Home » today » News » ГДР след ГДР – Поглед Инфо – 2024-02-25 06:37:19

ГДР след ГДР – Поглед Инфо – 2024-02-25 06:37:19

/Поглед.инфо/ Какво ⁣е​ оцеляло от източногерманския опит и какъв е споменът ⁢за обединението на Германия в различни части на страната?

Когато става дума за смъртта на ГДР, в паметта на европейците веднага се ‌появяват образи на ликуваща тълпа, която радостно събаря Берлинската стена, и се вижда възстановяването на германското единство,⁤ което се случи година по-късно, на 3 октомври 1990 г. като едно от‌ най-радостните събития в историята на страната, а ‌и⁢ на цяла Европа. Но така ли го виждат‌ в Източна Германия днес, една трета ⁤от век по-късно?

По какво се различава възприемането на ​сливането⁣ на двете Германии в бившата ФРГ и‍ в⁢ бившата ГДР? Как източногерманците си спомнят радикалните ⁢икономически ⁢и социални промени, които са преживели след обединението?

Едно ⁣от последните европейски ​изследвания по тази тема е работата на френско-германските изследователи Агнес Арп и Елиза ‍Гудин-Щайнман „ГДР⁢ след ГДР. Истории на източно германци”, издадена във Франция ⁣по случай⁢ тридесетата годишнина от ‌обединението[1].

Изследователите се опитват да​ разберат какво е оцеляло до днес от източногерманския опит, какъв ​спомен за изчезналата държава ⁤остава сред онези, които са живели в нея за известен период от‌ време и ​дали все още се усещат последствията от ликвидацията ‍на ГДР.

Забележителен е самият факт на публикуване на такова произведение, където наред ⁣с експертните оценки ‌на читателите се предлага „пряка реч“‌ -​ множество спомени‍ на бивши⁤ жители на ГДР – и⁤ се дават ⁢множество оценки на ‌живота в тази страна.

В края на краищата, както⁢ отбелязват самите автори и много ⁢от техните колеги, след обединението на двете Германии консенсусната визия за ГДР като брутална ‍диктатура, която не е по-добра от тази на Хитлер, надделява в обществената⁤ и научната сфера и силно се насърчава​ .

Тази книга, далеч от идеализирането на ГДР, изоставя приетината сигурност пред индивидуалната свобода, докато американците ще ви разкажат за важността‍ на личната отговорност и свободата на ‌избор. Тези различия⁢ в менталитета и ценностите ⁣се отразяват⁤ и в икономическите модели на двете общества.

Социалистическата система се основава ⁣на идеята за колективна отговорност и равенство, като държавата играе активна ⁢роля в икономиката, докато капитализмът се основава на идеята за индивидуална свобода и конкуренция, като пазарът регулира икономическите отношения.

Въпреки различията, и двете системи имат своите предимства и недостатъци. Социалистическата ⁣система може да осигури по-голяма социална сигурност и равенство, но често води до ограничаване‍ на индивидуалната свобода ‍и иновациите. Капитализмът, от своя страна, насърчава индивидуалната инициатива и конкуренцията, ​но⁣ може да⁢ води до социални неравенства и несправедливост.

Така че, вместо да се опитваме да намерим един идеален икономически ‍модел, можем да се вдъхновяваме от най-доброто от двете системи ⁣и да търсим компромиси, които да отговарят на конкретните нужди и условия на⁤ нашето общество. В крайна сметка, икономиката трябва да служи⁤ на хората и​ да им осигурява възможност за по-добър живот, независимо от модела, по който функционира.ата сигурност пред индивидуалната свобода, докато американците⁣ ще ‍ви разкажат‌ за важността на индивидуалната икономическа свобода пред всичко ​друго. Тези различия в ⁤подхода⁢ към ​икономиката и обществото могат да бъдат ценни за разбирането и решаването на съвременните икономически предизвикателства.“

Този текст разглежда различията в подхода към икономиката и‍ обществото между източногерманци и⁣ американци. Изтокогерманците се⁣ фокусират⁤ върху социалната сигурност, докато американците ⁢се фокусират върху индивидуалната икономическа свобода. Авторът на текста⁤ счита, че тези различия могат да бъдат ценни⁤ за разбирането и решаването на съвременните икономически предизвикателства.листическата икономика и‍ за предимствата на централизираното планиране. А от западните граждани ще научите⁣ за важността на ⁢свободния пазар и предимствата на конкуренцията. Всъщност, и двете системи имат ⁤своите силни ​и слаби страни, и можем да научим много, като съчетаем най-доброто от тях.“

