Home » today » World » Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-12 20:29:16

Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-12 20:29:16

ност и способност ⁤за самокритика. Ако Нинова не покаже това,​ може да се окаже, че ще⁤ бъде принудена да напусне по-късно, след като вече ⁣е причинила значителни щети на‍ партията.

В крайна сметка, важно е да се ​помни,⁣ че политиката е служене на обществото‍ и⁤ народа, а ⁣не на лични интереси и амбиции. Ако Корнелия Нинова ‍иска да запази доверието на избирателите и ⁢да⁢ спаси партията си‍ от още⁢ по-големи проблеми, трябва да действа бързо и решително. В противен случай, последствията могат⁤ да бъдат тежки и‌ за нея, ⁣и за БСП. падането на кабинета Орешарски. Нинова, както е известно, определи тези резултати⁤ като позорен епизод от партийната⁣ ни история.

На свой ред, анализаторите вече посочиха, че с настоящите си резултати БСП напуска ​заеманото мястото сред А-отборите и се ⁤настанява ⁤– и то не в челните позиции – сред множеството на ​Б-отборите. Т.е. БСП не само не успя да се⁢ наложи като⁢ водеща политическа сила, като ​алтернатива на досегашното 11-годишно управление на⁢ ГЕРБ, но и от второстепенна⁣ се превръща в третостепенна партия, пред прага на злощастно бъдеще.

Тук има детайли, на които би‍ следвало да се‍ обърне⁤ по-голямо внимание.

По начало партиите нерядко намаляват своето обществено влияние след управленски мандат. Съвсем друго е обаче,⁣ когато⁢ основна‌ политическа сила като БСП,​ живяла единадесет години⁤ в опозиция, получи с 11⁢ % по-малко гласове от управляващата партия, или изгуби на парламентарни избори от партията, в​ случая ГЕРБ, управлявала повече‍ от‌ десетилетие страната, ‌с ​350 000 гласа.

Ако след едногодишното управление на⁣ Орешарски, чието коалиционно ⁢правителство бе снето със средства⁣ на т.нар. цветна революция от ГЕРБ, обществената⁣ ситуация бе⁣ неблагоприятна за БСП (с новоизбран председател Михаил Миков), то‌ днес БСП (с‍ председател Корнелия⁤ Нинова) изкара цял мандат в опозиция сред ⁤сравнителен обществен⁤ конфорт, в ситуации, когато Бойко Борисов⁣ и партията му⁢ ГЕРБ допускаха груби управленски грешки и лесно можеше да бъде подронена почвата под краката ⁣им.

За съжаление, БСП, ръководена от Корнелия Нинова, не се възползва от огромните шансове да укрепи позициите на социалистическата партия, ‌оттам и на българската левица. Обратното, след избора на Нинова през 2016 г. за председател на партията ⁣проличаха най-напред‌ някои нейни слабости – жажда‍ за власт, обидчивост и каприз в изявите. ⁢Нинова оглави и ⁣поход⁣ срещу другари, с които довчера‍ е работила заедно и които пряко са ддържание и отговорност, които са от съществено⁢ значение за всяка ⁤партия. Надявам‍ се, ⁣че Нинова ще направи правилния⁢ избор за благото на БСП и за бъдещето ⁤на българската‌ политика ‌като цяло.

инова и ​като член на ИБ на НС на БСП⁤ (2008 – 2011 г.), и като депутат (2012-2014г.). ⁣Мога да свидетелствам: ⁣на тези постове Нинова се справяше ⁢успешно с отговорностите си и​ будеше симпатии и уважение⁤ в нас,‍ колегите. Макар и да идваше от кръговете на ‌друга партия и да членуваше в БСП‍ само⁤ от⁣ няколко ​години, аз приемах я за една​ от нас, от дейците ‌на ‍БСП, които‌ удържахме в мъчително-трудните моменти на новата история на БСП авторитетът, мястото, ‍необходимостта от ⁢лява партия, от ляво мислене в България в края ⁢на ХХ в. и началото на ХIХ в.

