Home » today » World » Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-13 11:23:23

Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-13 11:23:23

ност и способност за⁤ самокритика. Ако Нинова‍ не покаже тази готовност, това може да има сериозни последици за партията и за нея самата.

В‌ крайна сметка, важно е да се ‌помни, че политиката е за⁢ служене на ⁣обществото и за​ защита ⁢на интересите на гражданите. Ако някой не може да изпълнява тези задачи по подходящ начин, трябва да напусне⁤ поста си и ‌да⁣ устъпи мястото на някой друг, който може да го направи по-добре. Това е единственият начин да се възстанови доверието и ⁣уважението към ⁢политиката‌ и политиците.

падането на кабинета Орешарски. ​Нинова, както е известно, определи тези резултати като позорен епизод от партийната ⁢ни история.

На свой ред, анализаторите вече посочиха, че с настоящите си резултати БСП‍ напуска‍ заеманото мястото сред А-отборите и ​се настанява ⁣– и то не в челните позиции – сред‍ множеството на Б-отборите. Т.е. БСП не само не успя да се наложи⁣ като водеща политическа сила, като алтернатива на досегашното 11-годишно управление на ГЕРБ, но и от второстепенна⁣ се превръща в третостепенна партия, пред прага на злощастно бъдеще.

Тук има детайли,‌ на които би следвало да се обърне по-голямо внимание.

По начало партиите нерядко намаляват своето обществено влияние след управленски мандат. ‌Съвсем друго е обаче, когато основна политическа сила като БСП, живяла единадесет години в опозиция, получи с 11 % по-малко гласове от управляващата партия, или изгуби на‍ парламентарни избори от ⁢партията, в случая ГЕРБ, управлявала повече⁣ от десетилетие страната, с 350 000 гласа.

Ако след едногодишното управление на ⁤Орешарски, чието коалиционно правителство бе снето със средства на т.нар. цветна революция от ​ГЕРБ,‌ обществената ситуация бе⁣ неблагоприятна за БСП (с новоизбран председател Михаил Миков), то днес БСП (с председател Корнелия​ Нинова) изкара цял мандат в опозиция сред сравнителен‍ обществен ⁤конфорт, в ситуации, когато Бойко Борисов и партията ‌му ГЕРБ допускаха груби управленски грешки и лесно ‍можеше да бъде подронена почвата под краката им.

За съжаление, БСП, ръководена от Корнелия ⁢Нинова, не се възползва от огромните шансове да укрепи позициите на социалистическата партия, оттам и на българската левица. Обратното, след избора⁤ на Нинова през 2016 г. за председател на партията проличаха най-напред някои нейни слабости – жажда за власт, обидчивост и каприз в изявите. Нинова оглави и поход срещу другари, с които довчера е работила заедно и които пряко са ддържание и отговорност, които са от съществено значение за всяка⁤ партия. Надявам се, че Нинова ще направи правилния избор за благото на ⁢БСП и за бъдещето на българската политика⁣ като цяло.

инова и като⁣ член на ИБ на НС на БСП (2008 – 2011 ⁤г.), и като⁤ депутат (2012-2014г.). Мога да свидетелствам: на тези постове ​Нинова се справяше успешно с отговорностите си и будеше симпатии и уважение в ⁢нас, колегите. Макар и да идваше⁣ от кръговете⁢ на друга партия и да членуваше в БСП само от няколко години, аз приемах я за една от нас, от дейците на БСП, които удържахме в мъчително-трудните моменти на новата история на⁢ БСП⁤ авторитетът, мястото, необходимостта от ‍лява партия, от ляво мислене в България в края на ХХ в. и началото на ХIХ в.

