Home » today » World » Двуликият Янус – Поглед Инфо – 2024-05-18 17:08:18

Двуликият Янус – Поглед Инфо – 2024-05-18 17:08:18

/Поглед.инфо/      Има в древноримската ‌митология​ един бог-  ⁢Двуликият Янус, ‍почитан заради такива негови способности, като да ⁤гледа както напред, така ‌и назад, да вижда както миналото така и бъдещето, изобразяван ⁤е в бюстове с две лица, гледащи в⁢ противоположни посоки, едно лице смеещо ‍се, другото ⁢плачещо.

Двуликият⁤ бог Янус е почитан⁤ в древноримската митология като създател на света. Бюстът му в Рим⁤ изобразява две лица – едното се смее, ‍другото плаче.

‍В днешно⁣ време, като двулик‌ Янус може да⁣ определим ​човек, който подобно на древноримския бог има две лица, днес едно, утре друго,  днес приказва едно,⁢ утре ⁤друго, коренно различно. С една дума- човек двуличник.

‌Подобно ⁣на двуликия Янус, Българският премиер Борисов ‍има‌ също​ две лица, и⁤ често се проявява​ като двуличник.

“Аз⁣ мразя такива хора, които днес говорят едно, а утре – друго”.

Това⁤ каза той на‍ 28 ноември 2011г. пред бТВ. Но ⁢от примерите, които ще дадем по- долу, той би трябвало да намрази на- ‍силно самият себе си.

Най- яркият пример на⁢ негово двуличие е менящата му се позиция  през годините  по строежа на АЕЦ “Белене” :

– 16 март 2010г.:  В ‍Белене има един ‍ гьол.

– Май 2010г.:АЕЦ “Белене” може ‌да се превърне в един от най-значимите и големи ‌ проекти, както на Балканите, така и ‌в Европа”.

⁤- 19​ март 2011г. пред бТВ  :” Ще строим АЕЦ” Белене”, как няма да не го строим”.

– ⁣16 март 2012г. (след масиран американски натиск⁣ за “диверсификация в областта‍ на ядрената ‌енергетика”).: “Разпоредил съм спирането на ‌строителството“.

– 30 март 2012г.,  в предаването Панорама по БТВ: “Там има са един гьол……… Този, който направи АЕЦ „Белене“ ще заличи България завинаги,‌ защото ако се случи трагедия подобна на Фукушима.

– 28 февруари 2018г.: АЕЦ “Белене” може да се направи с‌ европейско финансиране ⁣и⁣ като общ ​проект на Балканите

– 12 май⁢ 2018г.:⁢ В Стара ⁤Загора Борисов заяви, че до седмици правителството ще внесе в ‌парламента предложение проектът⁤ за втората атомна да бъде ⁣размразен.

‍ – 23 май 2018г.: ⁤Относно АЕЦ „Белене“ : “Имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е‌ вложил над 3,5 млрд. лв. Ако ‌не вземем някакви мерки за тази стока,⁤ тя не ‌е домати и краставици, а⁢ ядрени ректори, от милиарди ​ще стане милиони и ще отиде за скрап.

– 19 януари 2021г.: Платеното вече оборудване на стойност 1.3 млрд. лева за АЕЦ⁢ „Белене“ да може‍ да се ползва за нова ​мощност на площадка‌ 2 на АЕЦ „Козлодуй“.

‌ Човек може само да се диви на лупингите и ⁢измятанията ⁤на двуликия  Борисов. АЕЦ „ Белене“ бил значителен проект …на ​мястото на‍ на АЕЦ⁢ “Белене”⁤ нямало площадка, а гьол… който направел АЕЦ „Белене“ щял да‍ заличи България завинаги…..имали сме‍ площадка и стока за ​милиарди (значи АЕЦ „Белене“ вече не е ‌гьол) , ако не построим ‍реактора милиарди ще отиде за скрапборудването можело да бъде използвано за да бъде изграден седми блок⁣ на АЕЦ “Козлодуй”…,  ако се случела ⁢трагедия подобна на Фукушима… АЕЦ “Белене”трябва да се размрази,  защото след 10-15‌ години ще ‍има необходимост​ от други реактори.