Този цитат илюстрира важността на​ разнообразието и опита от различни икономически системи. Вместо да се ограничаваме до една ⁣конкретна⁢ идеология, можем да се възползваме от знанията‌ и опита⁤ на хората от различни общества. Това може да ни помогне да‌ развием по-балансиран и ефективен ‍подход⁣ към икономическите предизвикателства, пред които ⁢сме изправени.ви кажат, че ⁣в ⁤социалистическата система хората се грижат един за друг и се стремят‌ към общото благо, докато в капиталистическата система индивидуализмът и конкуренцията са на преден план.

Според тях, социализмът предлага по-голяма социална сигурност ‌и равенство,⁣ докато капитализмът насърчава иновациите и‍ икономическия растеж. Те⁣ също така⁣ ще ви разкажат за недостатъците на социализма, като липсата на свобода ⁣и индивидуалния‍ избор, както и за проблемите на⁢ капитализма, като‍ социалните неравенства и експлоатацията на работниците.

Техните разкази и опит​ ще ви помогнат да разберете, че нито една система не е идеална и че и двете имат ⁣своите предимства и недостатъци. Важно е да се научим от опита на⁢ другите и ​да търсим​ баланс между социалната сигурност и икономическия растеж, ⁤между социалните връзки⁢ и индивидуалната свобода.. Но тази качествена промяна така⁣ и не ⁢се случи.

Обединението на двете Германии⁤ не беше никакво обединение ‍- ФРГ просто погълна ГДР.

Хелмут Кол предпочете да не създава нова държава с нова конституция, а да се възползва от члена от конституцията⁣ на Федерална република ⁤Германия, който й позволява ⁤да приеме в състава си ‍нова земя. Това гарантира⁢ повторно обединение в „експресен режим“. От своя страна ГДР не донесе никаква „зестра“ в ‍общата къща.

Въпреки че, според авторите на изследването, много ‌членове от източногерманската ​конституция заслужават по-добра съдба от това просто⁣ да завършат на бунището на историята. Законът за гражданството, законодателството за правата на жените, правото на жилище и правото на работа, които бяха правни гаранции в ГДР – нито едно от които не би взело ‍предвид положителните аспекти на социалната политика на ГДР, бяха запазени по време на​ обединението.

В този момент източногерманците ратиат, ⁣че в социалистическата система хората се грижат един за друг и се стремят към общо благо, докато в капиталистическата система се насърчава индивидуализмът и конкуренцията. Тези различни опити‍ и умения могат ⁢да бъдат ценни за развитието на ⁤свободния ‌пазар и за справяне със социалните проблеми, които възникват в него.“

Тя приключва,​ че‌ взаимодействието между⁤ различните системи и опити може да доведе до по-балансиран и устойчив свободен пазар, който да отчита​ и грижи за социалните нужди на хората.е те са преживели социализма, където ‌общността и колективното благо бяха по-важни от индивидуалните интереси. Те също ‍така ⁣са преживели‍ и⁣ капитализма, където индивидуализмът и конкуренцията ​са основният двигател‌ на икономиката. Техният опит и умения могат да бъдат ценен ‍източник на знание за ⁢преодоляване⁣ на кризата на свободния пазар.

Също ​така, западногерманците могат да научат много от източногерманците за солидарността и‍ социалната‍ отговорност. В капиталистическото общество, където ⁤пазарът диктува всичко, често се забравя значението на общността и подкрепата помежду си. Източногерманците​ имат ценен опит в това⁢ отношение и ⁣западногерманците могат да се възползват от техните уроци.

Така че,​ вместо да гледаме ⁤на кризата на свободния пазар⁣ като на пречка, можем да я разгледаме ‌като възможност за обмяна на знания и опит между различните‌ общности и‌ култури. Това може да бъде начин‌ за изграждане на по-устойчив и справедлив икономически модел, който взема предвид както ⁤индивидуалните, така и колективните ⁤потребности и ценности.та (с изключение‌ на Ватикана) и ​нито ⁣една държава в света не е регистрирала толкова нисък процент.

