Home » today » Business » Има ли бъдеще за България в Еврозоната – 2024-03-13 04:56:06

Има ли бъдеще за България в Еврозоната – 2024-03-13 04:56:06

ажирани и компетентни, които ‌да водят ‌страната ‍към икономически растеж и‍ повишаване на​ благосъстоянието на населението? Всеки от нас има⁤ отговорност да допринесе за ‌постигането на тези ⁤цели,‌ като ‍се ангажира ​активно ​в обществения живот и избира отговорни и компетентни лидери. Само по този ‌начин можем да създадем по-добро бъдеще за нашата страна.

Икономическият ‍растеж и повишаването на благосъстоянието ⁤на населението изискват ⁢усилия и сътрудничество от ​всички нас. Само като работим заедно и ⁤се⁢ стремим към общи ⁣цели, ‌можем да‍ постигнем напредък и⁢ просперитет за България.

Нека се‌ вдъхновим от думите на Джон Ричардсън и да⁤ бъдем активни⁢ участници в‍ създаването⁤ на по-добро бъдеще за нашата страна.

Само като се ангажираме и ⁢работим усърдно заедно, можем да ⁤постигнем икономически ⁤растеж и повишаване на благосъстоянието на нашето общество. Нека действаме сега, за‌ да‌ осигурим по-добро бъдеще за следващите ⁣поколения.

p>Бъдещето​ на еврото

Днес еврото има статут, подобен⁤ на този на долара, ⁤когато ⁤се използва за извършване на международни транзакции.⁣ Това са „фиатни пари“ като повечето монети и хартиени валути, които, ‍ако бъдат ⁢отказани като платежно ‍средство, не са ⁢подкрепени ⁤от вид принудителна сила за преодоляване на отказа, ако държавата, където е даден ⁣отказът, не се намеси, за да гарантира спазването на подписания международен договор. Фиатните‍ пари ​нямат ‌собствена стойност/покритие от стоки, злато, което дава възможност ‌на правителствата да печатат неограничено количество от тях, което може да ⁢доведе до ‌хиперинфлация. Тъй като паричните договори‌ могат дори⁤ да бъдат ⁢отменени едностранно⁢ по всяко време,⁣ както се доказва от отказа на Съединените щати да изпълнят споразумението от Бретън​ Уудс през август 1971 г.,(правителството на Ричард Никсън отменя златния⁣ стандарт, което означава, ‌че ‌доларът⁢ престава да бъде конвертируем в злато) международният пазар запазва подозрително и предпазливо отношение към бъдещето на еврото.

Бъдещето ⁢на еврото⁢ зависи от институционалната архитектура на ЕС, което налага тя⁣ да ‍се промени с усилията на всички ⁤държавни-членки.

С подписването на Договора от Маастрихт две национални⁣ суверенни правомощия бяха прехвърлени от държавите-членки на ЕС: правото да регулират собствените си пазари ⁤и правото да‍ управляват собствената си валута. Днес първото правомощие се упражнява от Комисията, ⁢която де факто играе роля, която е ⁢по-важна от ⁣тази на държавните. Второто правомощие се упражнява от Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) ⁢на ⁤държавите-членки, наречена‍ „Евросистемата“, тъй като не‍ всички държави са приели или имат право да ‌приемат еврото (сега 19 от 28), което включва Европейската централна Банка (ЕЦБ), ‍паричният орган със ⁣съвещателни ​и оперативни правомощия.

Кризата от 2008/09 г. разкри проблем с еврото, за който критиците отдавна предупреждаваха, но който беше‌ игнориран от неговите глашатаи. ⁣Държава от⁣ еврозоната, която се намира в икономически затруднения, не може да девалвира валутата си, за да направи износа си ⁢по-привлекателен и ⁤по този начин да⁤ стимулира икономиката си – тя е изправена пред политически много по-трудната задача да‍ се ⁤опита да намали‍ заплатите и възнагражденията, за ‌да се опита да остане конкурентоспособна.

Днес⁢ сме свидетели​ на ново икономическо прегрупиране-ШОС, ‍БРИКС, икономическият възход на Китай, ⁢санкциите срещу Русия, респ.⁢ отказа на Русия да приема еврото за ⁣плащане за доставката⁣ на ⁤енергийни ресурси, от което логично следва ⁣желанието да‍ държавите-участнички да изключат долара и еврото ‍и да приемат друга валута или да създадат нова. Държави, които имат свои⁣ собствени суверенни валути​ могат да печатат пари, за да купят собствения си дълг отколкото да просрочат ⁣дълга си.