Струва ми‍ се, че имам ⁢право да говоря и пиша за допуснатите от Нинова грешки, тъй като никога не съм премълчавала недостатъци на провежданата от нея политика. Откровено и навреме съм казвала​ какво ⁤мисля, ‍искала съм искрено да ѝ помогна, за да е успешен ръководител на БСП. Моите критични бележки, кога по-дипломатични, кога ⁣по-остри, съм споделяла на заседания на Националния съвет, на ⁤конгреси и конференции на БСП, в партийната ми организация, в медиите, включително в поглед. инфо. Ще добавя още нещо. Като партиен член, представител на интелигенцията, винаги съм считала за свой дълг да защитавам истината. Независимо кой е председател на партията. Но и никога не съм се включвала както в хора на обругателите, така и в групата на приближените ласкатели, готови за саморазправа с бившите ръководители на БСП в ⁣угода на настоящия. Смятам, че ⁢авторитетът на⁤ партията не може да бъде граден върху създаваната измамна представа, че доброто настъпва⁤ с настоящия председател, докато злото обхваща всеки от предишните ръководители. Настоящето ‍винаги съдържа в⁢ себе си и миналото, с позитивите и негативите му. Голяма грешка на всеки ръководител ⁤на партията ‍е – поне това показва 130-годишната ни история -⁢ когато започне‌ да мисли за себе си като за първоначало, като за знак на абсолютна непогрешимост, когато стане адепт на пълното отрицание, ​когато организира вендета ‍на предходниците си. Този подход носи само​ загуби.

Но да се върна към проблемите, отнасящи се до председателя Нинова. Първото,‍ което ме смути още в дебюта ѝ на председател, бе, ‌че тя е способна да не се съобразява с ⁢реалните⁤ обстоятелства на живота и щом си науми нещо, да‍ го счита за напълно осъществимо. Устроена е така, че в ролята си на председател изпитва нужда да атакува непрекъснато, да напада, да побеждава⁤ в мига. Да къса ​отношенията с настоящи и евентуални бъдещи политически партньори, ‍поискат ли да разговарят с нея на равна нога.

Иначе първоначалните ми поводи да изпитам тревога за Нинова като председател беше провежданата от нея груба,​ недиалогична, безцеремонна коалиционна⁢ политика. През изминалите ⁢пет години тя​ успя да ни скара с различните политически сили. Не се съобрази, че в съвременните условия БСП няма как да участва в управлението без да потърси споразумение или дори само ‌размяна на мнения по възлови обществени въпроси с отделни партии – парламентарни и извънпарламентарни. ⁤И днес сме свидетели, че партиите, които евентуално ще управляват България, ⁢не търсят БСП за разговори, безразлично им е дали лявата партия ⁤ще подкрепи, или не‍ бъдещото управление ‌на държавата.

Най-силно ме изненада, но и шокира проведената от Нинова ⁢през последните пет години вътрешно-партийна чистка, политическата мнителност ⁤на председателя на партията, ⁣която я подтикна ​да вижда във всеки свой критик – „враг с партиен билет”. Дейци на БСП, с безспорни приноси и заслуги, с които довчера тя бе общувала, за които е казвала, че ги цени и уважава, изведнъж ​се оказаха под ситото на клевети ⁤и мерзки квалификации,⁣ тиражирани от Позитано‍ 20.

Най-вероятно, поради факта че идва в БСП от средите​ на лидерска партия, главен опонент на БСП, ⁢Нинова не успя да се съобрази с характера, с идейно-структурните особености и качества на социалистическата партия, с обстоятелството,⁢ че последните тридесет⁢ години изградиха БСП⁣ като общност, ‌която събира в своите редове хора с различно, понякога разминаващо се като позиции и оценки ляво мислене, че нашата партия ​дълбоко в себе си крие потенциал на „коалиция”. Неслучайно, вътрешнопартийната дейност се развива като дискусия между отделните идейни тенденции. В диалога, но и в споровете помежду‌ им може да се види,⁤ че БСП‍ държи на колективните форми при взимане‌ на решения, че в недрата ѝ е заложен фундаментът на демократичното начало. Самата аз, от 2013 година членувах в лявото ⁣движение, с председател Янаки Стоилов. Но сега няма и помен ​от тези демократични традиции.

Надявах се, че ‍Нинова ще приеме предложението, което ⁢съм правила и при предишни председатели – да се откаже от правото си да формира⁢ Изпълнителното бюро‌ върху екипен принцип, а да предостави тази възможност на членовете на Националния съвет. Бюрото да бъде съставяно по ресори от високо компетентни професионалисти; да се откажем от стереотипа: „организационният работник е дялан камък, става за всичко”; в ИБ да бъдат включени определен брой представители на различните идейни партийни тенденции.

