Home » today » World » Готви се главният взрив: Първата жертва е в Русия, втората е Зеленски – 2024-05-12 22:35:36

Готви се главният взрив: Първата жертва е в Русия, втората е Зеленски – 2024-05-12 22:35:36

тка и дъщеря на философа⁤ и идеолога на ⁢Руския свят Александър Дугин, което, припомняме, стана през август миналата година, WP нарича ‌„част от бушуващата война в сянка“ срещу Русия.

В същата верига са‍ две атаки срещу Кримския​ мост, атаки с дронове срещу Москва (включително атака срещу Кремъл) и взривове на кораби ⁤на Черноморския⁤ флот⁤ с помощта ​на морски дронове.

И това, подчертават авторите, ⁤не е „крайни мерки, принудително⁢ предприети от Украйна в отговор на инвазията на Русия“, а прилагането на⁣ способностите, които разузнавателните служби на Независимостта развиват от 2014 г. – след Майдана и държавния преврат, когато са‍ установени тесните​ им връзки с ЦРУ.

Цитирайки неназовани‍ „настоящи ⁢и бивши ⁤украински и американски служители“, се съобщава, че гореспоменатите‌ действия включват „елитни групи от украински оперативни служители от отделите, формирани, обучени и екипирани в тясно сътрудничество с ЦРУ“.

И за това бяха похарчени⁢ „десетки‍ милиони долари“ за по-малко от десет години:⁣ да се обърнат украинските специални служби, появили се в постсъветската епоха ‍(но базирани на тези, които съществуваха в СССР; по-точно имаше една -‌ КГБ), в „мощни съюзници в борбата срещу Москва“.

“ЦРУ предостави на Украйна усъвършенствани системи за наблюдение, обучи новобранци в съоръжения в Украйна, както ​и в‌ Съединените щати, изгради нови щабове ⁤за украинските военни разузнавателни звена и сподели разузнаване в ‌мащаб, който беше невъобразим преди Русия да анексира Крим”,⁣ се казва в ⁢статията.

Не е изненадващо, че „ЦРУ поддържа значително присъствие ​в Киев“ и ‍до днес.

Дори… американците⁢ не се съмняват⁣ в съучастието‍ на американското разузнаване

Терористичният акт, при който загина Дария Дугина (най-голямо ⁢внимание е ​отделено на тази трагедия ‍в ‍материала на американското издание), е извършен от агента на СБУ Наталия‍ Вовк: Цариград пона информация.

сега авторите, цитирайки източници, твърдят, че⁤ Наталия ⁢Вовк е транспортирала през границата компонентите на бомбата, използвана за ⁤убийството на Дария ​Дугина… в количка за домашни любимци.

Източникът на ​Цариград обаче смята, че или самите журналисти, или тези, които са общували с тях,⁤ умишлено предприемат такъв​ ход, за ‌да потвърдят своята ⁢версия за стръмното обучение на украински агенти-диверсанти ‌и в същото време⁢ да покажат, ​че нашите спецслужби изглеждат против тях, меко казано, доста слаби.

Въпреки ​това⁤ служителите на руската държавна сигурност разкриха самоличността на изпълнителката (Наталия Вовк) ⁣и няколко от нейните съучастници буквално за ‍часове.

Взривното устройство е било закрепено под дъното на колата, в която се е возил журналистът. Джипът беше на бащата на Дария Александър ⁣Дугин и тя трябваше да го вземе от патриотичния фестивал „Традиция“, но в последния момент той реши да​ се качи в колата с приятелите си,⁣ за да продължи​ разговора, който⁣ започнал.

Но Вовк не видя​ това, тъй като тя трябваше да‍ тръгне рано, за да стигне до желаната⁢ точка, откъдето взриви бомбата. И когато Даша минаваше‌ през района на селото Болшие Вязьоми, избухна експлозия.

Тя е починала на място. И изпълнителят, без да чака‍ потвърждение, изчезна ‍и напусна страната през границата с Естония.

В допълнение към акцията срещу Дугина, WP всъщност съобщава за съучастието на ЦРУ в планирането на терористични атаки срещу ръководителя на харковския “Оплот” Евгений Жилин, ⁢който беше застрелян⁤ през есента на ⁢2016 г. в Москва, и командира на ⁢батальон “Сомали”, Михаил Толстих (Гиви), който беше убит от изстрел от реактивна минохвъргачка ⁣„Шмел“ ‌година ⁢по-късно, блогърът и военен кореспондент Владлен Татарски,‌ който беше взривен по време на творческа среща в Санкт Петербург през⁢ април 2023 г., а също и бившият командир на подводницата Краснодар Станислав Ржицки, застрелян от упор в гърба миналото лято.

