Home » today » Business » Има ли бъдеще за България в Еврозоната – 2024-03-12 23:46:45

Има ли бъдеще за България в Еврозоната – 2024-03-12 23:46:45

ажирани и компетентни, които‍ да водят​ страната към икономически растеж и повишаване‍ на благосъстоянието на населението? Всеки от нас⁤ има отговорността да допринесе за постигането на тези цели, ‍като участва активно в‌ обществения живот, избира отговорни и​ компетентни лидери и допринася за развитието на икономиката и обществото като цяло.⁣ Само по този начин можем да създадем ‍по-добро бъдеще за нашата страна и за бъдещите поколения.

Икономическият⁤ растеж и повишаването на благосъстоянието ⁣на ⁢населението‍ изискват усилия‍ и обществено сътрудничество. Само като работим заедно и се ​стремим към общи цели, можем да постигнем истински промени‍ и подобрения в‍ живота на хората. Нека се обединим в усилията си и да работим заедно за по-добро бъдеще за нашата страна.

Икономическият⁣ растеж е важен за развитието на всяка​ страна, но той трябва да бъде​ устойчив и да включва всички слоеве на населението. Само по този начин можем ⁣да гарантираме, че‌ всички граждани⁢ ще имат равен достъп до възможности за развитие и напредък. Нека ‍работим заедно за‍ справедлив и устойчив икономически растеж, който да допринася за‌ подобряване на живота на всички хора в нашата страна.

Икономическият растеж и повишаването на благосъстоянието на населението са от съществено значение‌ за ‍бъдещето на всяка ‍страна. Нека работим заедно за постигането на тези цели и да създадем ⁤по-добро бъдеще за всички нас.

p>Бъдещето на еврото

Днес⁢ еврото има статут, ⁤подобен на този на долара, когато се използва за извършване на ‍международни транзакции. Това са „фиатни пари“ като повечето монети и хартиени валути,⁢ които, ако бъдат отказани като платежно средство, не са подкрепени от ⁤вид принудителна сила за преодоляване на отказа, ако държавата, където е даден отказът, не се намеси, за да гарантира спазването‍ на подписания‍ международен договор. Фиатните пари нямат собствена стойност/покритие от стоки, злато, което дава възможност на правителствата да печатат неограничено количество от тях, което може да ⁤доведе до хиперинфлация. Тъй‌ като паричните договори могат дори да бъдат отменени едностранно по ​всяко време, както се доказва от отказа на Съединените⁤ щати да изпълнят споразумението от ‌Бретън Уудс през август 1971 г.,(правителството на Ричард Никсън отменя​ златния ‍стандарт, което означава, че доларът престава да бъде⁢ конвертируем в злато) международният‌ пазар запазва подозрително и предпазливо отношение към бъдещето на еврото.

Бъдещето на еврото зависи от институционалната архитектура на ЕС, което налага ‌тя да се промени ‌с усилията на всички държавни-членки.

С подписването на ⁢Договора от Маастрихт две национални суверенни правомощия бяха прехвърлени от държавите-членки на ЕС: правото да регулират собствените си пазари и правото да управляват собствената си валута. Днес първото правомощие се упражнява от Комисията, която де факто играе роля, ⁤която е​ по-важна от тази на държавните. Второто ⁢правомощие се упражнява от Европейската система на централните банки ‍(ЕСЦБ) на държавите-членки, наречена „Евросистемата“, тъй ⁢като не всички държави са приели или имат⁢ право да приемат еврото ⁤(сега‍ 19 от 28), което включва Европейската централна Банка ‌(ЕЦБ),‌ паричният орган⁣ със ​съвещателни и оперативни правомощия.

Кризата от 2008/09⁢ г. ⁤разкри проблем с еврото, за който критиците отдавна предупреждаваха, но който беше игнориран от неговите глашатаи. Държава от еврозоната, която се намира ‍в икономически затруднения, не може да девалвира⁢ валутата си, за да направи износа си​ по-привлекателен и по ​този⁢ начин да стимулира икономиката си – тя е изправена пред политически много по-трудната задача ‌да се опита да намали заплатите и ⁢възнагражденията, за​ да⁢ се опита да остане конкурентоспособна.