Струва ⁤ми се, че имам право да говоря и пиша за ⁤допуснатите от Нинова грешки, тъй като никога не съм премълчавала недостатъци ‌на провежданата от нея политика. Откровено и навреме съм казвала какво мисля, искала съм искрено да ѝ помогна, за да е успешен ръководител на⁢ БСП. Моите критични бележки, кога ⁣по-дипломатични, кога по-остри, съм споделяла на заседания на Националния съвет, на конгреси и ⁤конференции ‍на БСП, в партийната ми организация, в медиите,⁤ включително в⁢ поглед. ‍инфо. Ще добавя още нещо. Като партиен член, представител на интелигенцията, винаги съм считала за свой дълг да защитавам​ истината. Независимо кой ⁤е председател на партията. Но и‍ никога⁢ не съм⁤ се включвала както в хора на обругателите,⁤ така и в ⁣групата на‌ приближените ласкатели, готови за саморазправа с бившите ⁢ръководители на БСП в угода на настоящия. Смятам, че авторитетът ⁤на партията не може да​ бъде граден ‌върху‍ създаваната ⁢измамна представа, ⁢че доброто настъпва с настоящия председател, докато злото обхваща​ всеки от предишните⁢ ръководители. Настоящето винаги съдържа в себе си и миналото, с позитивите и негативите му. Голяма грешка на всеки ръководител на партията е –⁤ поне ‍това показва 130-годишната ни история – когато започне да мисли за ‌себе ‌си като за първоначало, ⁤като за‌ знак на абсолютна ‍непогрешимост, когато стане адепт на пълното отрицание, когато организира ‍вендета на предходниците си. Този подход носи само ​загуби.

Но да се върна към ‍проблемите,​ отнасящи се до председателя ⁢Нинова. Първото, което ме смути още ‍в дебюта ‍ѝ на председател, бе, че тя е способна да не се съобразява с реалните ⁢обстоятелства на живота и щом си науми⁤ нещо, да го счита за‍ напълно осъществимо. ⁣Устроена⁢ е така, че в ролята си на ‍председател изпитва нужда да атакува непрекъснато, да напада, да побеждава в мига. Да​ къса отношенията с настоящи​ и евентуални бъдещи политически ‌партньори, поискат ли да разговарят с нея на равна нога.

Иначе първоначалните ми поводи да изпитам⁣ тревога за ‍Нинова като председател беше провежданата от нея груба,⁤ недиалогична, безцеремонна⁢ коалиционна политика. През изминалите пет години тя успя да ни скара с различните ⁣политически сили. Не се съобрази, че в съвременните условия БСП няма как да участва в управлението без да потърси‍ споразумение или дори само размяна на мнения по възлови обществени въпроси с отделни партии – ‌парламентарни‌ и извънпарламентарни. И днес ‌сме свидетели, че партиите, които евентуално ще ​управляват ‌България, не търсят БСП за разговори, безразлично им е дали лявата партия ще подкрепи, или не бъдещото ⁤управление на държавата.

Най-силно ме изненада, но и шокира проведената от Нинова през ⁤последните пет години вътрешно-партийна чистка, политическата мнителност на председателя на партията, която я подтикна⁣ да вижда във всеки свой ‍критик – „враг с партиен билет”. Дейци на БСП, с безспорни приноси⁢ и заслуги, с‌ които довчера тя бе общувала, за които ​е казвала,⁣ че ги цени и ⁣уважава, ‍изведнъж се оказаха ​под ситото на‌ клевети и мерзки квалификации, тиражирани от Позитано 20.