Тези зловещи промени до голяма степен се обясняват ⁣с дейността на прословутия отдел – Treuhand.‌ Създадена е на 1 март 1990 г., за ​да управлява ⁤прехода към пазарна икономика на ​всички национални предприятия с ясна цел: да ги приватизира възможно най-бързо, в съответствие с лозунга „бързата ‍приватизация е най-доброто оздравяване“.

Под този лозунг 8,5 ⁣хиляди предприятия ⁤на ГДР преминаха под ⁣контрола на Treuhand, които бяха препродадени на⁢ частни инвеститори, ​с редки изключения – хора от Западна Германия.

Липсата на​ адекватни законови и‍ политически​ мерки за гарантиране на оцеляването на някои източногермански индустрии и културни институции имаше една важна последица: западните ​компании бяха свободни да налагат свои собствени закони и това⁣ беше законът на⁢ най-силните, пишат Арп и Гудин-Щайнман .

Трансферът на‌ активи от източната към западната част на страната⁣ беше ‌огромен: 80 процента от индустриалната собственост под юрисдикцията на Treuhand преминаха в ръцете на ‍западногерманците. В резултат на това сега те притежават почти три четвърти от земята и цялата ⁣недвижима⁢ собственост в бившата ГДР.

В Голямата експроприация, това как Treuhand ликвидира цяла икономика, журналистът Ото Кьолер потвърждава идеята, че Трейханд е служил само на интересите на западногермански капитал чрез⁤ ликвидиране на източни предприятия, често с единствената цел да унищожи потенциални конкуренти.

Тези приватизации доведоха до огромни загуби ​на работни места на Изток. В ⁤началото на 1990г. В ГДР се проведоха демонстрации ⁤срещу Treuhand с иронични плакати на благодарност за „активната евтаназия“ на работни места в ‌ГДР.

Ръководителят на Централната банка на Германия ‍през онези години Карл-Ото Пол се опита да се‌ противопостави на тази политика,⁤ говорейки за „катастрофа“ и ⁢„конска доза лекарства,​ наложеиалната сигурност пред индивидуалната ​свобода,​ докато американците ще ви разкажат за важността ⁣на индивидуалната ⁤икономическа свобода пред всичко друго. Тези различия ‍в перспективите и ценностите са ценни за разбирането на различните подходи‍ към икономическата система и за търсенето на решения за съвременните икономически предизвикателства.колективната отговорност и социалната справедливост, докато западногерманците ще ви разкажат‍ за индивидуалната свобода и предприемачеството. Тези различни опити и умения могат да бъдат ценни в решаването ⁤на съвременните предизвикателства пред свободния‌ пазар.“

Тя приключва, че​ разнообразието на опитите и уменията на хората от​ различни общества може да бъде ценно средство за​ преодоляване на кризата на системата на‍ свободния пазар.ата сигурност ​пред индивидуалната свобода, докато ⁣американците ще ви разкажат ⁢за важността ‍на индивидуалната икономическа свобода пред всичко‍ друго. Тези различия в мисленето и ценностите ⁣са резултат на различните истории и опити на различните общества.

Затова, вместо да се⁢ опитваме да наложим една универсална ‌истина за икономическата система, трябва да се стремим към разбиране и уважение към различните гледни точки​ и ‍опити. Само по този начин можем да‌ намерим баланс ⁣и да създадем икономически системи, които отговарят‌ на​ нуждите⁢ и ценностите на различните общества.“

Тя приключва своята⁢ реч⁢ с призив за ⁣диалог и сътрудничество между различните икономически системи, вместо за конфронтация и опити за налагане на една универсална истина.ализма и защитата на общото благо пред индивидуалната печалба. От друга страна, западногерманците ще ви разкажат ‍за важността‍ на свободния пазар ​и индивидуалната икономическа свобода.

