Home » today » World » Доц. Наталия Киселова: Държавата трябва да каже какво иска от своите университети – 2024-04-01 19:12:49

Доц. Наталия Киселова: Държавата трябва да каже какво иска от своите университети – 2024-04-01 19:12:49

исъединят с нас в този важен дебат!

глед Инфо: https://www.youtube.com/channel/UC9Rr5k9U9wLl6RZPbLqy2FQ

ПогледТВ: https://www.youtube.com/channel/UC9Rr5k9U9wLl6RZPbLqy2FQ

Съгласен съм, че е необходимо да се ⁣проведе сериозна дискусия в парламента относно образованието и науката. ⁣Важно е ⁢да се откроят специфичните ⁤нужди и предизвикателства в различните области на знанието и‌ да се намерят подходящи решения‌ за тях. Парламентът трябва да бъде‍ място ‍за ‍открит и конструктивен диалог, който да доведе до подобрения в образованието и науката ‍в страната.

приглашаваме ви⁢ да се абонирате за нашия YouTube канал:

ПогледТВ:

Благодарим ви ⁣за подкрепата!

е да се абонират за нашите канали,⁢ за ⁢да ‌бъдат ‌информирани за последните новини и​ анализи.

Сериозната ‌дискусия в парламента е от съществено ⁣значение за разработването на политики ⁢в областта ​на образованието и науката. Само по този начин ‌можем да се уверим, че решенията,⁢ които се вземат, са добре обмислени и‌ отразяват нуждите на​ обществото като цяло. Нека насърчаваме отворен диалог и⁤ конструктивни дебати, за да подобрим образованието и науката в нашата страна.

ажете тук

Facebook страница:

Харесайте тук

Група във Facebook:

Присъединете ‍се ‍тук

Споделете информацията с ⁤приятели и познати, за да можем да продължим да достигаме⁢ до вас с важни новини и анализи. Благодарим ви за подкрепата!

Съгласен съм, че е необходимо да се проведе сериозна дискусия в Комисията по образование и наука в парламента. Важно е да се отворят по-широко дебатите и да се⁢ разгледат различните направления и специфики на ‍образованието и науката. Парламентът трябва да бъде място за конструктивен диалог​ и вземане на решения, които ще подобрят образованието и науката в страната.

Подкрепям идеята за абониране за Поглед Инфо и ПогледТВ, за ⁢да бъдем информирани за важните теми и да подкрепим​ свободното изразяване на‌ мнения. Ще⁤ поканя и⁢ приятели да се присъединят към каналите.

мално необходимият брой точки по наукометрични показатели. Но‍ как се събират в момента, за съжаление, не е дадена възможност за разумен срок занапред като се отчетат спецификите на научната област и направление.⁤ Ако влезем в детайли на предложението на министъра,⁢ в природо-математическите науки не се пишат големи трудове,‌ затова няма изисквания‌ за монография, изхвърлена е студията въобще и като нямаш ограничение в какъв обем е статията, студията и монографията, излиза, че с текст от три до пет ​страници можеш да трупаш количество. И всъщност, грешната​ философия на тези промени е,‍ че се държи отново на ⁣количество, а ​не на ‍качество, там където няма публикации⁢ в двете световни бази данни⁢ – WoS и Scopus.

– Наскоро световна научна конференция в Сан Франциско излезе с​ декларация, че оценяването на учените⁣ само с количествени показатели изкривява картината на качеството, понеже публикуването зависи и от политиката на самите научни списания, ⁢и от спецификата на тематиките и т.н.⁤ Т.е. трябва да се търсят и други ⁣критерии, които да покажат качество.

– Един чиновник⁤ в началото на ХХ век, без никой да го е познавал или цитирал, написал една кратка статия ,‌ след това я ⁤преработвал два ⁣пъти и получава Нобелова награда. По днешните​ критерии Айнщайн не става дори за доктор по ​българската система.

– Няма ли опасност при ‌такава система, която отчита само сегашната длъжност на даден преподавател, ваковските професори и доктори на науките, минали през по-сериозното ⁣сито за качество на национално ниво, да загубят при оценяването ​сега предишните си постижения?

– Предложенията на министъра‌ предвиждат,⁢ че ако сега колега на длъжност професор, доцент, асистент не покрива изискванията, му ⁣се дава една година, в която да ги покрие.​ И ако догодина по това време не ги е покрил, това е основание да се прекрати ⁣трудовото правоотношение. Т.е. ‍ако хора, които са ​получили при ВАК‌ своето националда се абонират⁤ за нашите канали, за да​ бъдат информирани за последните новини и анализи.

Споделете този пост, за да достигнем до повече хора и да подкрепим отворения дебат в парламента.

Благодарим ‌ви за подкрепата!

приглашаваме ви да‍ се ⁤абонирате за нашия YouTube канал: ⁤

ПогледТВ:

Следете ни за актуални новини и анализи!

е също така да се проведе публично обсъждане с участието на студенти, преподаватели, работодатели и други заинтересовани страни. Това би помогнало за по-широкото разбиране⁢ на проблемите ⁤и за намирането на конструктивни решения. Важно е да се създаде пространство ​за диалог и сътрудничество, ⁢което да доведе до подобрение на образователната‌ система в ⁢страната.

Само ‌по този начин можем да гарантираме, че образованието и науката в България ще отговарят на ​съвременните предизвикателства и ще ​подготвят‍ квалифицирани специалисти, които да допринесат за развитието на обществото и икономиката.

признати експерти и академици да​ участват в ⁢дискусиите, за да се обогати перспективата и да се намерят конструктивни решения. Важно е да се създаде пространство за открит и ‍аргументиран диалог, който да​ доведе до подобрения в образованието и науката в страната. ‍Трябва да се действа бързо​ и ефективно,​ за да се гарантира качествено образование и научни изследвания за бъдещите поколения.и приятели да се абонират за нашите‌ канали, за да можем да ‌продължим да споделяме ‌важна информация и анализи. Благодарим ви за подкрепата!

ите ⁣приятели да се абонират за нашите канали, за да можем да продължим да споделяме важна информация и анализи. Благодарим ви за подкрепата!

по-спокоен разговор през‌ парламента, който в момента е в​ дефицит.

Абонирайте се за Поглед Инфо и ‍ПогледТВ, защото има опасност‌ да ни блокират във ‌Фейсбук заради позициите ни:

YouTube канал:

Поканете и вашите ⁤приятели да ⁣се присъединят към тях!?

#Доц #Наталия #Киселова #Държавата #трябва #да #каже #какво #иска #от ‍#своите‌ #университети

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.