Вместо да ⁣се вслуша в гласа на разума и в поверения опит на партията, Корнелия Нинова се зае да⁣ организира около себе си млади и по-възрастни кариеристи, които успешно се справят със задачата да разкъсват всеки опонент и критик на настоящата председателка. Между тези ‍кадри има и свестни хора, но те, кой знае защо – за слава ли, за пари ли, за скъпо платено депутатско място ли, поради инерция ли,⁢ продават и своята порядъчност, и своя талант, и своето партийно‌ достойнство.

Не си спомням през годините на прехода да е имало толкова⁢ много публично‌ писане и говорене за председател на БСП, както за Нинова – във ‍вестници, ⁣в телевизии и радиа: каква ⁣уникална личността била като лидер, как за разлика от останалите⁢ председатели на БСП ⁣(които са интриганти, мухлювци, въжеиграчи, кариеристи, продажници, агенти на ГЕРБ, олигарси и корумпирани типове), Нинова‌ е огледало на управленския гений на нацията, на нейната ‌чистота и безсребрие.

Една ​вметка. Сигурна съм, че вината за славословието⁣ на фигурата на⁣ председателя не е само на Нинова. Едва ли тя би могла да спре изцяло хвалебствения „лай” на своите лакеи, дори и да поиска. Но така или иначе, като ръководител тя трябваше да‍ знае, че дори и в хвалебствията е потребно да има мяра. Трябваше да осъзнае още: изграждането и поддържането на публичното⁢ лице на определен ръководен деец на БСП е дълъг процес ⁤на трупане​ на опит, на работа в ​организационните ни структури, на квалификация –⁤ професионална и партийно-организационна. Да разбере, че като ръководител ⁣на лява партия нейна задача⁢ е да защитава, а не да унищожава доказали се в обществото партийни‍ авторитети, да утвърждава, а не да ⁣неглижира професионално подготвени кадри, да привлича и събира повече ⁣хора с ляво и социалистическо⁣ мислене, а не да⁢ възражда отречени от ‍живота норми и похвати.

Когато се убедих, че Нинова​ всъщност се проваля ‌с подготовката ​на управленска програма на БСП, че при нея думите и делата често се разминават, вече знаех: тя не ⁢притежава⁣ качествата на лидер, който е в състояние да подготви⁢ БСП за необходимата радикална промяна на България.

Нинова ⁣сбърка, отнасяйки се ‌резервирано към лятно-есенните протести през 2020г., въпреки ‍че в тях взеха участие и много млади ‌социалисти. Прояви колебливост, а може би закъсня с поддръжката на Румен Радев за предстоящите президентски избори. Това несъмнено бе ⁣забелязано от президента Радев‍ и той заложи в парламентарните избори, с още по-голяма енергия, на така наречените протестни партии ⁣на ​Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. По този начин Нинова постави БСП в неизгодното положение да не е онази политическа сила, от която ще зависи изборът на Румен Радев и Илиана Йотова за президентския и вицепрезиденсткия пост.

Ще добавя⁣ и друго. В програмните разработки, подготвени от сегашното ръководство, външно-политическият курс на БСП не се различава съществено от външнополитическата линия на ГЕРБ. Икономическите ни проекти са твърде имагинерни, за да спомогнат България, заемаща⁢ (в резултат на десетилетното ‌управление на ГЕРБ) последно място по развитие в⁣ ЕС, да се придвижи ‍с няколко места по-напред. В партийната политика се подминават проблемите на продадения ни суверенитет и нуждата от стратегическо⁤ партньорство с Руската⁢ федерация. Не⁣ се оценява значимостта на „остатъчния суверенитет”, ‍без който не е възможно нито икономическо⁣ развитие, нито осъществяване на пълноценна социална политика. Корнелия Нинова обеща да използва ⁤полезните уроци на унгарския премиер Виктор Орбан в икономическата⁣ и социалната сфера, в поддържането на връзки с Русия, а фактически нищо не направи. И досега ⁢председателят на БСП не е изразила становището си‍ за‍ американските военни бази върху наша територия – ⁢съгласна ли е с разполагането им, ако е съгласна, ще​ поиска ли Пентагона да плаща данък за базите, и т.н., ⁣и​ т.н.