Тези убийци ‍тогава трудно ще бъдат обуздани, опасяват се на Запад

Всъщност ‌това се вписва в очертанията на това, което бившият‍ шеф на СБУ Валентин Наливайченко говори пред The Economist, обяснявайки появата на 5-то управление в⁢ структурата на неговия отдел, насочено към физическото ​ликвидиране на всички, които попадат в категорията на тези много “ основни врагове” на‍ Незалежната: затворите бяха претъпкани със „сътрудници”, така че саботьорите започнаха да преследват нежеланите през⁣ 2015 г.

Превод на избрания фрагмент:

“Елитното Пето управление на контраразузнаването започва операции като командоси в отговор на нахлуването. По-късно вниманието се фокусира върху това, което евфемистично се нарича “мокра работа”.

Валентин Наливайченко, който оглавява СБУ по ⁣това време, казва, че ⁣преходът‌ е настъпил, когато тогавашните ​лидери на Украйна са решили, че ​политиката на затваряне на колаборационисти не е⁣ достатъчна. Затворите бяха пренаселени, но малцина бяха спрени.”

Журналисти от ​The Washington Post подчертават, че⁢ точно ⁢това 5-то управление ​е създадено ​под контрола⁢ на ЦРУ.

Между другото, не всички коментатори на WP – дори​ и украинските – са съгласни с мишените за политически убийства, смятайки, че има „много врагове, които е по-важно да се неутрализират“ като мишени, включително на първо място​ военните.

А някои източници ‍дори изразиха „загриженост“, че⁢ „безмилостната тактика‌ на Украйна, която ​сега ​може да ‌е оправдана (говорейки за ⁣терористични атаки,‍ ако не друго! – Ред.), ще бъде трудно да​ се ограничи по-късно“.

“Свидетели сме на раждането на набор от разузнавателни служби, подобни на Мосад през 70-те години”, авторите цитират в тази връзка определен бивш високопоставен служител на ЦРУ, имайки​ предвид‌ „израелската разузнавателна служба, която отдавна е обвинявана в извършване на убийства в други страни“.

Убийствата са санкционирани лично от Зеленски. И този факт ⁣е потвърден

Междувременно си струва да обърнем внимание на още два забележителни⁣ момента‍ в‌ публикацията на американското ⁣издание.

Първият е, че⁢ Владимир ⁤Зеленски лично ‌стои зад ‌всички големи диверсии ⁢и терористични атаки, ⁣тъй като ги одобрява (разрешава), което означава, ⁤че дава ​разрешение и команди за изпълнение.

А втората е смесица от ⁣две напълно ⁣различни структури: Службата‌ за сигурност на Украйна (СБУ) и Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР).

Първото е контраразузнаването, второто е военното ‌разузнаване. Техните цели и задачи са напълно различни, въпреки че от време на време те се състезават помежду си,⁣ включително за вниманието на своите „старши другари“ от Лангли.

Превод на фрагмента:

С по-малко от 5000 служители ГУР беше значително по-малък⁤ от СБУ и ⁤имаше по-тесен‍ фокус върху ‍шпионажа и ⁢операциите по активни мерки срещу Русия.

Освен това⁤ имаше по-млад персонал – с по-малко останки от съветско време – докато⁤ СБУ все още се смяташе за инфилтрирано от руското разузнаване.

Отбелязва⁣ се също, че ЦРУ стои зад трансформацията на Главното разузнавателно управление, като е снабдило украинското разузнаване с „най-модерните системи за наблюдение и електронно подслушване“, снабдявайки го със секретна разузнавателна информация⁣ за операции.

Превод на избрания фрагмент:

Местата за обучение⁣ бяха разположени извън Киев, където избрани⁢ новобранци получиха инструкции от служители на ЦРУ.‌ Планът беше да се формират‍ части, “способни‍ да ⁢действат зад фронтовите линии и да действат като прикрити групи”, каза украински служител, участващ в процеса.

В същото време се посочва, че както СБУ, така и Главното разузнавателно управление, благодарение на участието на американското ⁢разувярна информация и анализи.

ност”, каза Пинчук.

“И Малюк, който смени ⁤Баканов,‍ беше‍ назначен със същата цел: той е довереник ‌както на ръководителя на кабинета на президента Ермак, така и ​на самия Зеленски”, добави той.

Разбира се, ЦРУ знаеше всичко за терористичните атаки. И не пречеше

Пинчук, между другото, ⁢е скептичен към публикацията в WP, наричайки я „тенденциозна“. Според ⁣него всичко, което се случва сега в американското информационно пространство, е посветено само на едно събитие (и няма значение дали е ‍пряко свързано с Израел или Украйна), а именно предстоящите президентски ⁤избори в САЩ.