Най-вероятно, поради ​факта че идва ‍в⁢ БСП от средите на лидерска партия,​ главен опонент на БСП, Нинова не успя⁢ да се‌ съобрази с ⁢характера, с⁢ идейно-структурните особености и качества на социалистическата ⁣партия, с​ обстоятелството, че последните тридесет години изградиха ⁣БСП като ‌общност, която събира в своите редове хора с различно, понякога разминаващо ⁤се като позиции и оценки ⁢ляво мислене, че нашата партия дълбоко в себе си⁣ крие потенциал на „коалиция”. Неслучайно, вътрешнопартийната⁤ дейност се развива като дискусия между отделните идейни тенденции. В диалога, но и в споровете помежду им може да се види, че БСП‍ държи на⁣ колективните форми при взимане на решения, че в недрата ѝ е⁢ заложен фундаментът на демократичното начало.‍ Самата аз, от⁤ 2013 ⁢година членувах в‌ лявото движение, с ​председател Янаки​ Стоилов. ​Но ‌сега няма и помен от тези демократични традиции.

Надявах се,‌ че‌ Нинова ще приеме⁢ предложението, което⁣ съм правила и⁤ при предишни председатели‌ – да‍ се откаже от правото си ⁤да формира Изпълнителното бюро върху екипен принцип, а да предостави тази възможност на членовете на Националния съвет. Бюрото да ⁢бъде съставяно​ по ресори от високо компетентни⁢ професионалисти;⁤ да ‍се откажем от ⁤стереотипа: „организационният работник е дялан камък, става за всичко”; в ИБ да‍ бъдат включени определен брой представители на различните идейни партийни тенденции.

Вместо ⁤да се вслуша в⁢ гласа на ​разума ⁤и в поверения опит⁣ на партията, Корнелия Нинова се зае да организира около себе си ⁤млади​ и по-възрастни кариеристи, ​които успешно се справят със задачата да разкъсват всеки опонент и критик на настоящата​ председателка. Между тези кадри има и свестни⁤ хора, но те, кой знае⁢ защо – за⁤ слава ли, за ‌пари ли, за скъпо платено депутатско място ли,​ поради инерция ли, продават и своята порядъчност, и своя талант, и ⁤своето партийно достойнство.

Не‍ си ⁣спомням през годините ⁢на прехода да е имало толкова​ много публично писане‌ и говорене за председател на БСП, както за Нинова – във вестници, в телевизии ​и радиа: каква ⁢уникална личността⁤ била като лидер, ⁢как за разлика от⁤ останалите председатели на БСП (които са⁢ интриганти, мухлювци, въжеиграчи, кариеристи, продажници,​ агенти на ГЕРБ, олигарси и корумпирани типове), Нинова е огледало на управленския гений на нацията, на нейната⁣ чистота и безсребрие.

Една вметка. Сигурна съм, че ⁣вината за славословието ‍на фигурата на ‍председателя ⁣не ‍е ‌само на Нинова. ‍Едва ли тя би могла да спре ⁣изцяло хвалебствения „лай” на своите лакеи, дори и да⁢ поиска. Но така или иначе, като ръководител тя⁤ трябваше да знае, че‌ дори и в ⁢хвалебствията ‌е ‌потребно да има мяра. Трябваше да осъзнае​ още: изграждането и ⁢поддържането‌ на⁣ публичното лице на определен ⁤ръководен деец на⁣ БСП е дълъг процес на трупане на опит, на работа в организационните ни структури, ⁤на‍ квалификация – професионална и партийно-организационна. Да разбере, че ⁣като ръководител на лява партия ⁣нейна задача е да защитава, а ⁤не да унищожава доказали се в⁤ обществото партийни авторитети, да утвърждава, а не да​ неглижира професионално подготвени кадри, ‌да ⁤привлича и ‍събира повече хора с ляво и социалистическо мислене,‍ а не⁢ да възражда отречени​ от живота норми и похвати.

Когато‌ се убедих, че Нинова всъщност​ се ⁣проваля ‌с подготовката на ‌управленска програма на БСП, че ‍при нея думите ⁣и делата често се разминават, вече знаех: тя не притежава качествата на ⁣лидер, ‌който е в състояние да подготви⁣ БСП‌ за необходимата радикална промяна на България.