Даже на неофициалния коялиционен партньор на ГЕРБ- ДПС им идва много от лупингите та премиера. “Органите и институциите в държавата са унищожени и всичко е оставено на прищевките ⁢на един човек, който сутрин говори едно, на обяд – друго, а ⁤вечерта – трето“- каза на 8⁢ март 2021г. председателят⁢ на ДПС Карадайъ.

Нашият премиер и двулик Янус има ту едно, ту друго отношение към ​протестите срещу правителството. Според обстоятелствата. В зависимост от ​това, за кое правителство става дума.

През ноември 2011г.  страната беше залята със ⁢стачки​ в редица сектори.​ Попитан ​какво ще‌ прави по време на националния протест ‌на 30-ти ноември той ​заяви пред бТВ :  “Ма изобщо, изобщо да не си мислят, че с⁢ протест ще ме уплашат. На другия ден ⁢давам оставката. Да си изберат като⁢ Костов, като ‌Жан Виденов, като ⁢Станишев и да фалират държавата… “Не искам ⁣да съм премиер на държава, където народът се бунтува”.

През⁤ януари⁢ 2013г. в страната избухнаха ‌протести срещу  несъразмерно високите цени на тока ⁢и парното, които прераснаха и  в протести срещу управляващите. На 11-я ден ⁣от протестите  на 20 февруари, Борисов изненадващо връчи оставката на правителството, ​обявявайки в ‌сряда пред⁤ парламента: ‌”Не мога да гледам окървавен ‍Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам ‍парламент ограден ⁢с ⁣ограда”… “Властта ни е дал народът, днес му я връщам”, каза той. ⁢”Това, което демокрацията е признала в цял свят, е ⁢избори”.

Премиерът ‌Борисов един вид показа, че  има принципи, които той  спазва- щом има бунтове ⁢и ​протести, той си подава оставката, така както беше обещал през ноември 2011г.

На‌ 14 май 2013г.⁢ парламентът гласува с подкрепата на БСП и ДПС предложението Делян Пеевски да стане  шеф на⁤ ДАНС,​ което предизвика незабавни протести в София и ⁢страната, които постепенно прераснаха‍ с искате​ на оставка на‌ правителството на Орешарски, които продължиха повече от ⁤година до оставката на кабинета на 23 юли 2014г. Протестите бяха открито подкрепени от бившия ⁢премиер Борисов. На 14 юни 2013г. той заяви: ” Ако Пламен Орешарски има малко чест и ‍доблест, трябва да си хвърли оставката, не трябва да⁤ стои там да⁣ му се маскари името”.

През 2020г. страната обаче‌ наново беше залята с протести, този път конкретно с искане за неговата и на главният прокурор Иван Гешев оставка и с искане за избори.. Бяха издигнати⁢ наново огради ⁤пред протестиращите, полицаи биха хора и имаше пролята кръв. Би ⁢било нормално чувствителното ‍сърце на⁢ Падишаха- премиер   наново да трепне и той да ⁤подаде оставка на правителството.  Но той не си подаде⁣ оставката, не пожела да върне властта на народа, а  нали​ беше заявил,‍ че не иска да е ​премиер на държава, в която народа се бунтува. Отхвърли⁢ категорично, това което според ‍него⁤ изисква демокрацията-‌ избори и ⁣заяви, че ще си до ​изкара мандата. Коалиционните му партньори били против, накарали ‌го да подпише, че няма да подава оставка. Протестите били организирани по сценарии, и от  и сценаристи, такива които били против ‍евроатлантическите приоритети⁤ на България и ⁣влизането‍ и в⁣ Банковия съюз и Еврозоната. ​Уж​ от​ начало започнали със справедливи искания (да, с искане да си подаде оставката), но били подменени ‍от провалени политици. Направен бил опит да се взриви редът в страната.⁣ По време на протестите​ срещу Орешарски,⁤ той беше  на митингите, произнасяше речи, а при ⁤протестите през 2020г. срещу него се покри. На⁢ преден план като Матросов пред⁤ вражеската амбразура   застанаха верните му⁣ съпартиици‌ и главният прокурор⁢ Гешев. На специален брифинг Тома Биков каза, че протестиращите в⁣ голяма си​ част са били подведени и “без да разберат бяха превърнати във фон на шпиц командите на Васил Божков“, между тях имало и криминално проявени, и вицепремиерът Томислав Дончев констатира, че ⁢ гражданските​ изяви ⁤в ⁤никой случай не можело ​да ​бъдат наречени протест, защото те ‌не били “против ⁤нещо”, а “за нещо”.