Днес сме свидетели на ново икономическо ⁢прегрупиране-ШОС, БРИКС, икономическият възход на Китай, санкциите срещу‍ Русия, респ. отказа на ⁢Русия‌ да приема ⁤еврото за плащане за ⁤доставката на енергийни ресурси, от което логично следва желанието ‍да държавите-участнички да ⁤изключат долара и еврото и да приемат друга валута или да създадат ‌нова.⁤ Държави, които имат⁣ свои собствени суверенни валути‌ могат да печатат пари, за да купят ⁢собствения си дълг отколкото да просрочат дълга си.

Бързината, с която⁣ се появяват нови‌ финансови инструменти-финтех, криптовалути (Китай планира въвеждане на цифров юан⁢ или е-CNY, а същевременно “Оформя се руски‌ златен стандарт, защото ⁢металът се монетизира директно от руското правителство и от централната банка на ​страната, като банкерите определят обменния курс на златото към рублата като фиксирана цена за Кремъл”, според Крис Пауъл-ковчежник и секретар на⁢ GATA (Комитет за противодействие на златните картели), ще продължи да изпреварва способността те да се регулират в реално време. Това налага нов набор от⁣ правила, които да ръководят международното сътрудничество и да подпомагат конкуренцията⁢ в тези нови икономически пространства.

В това бурно и динамично валутно време нашите управляващи се стараят ‌да ускорят приемането на еврото вместо националната валута-българския ‍лев, а 9 държави (8 от началото на‍ 2023 г.) все още се въздържат от такова действие. Това беше и⁢ една ‌от ‍причините за излизането на Великобритания ⁢от ЕС. Дори и Ангела Меркел след среща със Саркози през 2010​ г. заяви:“ „Ако ‌еврото се ⁤провали“, „Европа се проваля “, предупреждавайки, ​че последствията за цяла Европа ще⁣ бъдат „непредвидими“. Румъния отлага приемането на еврото за 2029 г. , а е с‍ по-добри икономически показатели спрямо България. След 20 години еврото се изравни с долара. Прогнозира се ⁢дори да ‍стане 0,95 долара. А евтиното евро оскъпява вноса, което е опасно за ‌България при отрицателен външнотърговски баланс, от което ще ​последва още една инфлационна ⁢спирала и обедняване на българското население.

Условие първо:

България не трябва да⁤ бърза за приемане на еврото, като същевременно поиска гаранции⁤ от Европейската комисия:

– че няма да допусне еврото да девалвира с повече от 15% ⁢към датата на приемането в ЕRMII на ‌10⁤ юли 2020 г. каквито изисквания има ЕЦБ към българския⁤ лев;

-да си запази правото да провежда собствена монетарна политика;

За съжаление това е почти неосъществимо в рамките ⁤на Еврозоната отделните държави да провеждат собствена монетарна политика, което означава, че България ще стане заложник на ‍ръководството на Европейската комисия и Европейския парламент, за които просперитетът на⁣ България и ⁣повишаване на благосъстоянието на българския народ не са приоритет. ⁢Присъединяването към еврозоната е задължение на⁤ всяка страна, в това число и България, според Договора за функциониране на Европейския съюз. Няма⁢ точно обозначен момент кога една държава следва да стане член на паричния съюз, тъй като това е свързано с изпълнението ⁢на определени критерии (т.нар. ​Маастрихтски критерии), които включват ниска инфлация, стабилни лихви, ниска задлъжнялост и бюджетен⁢ дефицит, како и стабилен валутен курс, но няма критерии, свързани с жизнения стандарт на населението.

2. Обменен курс лев-евро

В становището си ЕЦБ⁣ въвежда действието на параграф 2.3 от Резолюцията на Европейския съвет за създаване на механизъм на обменните курсове в третия етап на икономическия и паричен съюз, Амстердам, 16 юни 1997 г.⁢ а именно:

Решенията относно централните курсове се⁣ вземат по взаимно съгласие на министрите на държавите членки от еврозоната, ЕЦБ и министрите и‌ управителите ‍на централните банки на държавите членки извън еврозоната, участващи ⁢в новия механизъм, следвайки обща процедура, включваща Европейската комисия и след консултация ‌с Икономическия и финансов комитет. ‌ Министрите и управителите на централните банки на държавите-членки,⁣ които не участват в механизма на обменните курсове, ще могат да присъстват‌ на ⁢процедурата, но няма да имат право на глас. Всички страни по взаимното споразумение, включително ЕЦБ, ще имат право да започнат конфиденциална процедура, целяща преразглеждане на централните ​курсове.“ Това напълно съответства на член 124 от Договора за създаване на Европейската общност:“Всяка Държава-членка е длъжна да третира ‍политиката си на обменен курс като‍ въпрос от общ (а не от национален, бел.автора) интерес.“
Това становище на ЕЦБ само потвърждава тезата, че обменният курс е зависим от ‌икономическото развитие на страната. Конвертируемостта на една валута зависи от⁤ конвертируемостта на ⁤производителността ​на труда. А в​ конвертируемостта на⁤ труда се отразява цялото състояние ‌на икономиката на една страна.

Но с влизането в Еврозоната :“… държавите ‍членки от еврозоната вече⁢ не могат да прибягват до оценяване на валутата или до⁤ обезценяването й, за да управляват своите икономики и да реагират на икономически сътресения. Например, те вече не могат ⁤да девалвират⁤ валутата‍ си, ‌за да забавят вноса и да насърчат износа. Вместо това те трябва да използват бюджетните и структурните политики, за да управляват своите икономики разумно.“

Производителност: производителност на отработен час, в щ. долари

Страна

Година базова

2019⁢ година

Изменение,%

Австрия

1950‌ 6,80 дол/час

65,15 дол/час

+859

Белгия

1950 9,94 дол/час

66,27 дол/час

+556

Германия

1950 4,80 дол/час

68,85‌ дол/час

+1336

Франция

1950 ​7,07 дол/час

68,63 дол/час

+871

Гърция

1951 ‌3,64 дол/час

33,03 дол/час

+808

Румъния

1995‌ 9,54 дол/час

34,72 дол/час

+264

България

За да постигнем икономически растеж и подобрим благосъстоянието на населението, е необходимо да⁢ се ‍предприемат конкретни ⁤стъпки и реформи ⁢в различни области. Това включва подобряване на бизнес климата, привличане на инвестиции, развитие ‌на образованието и ⁣наука, подпомагане⁤ на иновациите и предприемачеството, подобряване на инфраструктурата, реформи в публичния сектор и борба с корупцията.

Също така, е необходимо да се осигури социална⁤ справедливост и равен достъп до възможности за всички граждани. Това включва подобряване на здравеопазването, социалната подкрепа и социалната мобилност, както и борба с бедността⁢ и неравенството.

За да постигнем тези цели, е ⁤необходимо да​ има ‌ясна визия и стратегия за развитие, както ⁣и ангажираност‍ и отговорност от страна на управниците и държавниците. Необходима е и активна участие ⁤и подкрепа от страна на гражданите, които трябва да бъдат информирани, мотивирани​ и мобилизирани за участие ⁢в обществения живот и вземането на​ важни решения.

Икономическият растеж и‌ повишаването на ⁣благосъстоянието на населението са възможни, ⁣но изискват усилия, ангажираност и отговорност от⁢ всички участници в ‍обществото. Само по⁢ този начин можем да изградим ⁤устойчиво и процъветащо общество за бъдещите поколения.

еврозоната. Заявлението, че ще спази действащия обменен курс е ⁣само едно добро пожелание. Никой няма⁣ да иска нашето мнение, а решението ще бъде взето от ⁢другите страни-членки, за които⁤ благосъстоянието на населението ⁣в България не е приоритет.

Условие второ:

България да поиска от ЕС гаранции за обменния курс лев-евро, ‌като предварително БНБ, БАН и други институции чрез различни сценарии да определят кой е минималния допустим обменен курс. Още повече, че при вземането на решението представителят на България/управителят на БНБ може да присъства, но няма право на глас. Освен ‍това трябва да‍ се имат предвид опитите на ЕК, на ЕНП на ръководителите на Франция‌ и Германия да‍ отпадне изискването за единодушие при вземането на решения за бъдещето на ЕС.

3. Еврозона и ​дългове

Дълговата криза започна през 2008 г. с колапса на банковата система на Исландия, след което се разпространи⁤ предимно в Португалия, Италия,​ Ирландия, Гърция‍ и Испания през 2009 г. Това доведе до загуба на доверие в европейските предприятия⁢ и икономики.