Нинова сбърка, отнасяйки се резервирано към лятно-есенните протести през 2020г., въпреки‌ че в⁢ тях ​взеха участие ‍и много ⁤млади социалисти. ​Прояви колебливост,​ а може⁣ би закъсня с ⁤поддръжката на⁤ Румен Радев ​за‍ предстоящите президентски избори. ⁢Това ⁣несъмнено бе⁣ забелязано от президента Радев и той заложи в парламентарните избори, с⁢ още по-голяма енергия, на така наречените протестни партии на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. По този начин Нинова постави БСП ‌в неизгодното положение да ‍не‌ е онази политическа сила, от която ще зависи изборът на Румен Радев и Илиана Йотова за ⁣президентския‍ и вицепрезиденсткия пост.

Ще добавя ⁤и друго.⁢ В програмните разработки, ⁢подготвени от сегашното ръководство,⁢ външно-политическият курс на⁣ БСП не се различава съществено от външнополитическата линия на ГЕРБ. Икономическите ни ⁤проекти са твърде имагинерни, за да​ спомогнат България, заемаща (в резултат на десетилетното управление на ГЕРБ) последно място по развитие в ЕС, да се придвижи‍ с няколко места по-напред. В партийната политика се подминават проблемите на продадения ни суверенитет и нуждата ⁣от стратегическо партньорство с Руската⁢ федерация.‍ Не‌ се оценява значимостта на „остатъчния суверенитет”, без който не ‌е възможно нито икономическо ‌развитие, нито осъществяване на пълноценна социална политика. ⁢Корнелия Нинова обеща да използва ‍полезните уроци на унгарския ‌премиер⁣ Виктор Орбан в икономическата и социалната сфера, в ‌поддържането на връзки ‌с Русия, ​а ‌фактически нищо не ‍направи. И досега председателят на БСП не е изразила становището си за американските военни бази върху наша територия – съгласна ли е с‍ разполагането им, ако е съгласна, ще поиска ли Пентагона да ‍плаща данък за базите, ⁤и т.н., и т.н.

Няколко конкретни примера.

Политически​ необосновано, месеци преди евроизборите ​през 2019г., Нинова реши депутатите ​да напуснат Народното събрание. Което това лиши партията ​от най-важната за нея публична трибуна и изява.

През ⁤петгодишното управление на Нинова бе наложена строга‌ цензора в медиите, подпомагани от БСП. Цензура, непозната​ по размерите си⁢ след ⁣1989г.

През последната ‌година, по ⁢време на⁤ пандемията, Нинова взимаше едно след ⁣друго погрешни, конфронтационни решения, ⁢които принудиха останалите​ партии и властта да действат ⁤самостоятелно, без ‍самоизолиралата се⁢ БСП. ⁢Така за първи път в нашата ⁤история соцпартията‌ изпадна в положението на „ненужна партия”.

Смути ме⁢ и още‌ един факт. ‌Очаквах,​ че Нинова ще⁤ обнови партията с​ млади образовани кадри, които принадлежат към най-подготвените представители на своето поколение. Още повече, че самата⁣ аз общувам с много млади и подготвени хора, които – поне като нагласа, ценностна система и чувствителност –⁢ са ‍скрит потенциал за‍ партия като БСП. Но и по отношение‌ на младите,⁢ Нинова ​прояви непоследователност.‍ Наистина, направи сполучлив избор на отделни млади ръководи кадри. Резултатите‍ от парламентарните избори обаче показват, че младите ⁢и трудоспособното население⁤ на гласува за БСП, считат я за партия на статуквото, чужда на екзистенциалните им ‍проблеми. Младите имат основание да мислят така, защото БСП провежда фиктивна и безплодна‍ младежка политика и то въпреки процеса на ​биологично застаряване ​на членската‌ ни⁢ маса. Тепърва на⁣ едно ново‌ ръководство⁢ на БСП ще му се наложи и в тази ‍област ⁣да пребегне към смели реформи, към нови подходи за работа с ‌младите поколения.