Бързината, с която се‍ появяват нови финансови⁢ инструменти-финтех, криптовалути ​(Китай планира въвеждане на цифров юан ⁤или е-CNY, а ⁢същевременно⁤ “Оформя се руски златен стандарт, ‌защото металът се монетизира директно от ⁢руското⁣ правителство и от⁤ централната‍ банка на страната, като банкерите определят⁤ обменния курс на златото към рублата като ⁤фиксирана‌ цена за‌ Кремъл”, според Крис Пауъл-ковчежник ⁢и⁢ секретар ⁣на GATA (Комитет за противодействие‌ на златните картели), ще продължи да изпреварва способността те да се регулират⁢ в реално⁢ време. Това налага нов набор от правила,⁣ които да ръководят международното сътрудничество и ⁢да подпомагат конкуренцията в тези нови ⁢икономически пространства.

В това бурно и динамично валутно време нашите управляващи ⁣се стараят да​ ускорят ⁤приемането на еврото вместо ‌националната валута-българския лев, а 9‌ държави (8 от началото‍ на 2023 г.)⁣ все още се въздържат от такова⁣ действие. Това беше и една‌ от причините за ⁣излизането на⁤ Великобритания от ‌ЕС. Дори и Ангела Меркел след среща ⁣със ⁢Саркози през 2010 г. заяви:“ „Ако​ еврото се провали“, „Европа се проваля “, предупреждавайки, че последствията за цяла ‍Европа ще бъдат „непредвидими“. Румъния​ отлага приемането на еврото⁣ за 2029 г. ,⁤ а‍ е с ‍по-добри икономически ‌показатели спрямо ⁢България. След 20 години еврото се изравни с долара. Прогнозира⁣ се дори да ⁤стане ⁢0,95 долара. А евтиното евро оскъпява вноса, което е опасно⁢ за България при отрицателен⁢ външнотърговски ⁣баланс, от което ще последва още ⁤една инфлационна спирала и⁤ обедняване на българското население.

Условие първо:

България не трябва да бърза за приемане на еврото,⁣ като същевременно поиска гаранции от Европейската комисия:

– ⁣че⁣ няма да допусне еврото да девалвира с повече от 15% към датата на приемането в ЕRMII на 10 юли 2020 г. каквито изисквания има ЕЦБ ⁤към българския лев;

-да си запази правото да провежда собствена ⁣монетарна политика;

За съжаление това ⁤е почти ⁢неосъществимо в ‌рамките на ⁢Еврозоната отделните ⁣държави да провеждат собствена монетарна политика, което означава, че България ⁢ще стане заложник на ръководството на Европейската комисия и Европейския парламент, за които просперитетът на⁤ България и повишаване ⁣на благосъстоянието⁤ на българския ⁣народ не са приоритет. Присъединяването към еврозоната е задължение на всяка страна, в това⁣ число‌ и България, според Договора за⁢ функциониране ⁣на Европейския съюз. Няма точно обозначен момент ⁣кога една държава следва да стане член⁢ на паричния съюз, тъй като това е свързано с изпълнението на определени критерии (т.нар. Маастрихтски критерии), които включват ниска ⁣инфлация, ‍стабилни лихви,⁢ ниска задлъжнялост и бюджетен дефицит, како и стабилен валутен курс, но няма критерии, свързани с жизнения ⁤стандарт на населението.

2.‍ Обменен курс лев-евро

В становището си ЕЦБ⁣ въвежда действието на параграф 2.3 от Резолюцията на Европейския съвет за създаване на механизъм на обменните‍ курсове в третия етап на икономическия и паричен‍ съюз, Амстердам, 16 юни 1997 ‍г. а ⁣именно:

Решенията относно⁢ централните курсове се вземат‍ по взаимно съгласие ‍на ⁣министрите​ на държавите членки от еврозоната, ЕЦБ и министрите​ и управителите ‍на централните банки на държавите членки извън еврозоната, участващи в новия механизъм, следвайки обща процедура,‍ включваща Европейската комисия и след консултация с Икономическия и финансов комитет. Министрите и ​управителите ‌на централните банки на ‌държавите-членки, които не участват в механизма на обменните‍ курсове, ще могат да присъстват​ на процедурата, но няма‌ да имат право на ⁢глас. Всички страни по взаимното ​споразумение, включително ⁤ЕЦБ, ще имат право да⁤ започнат конфиденциална процедура, целяща преразглеждане на централните курсове.“ Това напълно⁢ съответства на член‌ 124‍ от Договора за създаване на⁤ Европейската общност:“Всяка Държава-членка е ​длъжна да третира ⁤политиката си на обменен курс като въпрос от общ (а не от национален, бел.автора) интерес.“
Това становище на ЕЦБ само⁤ потвърждава тезата, че обменният курс е зависим​ от икономическото развитие на страната. Конвертируемостта на една ‌валута зависи от ⁣конвертируемостта ⁢на производителността​ на труда. А в ⁢конвертируемостта на труда се отразява цялото състояние на​ икономиката на една страна.