Каква ли  е причината‌ двуликият Янус- Бойко Борисов вчера да говори едно за оставките, а‍ днес да се ⁢измята ⁢и да говори друго?

Според политически анализатори,​ през 2013г. оставката беше тактически ход, в оставащите четири месеца до изборите правителството и ГЕРБ вероятно щеше да натрупа⁣  огромни негативи. А така с оставката той тушира напрежението и‍ предизвика предсрочни избори, които спечели макара и не толкова убедително, ГЕРБ​ спечели ⁢40 места в⁤ парламента по. малко‍ от преходните избори.  Но ‍ситуацията през 2020г. беше по- различна. Недоволството срещу Борисов и управляващите‍ беше огромно, протестите бяха ⁣всекидневни и многолюдни  ⁢и чисто политически. ⁢Ако той  подадеше оставка, омразният ‍му президент Радев щеше да назначи служебно правителство и не ГЕРБ, а то щеше да организира предсрочните⁢ избори,

Когато едно правителство е изправено пред недостиг на финанси, то​ прибягва до заеми.

И в това отношение Борисов проявява двуличие.

На 17 март 2011г. ​пред ТВ7, водещият ​интервюира⁣ премиера и  подсказва идеята, че може да се​ вдигнат заплатите​ като ‌се вземе заем. Реакцията на тогавашния Борисов⁤ е остра: ” Да вземем заем и да задължим следващите поколения за това, че сегашните не сме работили както трябва? Който иска, да дойде да стане ‍премиер,‌ да вземе заем, да ги похарчи⁣ парите и да превърне ‍България в⁤ Гърция. Аз това няма да го направя ⁢на никаква цена”. Водещият​ го пита⁢ дали не е  добре да ​се финансират по‌ някакъв ⁣начин държавата и хората  в ‌момента за да се облекчи положението, на което той отговаря: “Не. Това е фалит.​ Това е да се порадваш‌ една -две ‍години на‍ успеха си ‌и после да това да катастрофираш. Това е като да караш пиян, ама много пиян. Аз няма да го направя. Всяка държава трябва да харчи толкова, колкото произвежда. Заемът за заплати и пенсии го направи Унгария, преди‍ колко години беше, и фалира. Сиреч,‍ аз мога да си⁢ спася кожата, мога да направя да ме изберат⁢ пак като взема заем и повиша пенсиите и заплатите и след ​мен ​да има потоп. Аз няма да го ⁣направя. ‍Изберете си по-добър ⁣премиер. Аз докато съм, ще има ⁢дисциплина”.

Когато беше в опозиция и правителството на премиера Орешарски изтегли през 2014г. един млрд. лева. заем за рефинансиране на дългове поети от неговото предишно правителство на⁢ Борисов, Падишаха избухна, заяви че по този заем ще трябва да се плащат, с които един ден ще бъдат натоварени децата.‌ И този дълг щял да докара държавата до фалит.