Ще изтъкна също, че в кръга, който заобикаля и славослави председателя на партията,​ присъстват твърде⁢ много неподготвени,⁤ с ‌банално и ‌рутинно политическо мислене, без ⁢делови качества хора. ‍Това явление е ​странно на фона на етапите, през ‍които е преминало ⁤развитието и ​професионалната подготовка на Нинова.

Както е странно, че⁤ в ръководните‍ органи на БСП – ИБ, Национален съвет,​ в⁣ парламентарната ни група – рядко попадат високо подготвените професионалисти от различни области на живота, на науката⁤ и културата. Във ‍връзка с преодоляването на тази⁣ „интелектуална недостатъчност” изтъкнатият политик и държавник ⁤Георги Йорданов, както‌ и големият сценарист и белетрист Анжел‍ Вагенщайн, написаха специални писма до Нинова да бъдат заделени‍ квоти за видни леви интелектуалци в Националния съвет. Предложиха тази тяхна молба да бъде разгледана на заседание на ⁣Националния съвет, при съгласие, одобрена. Нинова не направи‌ нищо по‍ въпроса!⁢ Дори и⁣ примерът ‌на БСП-София ​в ръководството на столичната организация да бъдат избрани ⁣представители на художествено-творческата, научно-образователната и медицинска федерации, на централно ниво не намери своето цялостно осмисляне и развитие. Сякаш се​ забравя, ‌че големи лидери на нашата партия през ХХ в. са личности с национален⁣ и общоевропейски принос.

Корнелия Нинова кардинално сбърка​ като наложи промяна в Устава на БСП, която позволи председателят да‌ бъде избиран не от конгреса, (каквато е традицията от създаването на нашата партия), а „пряко”, с участието ⁢на⁢ всички партийни ⁢членове. Прекият ‍избор мина и ⁢замина. Нинова ⁤триумфално победи: 43 хил партийни членове от 83 хил партиен ⁢състав дадоха своя глас в нейна подкрепа. Победата й даде законовото право ⁣да разполага с повече фактическа и морална власт, тъй като е избрана от „народа”, докато⁤ на конгрес биха я ‍избирали делегирани представители на местните ⁢ни⁣ партийни организации. Признавам, прекият ​избор ⁣на ⁢председател‍ предизвика обществено одобрение към БСП. Но нито Нинова, нито‌ подръжниците на прекия избор‌ не проумяха,​ че тази‍ победа е нож с ⁣две остриета. С едното вървиш напред, докато другото те подлъгва да станеш самодържец!

Няма да скрия, че още на ⁣първото ⁣заседание на 49-я конгрес, когато се обсъждаше тази уставна промяна, мотивирах защо е вредно председателят да бъде избиран пряко от ‌партията, че това е вид мимикрия, която няма⁢ да роди ‌добри ⁢плодове. ⁢Нинова и нейните привърженици тогава ми възразиха, че прекият избор е нова форма на демократизиране на БСП,‍ че партийните ни организации са в блестящо състояние, че‌ те имат необходимостта ⁤само от такава‍ реформа, което представляваше самоилюзия.

Действителността в партията⁤ обаче е съвсем различна. Оказва⁣ се, че без радикална организационна реформа​ и ⁢без нови идеи за промяна няма как да⁤ бъде преодоляно⁤ крайно незавиднотоавилна стъпка, която ⁣може ⁤да помогне на партията да се⁣ възстанови и да се върне⁣ на пътя⁣ към успеха. Но⁤ ако Нинова остане на поста си, може да се очаква още по-големи проблеми⁢ и​ разделения в партията.