Няколко конкретни примера.

Политически необосновано, месеци преди евроизборите през 2019г., ⁢Нинова реши депутатите да напуснат Народното събрание. Което това лиши партията от най-важната за нея публична трибуна и изява.

През петгодишното управление на Нинова бе наложена строга цензора в ​медиите, подпомагани от БСП. Цензура, ‍непозната по размерите си след 1989г.

През последната година, по време на ⁤пандемията, Нинова взимаше едно след друго погрешни, конфронтационни⁣ решения, които принудиха останалите партии и властта да⁤ действат‌ самостоятелно, без самоизолиралата ‍се БСП. Така за първи път в нашата история соцпартията изпадна в положението на „ненужна партия”.

Смути ме и още ⁢един факт. Очаквах, че Нинова ще обнови партията с млади образовани кадри, които принадлежат към най-подготвените представители на своето поколение. Още повече, че самата аз общувам с много⁢ млади и​ подготвени хора, които – поне като нагласа, ценностна система ‍и чувствителност – са скрит потенциал за партия като БСП. Но и по отношение на младите,​ Нинова прояви непоследователност. Наистина, направи сполучлив⁤ избор на‌ отделни млади ръководи⁢ кадри. Резултатите от парламентарните избори обаче показват, че младите и трудоспособното население на ⁤гласува за БСП,​ считат я за партия на статуквото, чужда на екзистенциалните⁤ им проблеми. Младите имат основание да⁣ мислят така, ⁢защото ​БСП провежда фиктивна и безплодна младежка политика и то въпреки процеса на биологично‍ застаряване на членската ни маса. Тепърва на едно ново ръководство на БСП ще му се наложи и‌ в тази област да пребегне към смели реформи, към нови подходи за работа ‌с младите ​поколения.

Ще изтъкна също, че в кръга, който заобикаля и славослави‌ председателя на партията, присъстват твърде много неподготвени, ⁣с банално и рутинно политическо мислене, без делови качества ⁤хора. Това явление е странно на фона на етапите, през ‍които е преминало развитието и професионалната подготовка ‍на Нинова.

Както е странно, че в ⁤ръководните органи ⁣на БСП – ИБ, Национален съвет, в парламентарната ни група – рядко попадат високо подготвените професионалисти от ​различни области на живота, на науката и културата. Във връзка с преодоляването ⁤на тази „интелектуална недостатъчност” изтъкнатият политик и държавник Георги Йорданов,⁢ както и големият сценарист ⁣и белетрист Анжел Вагенщайн, написаха специални писма до Нинова да бъдат заделени квоти за видни леви интелектуалци в⁢ Националния съвет. Предложиха тази тяхна молба⁤ да бъде разгледана на заседание на Националния съвет, при съгласие, одобрена. Нинова не направи ‍нищо по въпроса! Дори и примерът на БСП-София в ръководството‌ на столичната организация да бъдат избрани представители на⁤ художествено-творческата, научно-образователната⁣ и медицинска федерации, на централно ​ниво‍ не намери своето цялостно осмисляне и развитие. Сякаш се забравя, че ⁤големи лидери на нашата партия през ХХ в.‌ са личности с национален и общоевропейски принос.

Корнелия⁤ Нинова кардинално сбърка като наложи промяна в Устава на БСП, която позволи председателят да бъде избиран не от конгреса, (каквато е традицията от създаването на нашата партия), а „пряко”, ⁣с участието на всички партийни членове. Прекият избор мина и замина. Нинова триумфално ‌победи:​ 43 хил‌ партийни членове от 83 ⁤хил партиен състав дадоха своя глас в нейна подкрепа. Победата й ‍даде законовото право да​ разполага с повече фактическа и морална власт, тъй като е избрана от „народа”, докато на конгрес биха я избирали делегирани представители⁣ на местните ни партийни организации. Признавам,⁢ прекият избор⁢ на председател предизвика обществено одобрение към БСП. ‍Но нито Нинова, нито подръжниците на прекия избор‍ не проумяха, че тази победа е нож с две ⁤остриета. С едното вървиш напред, докато другото те подлъгва да станеш самодържец!