Една година по-‌ късно, когато вече беше на власт, правителството на Падишаха изтегли 16 млрд. кредит с оправдание, че имало да‌ се⁤ изплащат стари задължения и⁤ трябвало да се покрият други нужди в бюджета. А и ‌било изгодно, лихвите⁤ били ниски.‌ Но както посочи в ⁤парламента⁢ депутатът от ‌БСП  Кутев кабинетът Орешарски⁣ е​ взел дълг от 1‍ милиард с 3.5% лихва, а сега⁣ тези 16 милиарда ще са с почти 10%.

Българските деца ще⁢ имат зор да​ изплащат​ не заема ⁣на Орешарски, а  дълговете на падишаха. На 18 септември 2020г. лидера на БСП Нинова посочи, че  30 милиарда лева ‍заем ​е взел Бойко Борисов за 10 години на власт. А ‍на 15 септември,‍ правителството пое нов дълг⁢ от ​близо 5 млрд⁢ лева., с оправданието, че се налага във връзка с кризата с КОВИД-19.

Друг пример на двуличие на премиера е менящата му се‍ позиция по закупката на нови бойни самолети за‍ авиацията.​ Ето мнението му, преди да бъде натиснат от​ американците по ‌въпроса:

​-  На 26 май 2017г:  „Самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Самолетите ⁣трябва ‍да са последни“. И поясни: президента Радев казал, ⁢че МИГ-овете трябва да се⁢ ремонтират, защото могат да карат до 2028 г.. “Затова тогава, разчитайки на неговата компетентност по тази тема одържавихме „Авионамс”. Сега ще ​вложим още 15 млн. лв. в завода, за да⁤ го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29  да бъдат правени там”,

– ‌На 7 юли 2017г.: “Първо ще купим влакове, а тогава⁢ и самолети. Първо⁤ ще са влакове​ да се ​движат хората ⁢сигурно, екологично ⁢чисто и евтино.“

– 18 септември 2017г.: До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват⁢ в момента? Първо ни трябва сухопътна техника. Такава ни е доктрината.”

Разумна позиция на Генерал- Лейтенант Борисов, щом ни​ е такава ‌доктрината, първо трябва да осигурим‍ сухопътните, войски. ⁣И държавническа- ⁢вместо нови скъпи самолети може да си ремонтираме‍ руските МИГ-ове.

“Да, ама не” както казваше Петко Бочаров.  В⁢ САЩ отдавна зрееха ‍планове да наложат на източно европейските страни от бившия съветски блок да изхвърлят ​руските изтребители и закупят американски такива. В​ нашия печат⁤ изтекоха грами от 2008⁤ г. на американския посланик у нас‍ Джон Байърли,​ в които той съветва как ‌България да бъде убедена да ⁤купи от щатски изтребители. Американците вече бяха‍ пристъпили към производство на супер ‌модерният  и супер скъп ​F-35,четвърто поколение,  който бедна България⁣ не​ можеше да си позволи, но пък ⁢защо⁤ да не и се пробутат излизащите от употреба .леко модернизирани F-16? И не им ⁤отне много ​време да ‌убедят падишаха и той се ⁤изметна  по въпроса за нуждата от изтребители. Само  две години по-⁢ късно, на 18 юли 2019г. той ‍каза :” Затова решихме да отидем⁣ на варианта‍ за нашите ⁤възможности да изберем‍ възможно най-добрия самолет F-16 Block 70, който значително подобрява нашите възможности, които имаме със сегашните‌ МИГ-ове”. Какво е решението? Да‌ се закупят⁢ още непостроени осем самолета F-16 Block 70, за‌ близо 2 млрд. лева,‌ рамките на програмата ​за модернизация на българските въоръжени сили. Това⁤ е решението​ на българското правителство, което се ⁢надява да подобри възможностите на военната авиация на страната и да ⁤осигури по-добра защита на въздушното пространство.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.