В⁢ крайна сметка, решението за оставката ⁤на Нинова е ⁢нейно‌ лично решение. ⁢Но ако иска да спаси БСП от още по-големи проблеми, може би е време да се откаже от председателския пост. Все пак, ⁤в политиката е ⁢важно да се⁤ мисли за благото на партията и на⁤ страната като цяло, а не ​само за личните ⁣интереси.ри главно по ⁤свое и на близкия си кръг усмотрение, да фаворизира едни в ущърб на други (без да успее, както подчертах, в най-важното: провеждането на нова младежка‍ политика!).

Опасна за нашата партия ⁣е‌ и ревността, която‍ Нинова ⁤изпитва към по-млади другари, притежаващи лидерски качества. По почина‌ на ⁢Тодор Живков тя бързо им „реже ⁢главите”: започва се с недомлъвки по техен адрес, за да се продължи в медиите с отрицателни оценки и клевети (предпочитани‍ са „връзки‌ с олигархията”, ‍т.е. със задкулисието); изместват ги по целесъобразност от позициите, което заемат, докато в един добър ден ги вкарат в „глуха линия”. (Надявам ⁢се, че както вече й⁤ става навик,‌ др.Нинова ‍няма ⁢да‍ пребегне към нови⁤ съдебни⁤ процедури⁢ във връзка с тези мои политически оценки)

След парламентарните избори Корнелия Нинова се намира ‍в сложно положение. От⁣ една страна, тя е легитимен председател,‍ избран чрез ⁤пряк избор, и​ това я прави „непоклатима”. От друга, тя е председател на партия, едноличен ръководител, сурово наказан на парламентарни избори! ‌Второто обстоятелство повелява председателят, ако е гражданин на цивилизована страна и ако той самият е цивилизован, да подаде оставка! Това, както казва поетът е ⁣„толкоз просто и логично”. И нека не ⁣се подхвърлят някакви⁤ смехотворни обяснения, че Нинова била‌ едва шест‌ месеца‍ пряко избрана от партията! ​Все пак тя е председател⁢ на‍ БСП от ​2016г. – достатъчно дълъг период, за да⁤ подготви партията ни за⁣ управлението на ⁤държавата⁣ с нови идеи и предложения за ⁣радикална промяна.

Пародия на оставки е ‌сегашното решение Изпълнителното бюро⁤ да подаде ​колективно оставка, за‌ да остане Нинова председател! Не ми е ⁣ясно защо членовете на ИБ трябва да подават вкупом оставка? Ако някои ⁣от тях по-директно, примерно, са участвали в изработване на ⁢предизборната⁤ политика и поведение на‍ БСП, нека подадат⁣ оставки ⁢(щом намират това за нужно). Но останалите? Показателно е, че граждански достойно постъпиха двама членове⁣ на ИБ – Янаки ​Стоилов и Крум⁣ Зарков, които поискаха ⁤оставката на Нинова. Останалите – вечният конформизъм на заинтересованите ​и послушните!

Според мен,⁢ няма съществени причини в настоящия момент да се настоява ‌за оставки на ръководствата⁣ на местните партийни организации – областни, общински, районни и др. Дори⁣ и подхвърлените от верните на Нинова клакьори основания ​за слабо⁤ проведена кампания по места, за ‍„нищоправене” от ​отделни партийни ръководители, е само опит да бъде замъглен⁤ проблемът. Услужливо ⁢се замита фактът, че за първи път от толкова много проведени парламентарни избори, цялата ‌предизборна кампания бе изцяло централизирана, директно ръководена от председателя на партията и председателя‌ на Централния‍ изборен щаб. ⁣Част от водачите на листите, част от представителите‌ на коалиционни партньори ​и на гражданските организации ⁢са със съмнителен‍ обществен авторитет по ⁤места. ⁤Те бяха ултимативно налагани⁤ от Нинова, нерядко в разрез с⁣ предложенията и вижданията​ на хиляди партийни членове.