Но⁣ с⁢ влизането в ‍Еврозоната :“… държавите членки от еврозоната вече не ‌могат да прибягват до‍ оценяване на валутата или до обезценяването й, за да управляват своите⁤ икономики и да ⁢реагират на икономически сътресения. Например, те вече‌ не могат да ⁣девалвират валутата​ си, за да забавят вноса и​ да ⁢насърчат износа. Вместо това те‌ трябва да използват бюджетните и структурните политики, за да управляват своите икономики разумно.“

Производителност: производителност на отработен час, в щ. долари

Страна

Година базова

2019 година

Изменение,%

Австрия

1950 ⁤6,80⁣ дол/час

65,15 дол/час

+859

Белгия

1950 9,94 дол/час

66,27 дол/час

+556

Германия

1950 4,80 дол/час

68,85 дол/час

+1336

Франция

1950 7,07 дол/час

68,63 дол/час

+871

Гърция

1951 3,64 дол/час

33,03 дол/час

+808

Румъния

1995⁣ 9,54 дол/час

34,72 дол/час

+264

България

Нека‌ да бъдем тези, които​ правят бъдещето ⁢да се случи, ⁣вместо да чакат какво се ​случи.

Да работим заедно за икономическия растеж ​и благосъстоянието на България!

еврозоната.‍ Заявлението, че ⁤ще спази действащия обменен ⁣курс е само едно добро пожелание. Никой няма да иска ‌нашето мнение,‍ а решението ще бъде взето от другите страни-членки,⁣ за които благосъстоянието на населението в България не ⁣е приоритет.

Условие⁣ второ:

България⁣ да ​поиска от ЕС гаранции за обменния курс лев-евро,⁢ като предварително БНБ, БАН и други институции ‌чрез различни сценарии⁤ да определят кой е минималния допустим обменен курс. Още⁤ повече, че при вземането⁢ на решението представителят на България/управителят на БНБ⁢ може ⁢да присъства, но няма право на​ глас. Освен това трябва да​ се ⁣имат⁢ предвид опитите на ЕК, на ЕНП на ръководителите на Франция и Германия да отпадне изискването ‍за⁢ единодушие при ⁢вземането⁤ на⁢ решения ‌за бъдещето на ЕС.

3. Еврозона и дългове

Дълговата⁤ криза⁤ започна‍ през 2008 г. с колапса на банковата система на ‌Исландия, след което се разпространи предимно в Португалия, Италия, ⁣Ирландия, Гърция и Испания през 2009 г. Това доведе до загуба на доверие в европейските ⁤предприятия⁤ и икономики.

Кризата в крайна сметка беше ⁣овладяна от финансовите гаранции на европейските страни, които се страхуваха от колапса на‌ еврото и‌ финансовата⁢ зараза, и от Международния валутен фонд (МВФ). Рейтинговите агенции понижиха рейтинга на дълговете на няколко държави от еврозоната.

В един момент дългът на Гърция беше преместен в статут ‌на боклук, за да се спаси рейтинга на банките-кредитори, а Гърция да получи висорисков ⁢рейтинг. Държавите, получаващи спасителни средства, трябваше да изпълнят мерките за икономии, предназначени да забавят растежа на дълга на публичния⁣ сектор ‌като част‍ от споразуменията за ‍заем.

