва да ​прибавим и общинската администрация. ⁤Административният вот няма да се⁤ преориентира толкова бързо от ГЕРБ към други ‍партии. А‌ и да има такива нагласи, едва ли ще са в полза на БСП.

„Има такъв народ“ са във възходящ тренд ​и ⁢няма причина да считаме, че ​той няма да се отрази върху изборните резултати ​в столицата.

И не на последно мястоманието и за ангажимента, който‌ поемате като кандидати. Вярвам, че с‍ обединени⁣ усилия и с ясна визия за бъдещето,⁣ ще постигнем успех на изборите и ще продължим⁢ да работим за благото на нашата общност.

Нека работим заедно за по-добро⁢ бъдеще и за по-добра държава за‍ всички нейни ‍граждани. Успех на всички кандидати!

С уважение,

[Вашето име]

стествено, Градският⁤ предизборен щаб, градското ръководство, активът на Софийската организация ще работим всеотдайно и с нови сили.

Уважаеми делегати,

Днес основната ни задача е да изберем кандидатите за народни представители в трите софийски МИР-а.​ Партийните ни организации са излъчили достойни кандидати, ‍с ярки професионални биографии. За съжаление авторитети на БСП, хора‍ с управленски и парламентарен опит,⁤ си направиха масово отводи. Една от причините е, че не ценим‍ подготвените партийни членове, особено ако имат самостоятелно критично мислене.

Въпреки това, считам, че ще съумеем да подредим листи, в ‌които да бъдат представени различни професии и сектори като право, икономика, високи технологии, здравеопазване, култура, образование, национална ⁢сигурност.

Разчитам, че кандидатите ⁢за народни представители ще се посветят изцяло на кампанията.

Пожелавам успешна работа на Градската конференция.

На всопит и политическа ангажимент, не ​са сред тях. Но​ ние трябва да работим с това, което имаме, и да ги ​подкрепим в битката ⁤за гласовете на⁤ софиянци.

Искам да ви призова да бъдем единни и решителни в тази кампания. ⁣Нека работим заедно, за да постигнем победа на⁣ нашата партия и да върнем ‍доверието на хората ⁢в социалдемокрацията. Благодаря ‌ви!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.