Няма да скрия, че още на първото заседание на 49-я конгрес,‌ когато се обсъждаше тази уставна промяна, мотивирах защо е вредно председателят да бъде избиран пряко от партията, че това е ⁣вид мимикрия, която няма да роди добри плодове. Нинова и ⁤нейните⁢ привърженици тогава ми възразиха, ‌че прекият избор⁢ е нова форма на демократизиране на ⁣БСП, че ‌партийните ни организации са в ‌блестящо състояние, че те имат необходимостта само от ‌такава реформа, което представляваше самоилюзия.

Действителността в партията обаче е съвсем различна. ‌Оказва се, че без радикална организационна реформа и без нови идеи за промяна няма как да⁣ бъде преодоляно крайно незавиднотоавилна стъпка,⁢ която може да помогне на партията да се възстанови ‍и да се върне на ​пътя към успеха. Но ‍ако Нинова реши да остане на ‌поста, трябва да се надяваме, че ще направи необходимите промени и реформи, за да върне ‌партията на правилния път.

В крайна ‍сметка, важно е да се помни, че политиката е служение на обществото и⁣ народа, и че лидерите трябва да бъдат пример за честност, отговорност и компетентност. Надявам се, че всички политически лидери, включително⁤ и Корнелия Нинова, ще вземат правилните решения за благото на страната и на хората.ри главно по свое и ⁤на близкия си кръг усмотрение, ⁢да фаворизира ​едни в ущърб на‍ други (без да успее, както подчертах, в най-важното: провеждането на нова младежка политика!).

Опасна за нашата партия е ‌и ревността, която Нинова ⁤изпитва към по-млади другари, притежаващи лидерски качества. По почина на Тодор Живков ‍тя бързо им ‌„реже главите”: започва се с недомлъвки по техен адрес, за да се продължи в медиите с отрицателни оценки и⁤ клевети (предпочитани са „връзки с олигархията”, т.е. със задкулисието); изместват ги по целесъобразност от позициите, което заемат,⁤ докато в ‍един добър ден ги⁤ вкарат в „глуха линия”. (Надявам се, че както вече й става навик, др.Нинова няма да пребегне към нови съдебни процедури във връзка с тези мои политически оценки)

След парламентарните избори Корнелия Нинова се намира​ в сложно положение. От една страна, тя е легитимен председател, избран ‍чрез пряк ⁣избор, и това я прави „непоклатима”.​ От друга,​ тя е председател на партия,⁣ едноличен ръководител, сурово наказан на парламентарни избори! Второто обстоятелство повелява председателят, ако е гражданин⁤ на цивилизована страна и ако той самият е цивилизован, ‍да подаде оставка! Това, както казва поетът е „толкоз ​просто⁣ и логично”. И нека не се подхвърлят някакви​ смехотворни обяснения, че ​Нинова била едва шест⁢ месеца пряко избрана от партията! Все пак тя е председател на БСП от 2016г. –‍ достатъчно дълъг период, за да подготви партията ни за управлението на държавата с нови идеи и предложения за‌ радикална ⁤промяна.

Пародия на оставки е сегашното решение Изпълнителното бюро да подаде колективно оставка, за да остане Нинова председател! Не ми е ясно‌ защо⁢ членовете на ИБ трябва‍ да подават вкупом оставка? Ако някои от тях по-директно, примерно, са участвали в изработване на предизборната ‍политика и поведение на БСП, нека подадат оставки (щом намират това за нужно). Но останалите? Показателно е, че граждански достойно постъпиха двама ​членове на ИБ – Янаки Стоилов и Крум Зарков, които поискаха оставката на Нинова. Останалите⁣ – вечният конформизъм на заинтересованите‍ и послушните!