Държавен дълг​ на еврозоната ⁣към ⁤БВП

Величина

Последна

Предишна‌

Единица

Референтен

период

Държавен дълг към БВП

95.60

97.20

% от БВП

Дек.‍ 2021

Държавен бюджет

-5.10

-7.10

% от⁢ БВП

Дек.2021

Правителствени разходи

621.51

617.64

Млрд. евро

Юни 2022

Правителствени разходи‌ към БВП

52.40

53.60

% от БВП

Дек.2021

Държавен дълг

11720340.20

11094715.90

Млн. евро

Дек.2021

Съотношението държавен дълг ⁣към БВП в еврозоната падна до 95,6 % в края‍ на 2021 г. от ревизираните‍ надолу 97,2 % през‍ 2020 г.⁤ Държавните разходи бяха ⁣еквивалентни на⁣ 52,4 % от БВП през 2021 г.⁣ (срещу 53,6 % през 2020 г.), а държавните приходи на 47,3% (срещу 46,5% през 2020 г.). Като​ се има предвид Европейският съюз като цяло, държавният дълг към БВП намалява до 88,1% от 90%. Най-ниските съотношения на държавния дълг към БВП са регистрирани в Естония (18,1%), Люксембург (24,4%),​ България ‌(25,1%), ⁢Дания и Швеция (и двете по 36,7%). Четиринадесет държави членки имат коефициенти на държавен дълг, по-високи от 60%‌ от БВП, като най-високите са регистрирани в ⁤Гърция (193,3%), ⁢Италия​ (150,8%), Португалия (127,4%), Испания ​(118,4%), ‌Франция​ (112,9%), Белгия (108,2%)​ и Кипър (103,6%).

ЕС: Държавен дълг към БВП⁤ на страните-членки⁤ към декември⁤ 2021 г.

България ще⁢ трябва ⁤да влезе‍ в едно общество с високи дългове, което ‌означава че ще⁤ трябва да стане солидарна с това общо бреме. Но докато водещите икономики с най-голям дял в БВП⁢ на ЕС като Германия с⁣ 25%,​ Франция ‌с 17%, Италия с около 13% и Испания с 9% могат да ⁢си позволят задлъжнялост към БВП, то за България със слаба икономика (най-нисък дял на ‌БНП на глава от населението в⁤ ЕС-11 332 долара) ще бъде ⁢непосилно бреме да участва във при предоставянето на нови кредити от ​ЕС⁤ за различни казуси-подкрепа на⁤ банки, ‌държави (План“Маршал“ за Украйна,‍ от Близкия изток,⁣ Африка) и кредитни ‌и финансови инициативи.

По прогнози на агенцията „Статиста“ делът на ЕС в световния БВП⁤ се по покупателна способност намалява стабилно⁣ от 2017 ⁣г. и при 14,93 в 2020 г. се очаква през 2027 г. да ⁢бъде 13,86 млрд.⁣ евро.

Икономическото състояние на ​Еврозоната също така не ⁢е оптимистично.

Фалити в Европа

Страна

Последно

Предишно

Референция

Вид

Швейцария

12 912

13 840

Декември/20

Компании и физ. лица

Великобритания

5 629

4 ​995

https://www.capital.bg/biznes/ikonomika_i_politika/2021/10/14/4310733_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/14/4299355_ikonomicheskiyat_rast_na_bulgariia_se_zabavq_no_prodyljava/

xchange-rate-bulgaria_en

-27,6

-28,8

точки

Октомври/22

-38,4

Корпоративен данък

42,9

43

%

Декември/22

10%

Източник:

Влошаването на търговския баланс⁣ на текущата⁣ сметка ⁢са индикатори за реална икономическа‍ криза ⁢на Еврозоната. Високото отрицателно потребителско доверие е доказателство за негативното отношение на населението в Еврозоната по отношение на политиките на Правителствата в отделните страни, в т.ч. и⁤ в⁢ България.

Условие трето:

България ‌да поиска от ЕК гаранции, ‍че няма да се задължава България ⁣да участва във финансиране или кредитиране на⁢ нейни инициативи, т.е. да взима⁣ кредити в⁢ нейна полза докато ​делът от БНП на глава на населението не достигне средното ‌ниво на ЕС.

Изводи:

-Все повече ‍се налага изводът,​ че влизането на България в Еврозоната е политически, а не⁤ икономически мотивирано.

-​ С ‌все по-отчетливо лобиране за премахване на принципа на единодушие при ​приемане на важни‍ за ⁣ЕС решения, означава, че България съвсем ще изгуби ⁢своя ⁢суверенитет и ще трябва да изпълнява безропотно решения ⁣на чиновниците от Брюксел;

– ЕЦБ‍ ще‍ провежда винаги политика⁤ (лихви и размер⁤ на кредити) в интерес ⁣на страните с най-голям дял в БВП на ЕС. Не е възможно при доста различни като икономическо развитие страни в ЕС, ЕЦБ да въвежда лихви и изисквания, еднакво справедливи за всички.⁢ Следва,⁣ че желанието на България за изпреварващ, респ. догонваш стандарта на живот в ЕС растеж ще‍ се изпари след ​приемането ни ⁤в Еврозоната;

– ‍Дискусиите относно предимствата ⁣и ​недостатъците от влизането на България в Еврозоната, трябва да бъде⁤ съпроводено ⁢с:

Европа, респ. ЕС‍ и на ‌страните-членки‍ в​ новата геополитическа реалност;

се ⁢осигури икономически растеж на България и повишаване на ⁤благосъстоянието на населението.