И още една „иновация”: организацията на предизборната кампания бе възложена на⁤ водачите на листите, а не на партийните организации по места. Почти‍ всеки детайл от предизборната кампания‍ се диктуваше ⁤от центъра на Позитано 20, Така⁤ че опитът да се ⁣организира спектакъл „колективни оставки” и на местно ниво, цели ⁤да размие тоталната отговорност на председателя, като се ⁤избяга от обективния ​анализ‍ на причините, довели ⁣до настоящия катастрофален резултат на БСП.​ А безпокойствата на ⁣Нинова, че след нейната оставка ‌ще настъпи⁢ хаос в партията, са опит за „оцеляване”.

Хаосът, доколкото има, се причиняват⁢ от два неизбежни​ въпроса:

– Защо Корнелия Нинова се държи като удавник за председателския пост?

и

– Защо не подаде своевременно оставка?

В статия от 9 април т. г. Кристиян ‍Вигенин, от ​тясното​ обкръжение на Нинова, написа ⁢следното: „Но⁢ това, което според мен е по-важно, е, че бяхме длъжни да отслабим натиска върху‌ самата Нинова, защото за БСП е ​важно ⁤да има действащ председател в следващите много ‌важни седмици. Сега⁣ разговорът не трябва⁣ да‌ бъде да подава ли Нинова оставка,‍ или не, а да изясним каква да бъде стратегията на БСП от тук ⁤нататък…” Тези размишления⁤ на Вигенин, ⁤така мисля, представляват явен опит за подсигуряването⁣ на председателския пост ​на Нинова през следващите ​години, както и за намаляване на моментното глухо напрежение ‍в ‍партията. Няма как да бъде‍ прието твърдението на ‌Вигенин, че без Нинова БСП я очаква потоп. ⁤Твърдение, което вече все по-настойчиво започва да се разпространява ​и в други медии. Кой има интерес⁣ от подобно обожествяване ⁢на председателя ⁢на БСП и ⁢подхранване ⁢на ‌култа към личността му? От преднамерените внушения за неговата​ незаменимост?

Какво да се ​направи ли?

Партията има устав и той трябва да се изпълнява! Ако в устава е постановено, ⁣че Нинова​ ще ⁣продължи да бъде „председател в ​оставка” до ⁣свикването ‌на заседание на конгреса (наложително е да се ⁤свика час⁤ по-скоро!), то тя ⁣ще продължи да изпълнява⁢ задълженията си⁣ като​ „председател в​ оставка”. Колкото ⁢до бъдещия председател,‌ БСП вече има изградени кадри от средното и по-младото поколение, показали високи лидерски⁢ качества. Те разполагат с новаторско и ⁢перспективно мислене, притежават богат управленски опит – и на партийно, и на общинско, и ⁤на държавно‌ равнище.

Така ‌че​ никаква криза, още повече трагедия няма да настъпи в БСП след оттеглянето на Нинова от председателския пост. Разбира⁣ се, в никакъв случай не трябва да ‍се допуска ⁤спрямо Нинова и нейното обкръжение да се постъпи ⁣по начина, по ‌който тя се саморазправи с ценни за партията кадри. Най-сетне трябва ‍да свикнем с презумцията,⁤ че ⁣един бивш председател на БСП би⁣ могъл да ⁢продължи ‌дейността си и като член на ИБ, и като о БСП ⁤да се разпадне или да загуби своята позиция на политическа ⁢сцена. Напротив, това може да бъде възможност за партията да⁢ се преобрази ‍и да ‍се подготви за предстоящите ⁢предизборни битки.

Важно‌ е новият председател на БСП да бъде човек с визия, който може‌ да обедини партията и да⁤ я направи по-конкурентоспособна. Той ⁢трябва да бъде способен да⁢ комуникира ефективно ​с избирателите и да представя ясни и‍ убедителни програми и идеи.

Следователно, важно е БСП да избере⁢ подходящ кандидат за председател, ‍който да​ продължи работата по укрепване ⁣на‌ партията‌ и насочването й към постигане на успехи в бъдеще. Всички очакват‍ с нетърпение да видят какво ще бъде следващата стъпка за БСП и каква ще бъде нейната роля⁤ в политическия живот на страната.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.