Кризата ‍в крайна сметка беше овладяна от финансовите гаранции на европейските страни,​ които се страхуваха ⁤от колапса на еврото и финансовата‍ зараза, и⁢ от Международния валутен⁢ фонд (МВФ). Рейтинговите агенции понижиха ‌рейтинга на дълговете на няколко държави от еврозоната.

В един момент дългът на Гърция беше преместен в статут на боклук, за да се спаси рейтинга на банките-кредитори,​ а Гърция да​ получи ⁢висорисков рейтинг. Държавите, получаващи спасителни средства, трябваше да изпълнят мерките за икономии, предназначени да забавят⁢ растежа на⁢ дълга на публичния сектор като част ⁢от споразуменията ‍за заем.

Държавен дълг на еврозоната към БВП

Величина

Последна

Предишна

Единица

Референтен

период

Държавен дълг към БВП

95.60

97.20

% от БВП

Дек. ⁢2021

Държавен бюджет

-5.10

-7.10

% от БВП

Дек.2021

Правителствени разходи

621.51

617.64

Млрд. евро

Юни 2022

Правителствени разходи към БВП

52.40

53.60

% от БВП

Дек.2021

Държавен дълг

11720340.20

11094715.90

Млн. евро

Дек.2021

Съотношението‍ държавен⁢ дълг към ⁤БВП ⁢в еврозоната падна до 95,6 % в края‌ на 2021 г. от‍ ревизираните надолу ⁢97,2 % през 2020 г. Държавните разходи ⁤бяха еквивалентни на 52,4 % от БВП през 2021 г.​ (срещу‌ 53,6 % през 2020 г.), а държавните приходи ⁤на ‍47,3% (срещу 46,5% през‌ 2020⁤ г.). Като се има предвид Европейският съюз като цяло, държавният дълг към БВП ‌намалява до ‍88,1% от 90%. Най-ниските съотношения на държавния ‌дълг към БВП са регистрирани в Естония ​(18,1%), Люксембург (24,4%), България (25,1%), Дания и Швеция (и двете по 36,7%). Четиринадесет държави членки имат коефициенти на държавен дълг,⁢ по-високи от 60% от БВП, като най-високите са⁤ регистрирани⁣ в ⁤Гърция ⁢(193,3%), Италия (150,8%), Португалия​ (127,4%),⁢ Испания (118,4%), Франция (112,9%), Белгия (108,2%) и Кипър (103,6%).

ЕС: Държавен дълг към БВП на страните-членки към декември 2021 г.

България ще трябва да влезе в едно общество с високи дългове, което означава че ще трябва да стане солидарна с това‌ общо бреме. Но докато водещите икономики с най-голям дял ‍в БВП на ЕС като Германия с 25%, Франция с 17%, Италия с около 13% и Испания с‍ 9% могат да си позволят задлъжнялост към БВП,⁤ то за България със слаба икономика (най-нисък дял на БНП‍ на глава от населението в ЕС-11 332 долара) ще⁢ бъде непосилно бреме да участва във при предоставянето на нови кредити от ЕС за различни казуси-подкрепа на банки, държави (План“Маршал“ за Украйна, от Близкия изток, Африка) и кредитни и финансови инициативи.

По прогнози на агенцията „Статиста“ делът на ЕС в световния БВП се по покупателна способност⁢ намалява стабилно от⁢ 2017 ⁢г. и при‍ 14,93 в 2020 г. се очаква през‍ 2027 г. да бъде 13,86 млрд.‍ евро.

Икономическото състояние на Еврозоната ⁣също така не е оптимистично.

Фалити в Европа

Страна

Последно

Предишно

Референция

Вид

Швейцария

12 912

13 840

Декември/20

Компании и ⁢физ. лица

Великобритания

5 629

4⁣ 995

https://www.capital.bg/biznes/ikonomika_i_politika/2021/10/14/4310731_ikonomicheski_razvitie_i_inkluzivnost_v_bulgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

https://www.duma.bg/ikonomicheski-razvitie-i-inkluzivnost-v-balgariia/

xchange-rate-bulgaria_en

-27,6

-28,8

точки

Октомври/22

-38,4

Корпоративен данък

42,9

43

%

Декември/22

10%

Източник:

Влошаването на търговския баланс на текущата сметка са индикатори за реална икономическа криза на Еврозоната. Високото отрицателно потребителско ​доверие ‌е доказателство за негативното отношение на населението‍ в ⁣Еврозоната по отношение на ⁢политиките на Правителствата в ‍отделните ‌страни, ‍в т.ч. и в България.