Когато говорим за бъдещето, ⁣има три⁤ вида хора. Тези, които го оставят да се случи. Тези, които правят така, че ‌да се случи. И тези, които се питат какво се​ случи.

Джон Ричардсън

Остава загадка в коя група ⁢ще се окажат ‌нашите ​управници? А‍ народът ще чака​ ли да се случи нежеланото ⁢или ще прояви⁢ инициатива да се подберат управници ⁣и‌ държавници, загрижени, ангажирани и отговорни​ за неговото щастливо⁤ бъдеще.

Източници​ на информация:

is-uncertain

kriptovaluti/354060-nuzhdaem-se-ot-digitalen-bretan-uuds

правомощията на​ БНБ за налагане на санкции в⁢ рамките на тясното сътрудничество и официалния валутен курс ⁢на българския ‍лев (CON/2020/5),

euro/euro-area/introducing-euro/adoption-fixed-euro-conversion-rate/erm-ii-eus-exchange-rate-mechanism_en

from ⁣2017 to 2027,

– Bulgarian company insolvencies up 13% in 2021, affairs/world/bulgarian-company-insolvencies-up-13-in-2021

#Има​ #ли⁢ #бъдеще #за ⁣#България #звитие ‌страни,⁤ като България, ⁢да‌ се гарантира, ‌че⁢ политиката⁤ на ЕЦБ ще отчита специфичните‌ нужди и интереси на всяка ‌отделна ​страна;

– Влизането ​в еврозоната ще означава, че‌ България няма да може да използва валутната политика​ като‍ инструмент за стимулиране на икономиката в периоди‌ на ⁤криза или спад на икономическия растеж;

– ​Влизането⁢ в еврозоната ще ограничи възможностите ‍за фискална ‌политика на⁢ България, като ще ‌бъде необходимо ​да се спазват строги бюджетни ограничения и правила, които⁤ не винаги са‌ подходящи за ⁤специфичните ‍икономически условия на страната;

-⁢ Влизането ⁣в еврозоната ще означава, че България няма да може да⁣ използва валутната политика като инструмент за стимулиране​ на ⁢икономиката в периоди на криза или спад на икономическия растеж;

– Влизането ‍в​ еврозоната ⁣ще ограничи възможностите‌ за фискална ​политика на България,⁤ като ще бъде‌ необходимо‌ да се спазват​ строги бюджетни ‌ограничения ‍и правила, които не винаги са подходящи за специфичните икономически условия на страната;

– Влизането в еврозоната⁣ ще ​означава, че България няма да ⁤може да използва валутната политика​ като инструмент за стимулиране на икономиката в ​периоди на ​криза или спад⁣ на икономическия растеж;

– Влизането⁢ в еврозоната ‍ще ограничи‌ възможностите за фискална‍ политика на България, като ще бъде ⁤необходимо да се спазват строги бюджетни ограничения и правила, които не‍ винаги са ⁤подходящи за специфичните ⁤икономически условия ⁤на ⁤страната;

-‍ Влизането в еврозоната ще означава, че България няма да може да използва​ валутната политика като ⁤инструмент за стимулиране ⁣на икономиката в периоди на криза или спад⁤ на икономическия растеж;

– Влизането в еврозоната⁤ ще ограничи ⁢възможностите ​за​ фискална политика на България, като ‍ще бъде необходимо да се спазват строги⁣ бюджетни‍ ограничения и правила, ⁢които ⁤не винаги са подходящи за специфичните икономически условия на страната;

– Влизането в еврозоната ще означава, че България няма‌ да може да използва валутната политика като инструмент за стимулиране на икономиката в ‍периоди на криза или спад на икономическия растеж;

– Влизането ‍в ​еврозоната ще⁤ ограничи възможностите за фискална политика на България, като ще бъде необходимо да се спазват строги бюджетни ограничения и правила, които ‌не​ винаги са подходящи за специфичните икономически условия на страната;

– Влизането в еврозоната ще означава, че България ⁣няма да може да използва валутната политика като ‍инструмент за стимулиране на икономиката в периоди на криза или спад на ​икономическия растеж;

– Влизането ‌в еврозоната ⁢ще ограничи възможностите за фискална политика на България, като ще бъде необходимо⁢ да се спазват строги бюджетни ограничения⁢ и ⁤правила,⁢ които не винаги са подходящи за специфичните икономически условия на страната;

– Влизането в еврозоната ще означава, че България няма да може ​да използва валутната ⁣политика като⁣ инструмент за стим

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.