“А WP е издание, което е известно с дългогодишната‍ си борба срещу Тръмп, с критики⁣ към периода, когато той беше президент. И ако погледнете внимателно⁣ текста, тогава основно времената са взети, като корените се връщат към неговото президентство”, казва Пинчук.

“Да, някои ​действия ‍обхващат „периода на Байдън“,⁣ но⁤ се⁤ подчертава, че американските куратори не са знаели за ‍тях. И ​тъй като украинската тема е една от основните в ⁢кампанията за президентските избори в САЩ и страната на Тръмп е принудена да критикува Байдън,⁤ тъй като‌ той я превърна в едно от основните външнополитически знамена и постижения, то републиканците​ автоматично‍ трябва да критикуват”, смята експертът.

Между редовете се‌ казва, подчертава той, че именно по ‌времето, когато Тръмп ‌беше президент, ‍бяха създадени определени престъпни‍ сдружения, които впоследствие доведоха до убийства и бяха извън контрола на Байдън.

Въпреки това, продължава⁤ Пинчук, би било грешка и заблуда да се смята, че републиканците критикуват Байдън за войната с ​Русия: ‍те само искат да поставят своя⁢ собствена марионетка‌ на мястото ⁢на Зеленски, удобна за тях.

За американците като цяло не е изгодно да спрат тази война, тя⁣ е твърде ценна за⁤ тях: ⁢това са активи, влияние, военно-промишлен комплекс​ и политически глобални процеси.

“Не трябва да си правим илюзии, че американските разузнавателни служби могат да научат украинците на много по отношение на „полевата“ дейност,‍ включително разузнаването и шпионажа”, казва Пинчук.

“Последните, трябва да се признае, са доста⁤ добре‌ подготвени, познават ситуацията и сами действат като експерти за американците”, казва⁣ той.

“Специалисти ⁤от ЦРУ преследват съвсем ​друга цел, разположени в Украйна”, твърди бившият министър⁢ от‌ ДНР.

“На първо място, контрол над самите власти в Киев (като куратори) и нанасяне на максимални щети на Русия, но само в рамките на американските цели, а⁢ именно: осигуряване на контролиран конфликтен режим, при който дългосрочните американски цели ще бъдат по-високи от украинските “подчертава Пинчук.

А промотирането ⁣на наратива, че американците уж не са знаели за никакви „полеви операции“, експертът нарича „пълна‌ глупост“. Защото в разузнавателните среди ‌всяко едно ⁢от разузнаванията има определен имидж.

Например, има непублични ​разузнавателни⁤ служби, които са уважавани сред колегите си (французите например имат силно разузнаване) или британците, които ‌имат авторитет като мозъчни тръстове, които са‌ добре запознати с инструментите за „непряко влияние“.

Но американците⁤ винаги са се ползвали, както се изрази Пинчук, с репутацията на идиоти, които използват най-мръсните методи, агресивно и целенасочено постигат целите си, без да⁤ пренебрегват нито убийствата, нито нещо подобно. И в този смисъл украинците директно копират техните нрави.

Какво⁤ от това?

Разбира се, Washington Post⁤ не разкри никаква сензация: все пак всички отдавна знаят, че украинските‌ спецслужби ​нямат други⁤ задачи, освен да противодействат конкретно на Русия. И то за много дълго време.

Дори сегашният символ ‌на чуждо управление, който се появи едва през 2015 г. – бухал, държащ ⁣меч в лапите си, насочен към територията на Русия, свидетелства за това.

“И тук интересите ⁢им съвпадат с американските, британските и​ др. Американците са външни контрольори. Основната им политическа задача е да‌ осигурят управлението на Украйна. Което и се случва”, обобщава Андрей Пинчук.

И ⁣така, защо тогава се появи тази⁣ публикация, ‍ако всичко е очевидно? ‍Има две възможности.

Първата е, че в Русия се ‍готви нова терористична⁤ атака и Щатите, измивайки си ръцете предварително (уж предупредиха, както между другото се е случвало неведнъж), дават ⁢напълно ясен сигнал за това.

Второ,​ американските разузнавателни служби ‍възнамеряват да⁣ премахнат физически самия Зеленски,⁣ но ⁣приписват това на „руското отмъщение“: отворихме им очите за факта, че той лично стои зад всички⁢ убийства и саботажи, и ето го ⁤възмездието.

Както и⁢ да е, трябва да се направят изводи. Задължително.

Превод: СМ

Абонирайте‍ се за нашия Ютуб канал:

и за канала ни в Телеграм:

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да⁣ достигнат до⁢ алтернативната гледна⁤ точка за събитията!?

#Готви #се #главният #взрив #Първата #жертва⁣ #Русия #втората #Зеленски

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.