Условие трето:

България да поиска от ЕК гаранции, че няма да се задължава България⁢ да участва във финансиране ‍или кредитиране на нейни инициативи, т.е. да взима кредити в нейна полза докато делът от БНП ‍на⁣ глава на населението не достигне средното ниво на ЕС.

Изводи:

-Все повече се налага изводът, че влизането на България в Еврозоната е политически, а не икономически мотивирано.

– С все по-отчетливо‌ лобиране ​за премахване на принципа ⁢на ⁣единодушие при приемане на важни ‌за ЕС решения, означава, че България съвсем ще изгуби своя суверенитет и ще трябва да изпълнява ⁤безропотно​ решения на чиновниците от Брюксел;

– ЕЦБ ‍ще провежда винаги политика (лихви и⁢ размер ‍на кредити) в интерес ‌на страните с най-голям дял в БВП на ЕС. Не е възможно при доста⁤ различни като икономическо развитие страни в ЕС, ЕЦБ да въвежда лихви и‍ изисквания, еднакво⁣ справедливи за всички. Следва, че желанието на България за изпреварващ, респ. догонваш стандарта ‌на живот в ЕС растеж ще се⁢ изпари след приемането ‍ни в ​Еврозоната;

– Дискусиите относно предимствата и недостатъците от влизането на България в Еврозоната, ​трябва ‍да бъде съпроводено с:

Европа, респ. ЕС и⁢ на страните-членки в ​новата геополитическа реалност;

се осигури икономически растеж на България и повишаване на благосъстоянието на населението.

Когато говорим за бъдещето, има три вида хора. Тези, които⁣ го оставят да се случи. Тези, които⁢ правят така, че ​да се случи. И тези, които се питат какво се случи.

Джон Ричардсън

Остава загадка ⁣в коя група ще се окажат нашите управници? А народът ⁣ще чака ⁣ли да се случи нежеланото или ще прояви инициатива ‍да се подберат управници и държавници, загрижени, ангажирани и⁤ отговорни ‌за неговото щастливо бъдеще.

Източници на информация:

is-uncertain

kriptovaluti/354060-nuzhdaem-se-ot-digitalen-bretan-uuds

правомощията на БНБ за налагане на санкции ‌в рамките на тясното сътрудничество и официалния валутен курс на българския лев (CON/2020/5),

euro/euro-area/introducing-euro/adoption-fixed-euro-conversion-rate/erm-ii-eus-exchange-rate-mechanism_en

from 2017 to 2027,⁤

– Bulgarian company insolvencies ⁢up 13% in 2021, affairs/world/bulgarian-company-insolvencies-up-13-in-2021

#Има #ли #бъдеще #за #България #звитие страни, като България, да се гарантира, че политиката на ЕЦБ ще отчита специфичните нужди на всяка от тях;

– Влизането в еврозоната ще означава, че България няма‍ да може да използва валутната политика като инструмент за стимулиране на икономиката в случай на криза;

– Влизането ​в еврозоната⁣ ще ограничи възможностите за фискална ​политика на България,⁢ тъй като ще бъде необходимо да се спазват строги бюджетни‌ ограничения, които не винаги ​са подходящи за икономиката на страната;

– Влизането в еврозоната ще означава, че България няма да може да използва валутната си⁣ политика за защита на‌ своята икономика от външни шокове, като например валутни ⁢кризи ⁢или търговски дефицити.

Тези аргументи показват, че ⁢влизането на България в⁣ еврозоната ‌е предимно политически, а не икономически мотивирано ⁣решение. Въпреки че членството в еврозоната може да има определени положителни страни, това със сигурност ‌няма да бъде⁢ без последици за‍ икономиката на страната. Важно е да ​се проведе задълбочено обсъждане и анализ на всички аспекти на влизането в еврозоната, преди да се вземе окончателно решение.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.