Според мен, няма съществени причини ⁢в настоящия момент да се настоява за оставки на ръководствата на местните партийни организации – областни, общински, районни​ и др. Дори и подхвърлените от верните на Нинова клакьори основания за слабо проведена кампания по места, за „нищоправене” от отделни партийни ръководители, е само опит да бъде замъглен проблемът. ⁢Услужливо се замита ⁣фактът, че за първи път от толкова много проведени парламентарни избори, цялата предизборна⁢ кампания бе изцяло централизирана, директно ръководена от председателя на партията и председателя на ⁣Централния изборен щаб. Част от водачите на листите, част от представителите на коалиционни партньори и на гражданските организации са със съмнителен обществен авторитет по места.⁢ Те бяха ултимативно налагани от Нинова, нерядко в разрез с предложенията и вижданията на хиляди ‌партийни членове.

И още една „иновация”:‌ организацията на предизборната кампания бе възложена на водачите на листите, а не⁢ на партийните организации ‍по места. Почти всеки детайл от предизборната кампания се диктуваше от центъра на Позитано 20, Така че опитът да се организира спектакъл „колективни оставки” и на местно ниво, цели да размие ‍тоталната отговорност на председателя, като се избяга от обективния анализ на причините, довели до настоящия⁢ катастрофален резултат на БСП. А безпокойствата на Нинова, че след​ нейната оставка ще настъпи хаос в партията, са опит за⁣ „оцеляване”.

Хаосът, доколкото има, се причиняват от два неизбежни въпроса:

– Защо ⁢Корнелия⁤ Нинова се държи като⁣ удавник⁣ за председателския пост?

и

– Защо не подаде своевременно оставка?

В‌ статия от 9 април т. г. Кристиян Вигенин, от тясното⁤ обкръжение на Нинова, написа ⁤следното: „Но това, което според мен е по-важно, е, че бяхме длъжни да отслабим⁤ натиска върху самата Нинова, защото за БСП е важно да има​ действащ председател в следващите ⁣много⁣ важни седмици. Сега разговорът не трябва да бъде да подава ли Нинова оставка, или не, а да изясним каква да бъде стратегията на БСП от тук нататък…” Тези размишления на Вигенин, така мисля, представляват явен опит за подсигуряването на председателския пост на Нинова през следващите години, както и за намаляване на моментното глухо напрежение в партията. Няма как да бъде прието твърдението на Вигенин, че без Нинова БСП я очаква потоп. Твърдение, което‍ вече все по-настойчиво‍ започва да се разпространява и в други медии. Кой​ има интерес от подобно обожествяване на председателя на БСП и подхранване на култа към личността му? От преднамерените внушения за неговата незаменимост?

Какво да се направи‍ ли?

Партията има устав и той трябва да се изпълнява! Ако в устава е постановено, че Нинова ще продължи да ⁢бъде „председател в оставка” до свикването на заседание на конгреса (наложително е да се свика час по-скоро!), то тя ще продължи да изпълнява ⁢задълженията си ​като „председател в оставка”. Колкото до бъдещия председател, БСП вече има изградени кадри ⁣от средното и ‌по-младото поколение, показали високи лидерски качества. Те разполагат с ⁢новаторско и перспективно мислене, притежават богат ⁣управленски опит – и на‌ партийно, и‌ на общинско,⁣ и на държавно равнище.

Така че никаква криза, още повече трагедия няма да настъпи в БСП след оттеглянето ‍на Нинова от председателския пост. Разбира се, в никакъв случай ⁤не трябва да се допуска​ спрямо ⁤Нинова и нейното обкръжение да се постъпи по‍ начина, по който тя ⁤се саморазправи с ценни за партията кадри. ‌Най-сетне трябва да свикнем с ⁤презумцията, че един ⁢бивш председател​ на БСП би могъл да⁢ продължи дейността си ⁤и като член на ИБ, и като о БСП ‍да се влоши ситуацията в страната. Новият председател трябва да бъде⁤ човек с ясна визия за развитието на партията и страната, който ще бъде способен да обедини различните крила в партията и да възстанови доверието⁣ на избирателите.

В заключение, оттеглянето на Корнелия Нинова от поста на председател на БСП е възможност за ‌партията⁣ да се​ преобрази и да⁣ се подготви⁢ за предстоящите предизборни битки. ⁢Новото ръководство трябва да бъде силно, енергично и амбициозно, за ⁢да върне БСП на пътя на успеха и да предложи алтернатива⁤ на гражданите на страната.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.