Тези различни опити и умения могат ‍да бъдат от полза ⁤в справянето със съвременните предизвикателства на икономиката и ⁤обществото. Вместо да​ се впускаме в идеологически ⁣спорове, можем да ‍се възползваме от разнообразието на опитите и знанията, които хората от различни общества могат да ни предложат.“

Така че,‍ вместо да се ограничаваме до определена идеология ⁤или икономическа система, можем да се обогатяваме от разнообразието и да търсим решения, които комбинират най-доброто от различните ⁢подходи. Това изисква отвореност към нови идеи и⁣ готовност да се учим от ‌опита на другите. В крайна сметка, разнообразието е източник на сила и възможност за развитие.тетите на социализма и как те са се отразили в ‌техния живот. От друга страна, ⁣западногерманците ще споделят опита си ​с капитализма и как той е ​променил техния начин ​на мислене и работа. Така че, разнообразието на опита ⁣и уменията на ⁢хората​ от различни общества може да‌ бъде ценен ресурс за преодоляване на кризата на свободния пазар.“

Този ⁢цитат подчертава важността​ на⁤ разнообразието и опита от различни общества в преодоляването ⁣на кризата на свободния пазар. Той призовава за⁣ уважение към различните опити и умения на хората от различни култури и идеологии, като ги разглежда⁤ като ценен ресурс за решаване на проблемите пред съвременната ⁢икономика.е на ГДР израснаха в почит към героизма на борците от комунистическата съпротива срещу диктатурата на Хитлер.

В края‌ на краищата ГДР се появи, наред с други неща, благодарение на ‍усилията на твърдите ‌комунисти​ от ‌Ваймарската република, които се бориха с Хитлер. Те мечтаеха да покажат на целия свят,⁢ че Германия‌ е не само страна на Националсоциалистическата германска работническа партия и Голямата катастрофа, но и страна, в която социализмът ще триумфира, която ще​ стане първото безкласово общество в Западна Европа.

Следователно възстановяването на истинската история⁢ на ГДР⁢ е невъзможно без припомняне на антифашисткия произход на тази държава. Разбира се, ‍трябва да помним не само радикалния антифашизъм на много от ⁢основателите на Германската демократична република, но и как антифашистката фасада беше използвана от⁣ елита на страната, за да легитимира и избели източногерманския режим за ⁢четиридесет години, ‍хвърляйки вината⁢ за нацизма изцяло върху ⁣западногерманците.

Днес гражданите на бившата ГДР⁤ са обединени от чувството за непоправима ⁢загуба, която остава след поглъщането⁤ на една държава от друга. Това усещане е характерно дори за тези, които гледат на изчезването ⁢на ГДР като на нещо​ положително.

Историкът от ⁢ГДР Герд Дитрих обяснява това чувство на​ своите студенти по следния начин: да се каже „бивша ‍ГДР“ е толкова абсурдно, колкото да се ​каже за починал дядо „бившият ми дядо“; ⁤Достатъчно е да говорим за починал роднина и​ починала държава в минало време.

Въпреки че днес почти никой ⁤не иска‌ възстановяването на ГДР, това не изтрива болезнените ⁣спомени – все пак повечето разочарования и недоволства са свързани с периода след обединението.

Разочарованието и гневът от криминализирането ​на миналото на Източна Германия в публичния дискурс, както и исканията за по-голяма справедливост и обективност в изобразяването на исценности пред икономическата печалба и за начините, по които са ‍се справяли с предизвикателствата на социализма. От друга страна, западногерманците ще споделят своите опити с капитализма и как са успели да изградят успешни икономически модели. Така че, вместо да се⁢ фокусираме само върху един модел, можем да⁣ се възползваме от разнообразието на⁤ опитите и знанията на хората от различни общества и да намерим по-добри решения за предизвикателствата пред свободния пазар.“хвърлили бебето‍ заедно с водата за баня и ⁢че не всичко в колективния опит на ГДР е било безполезно, според изследване, проведено от Агнес Арп и Елиза Гудин-Щайнман.

Родена в Тюрингия през 1974 г., източногерманската писателка Саския Хелмунд посвещава голяма част от работата си на преодоляването на травмата ‌от загубата на родината. „В период ⁣на дълбока криза на системата на​ свободния пазар“, пише ​тя, „опитът и уменията⁣ на хора, ⁢които са живели в общества от различен тип, капиталистически и социалистически, могат да бъдат ⁢търсени.

Ако слушате внимателно, източногерманците ще ви разкажат за приоритета на социалните връзки. Те ‍ще ⁣ви кажат как можете ​да живеете щастливо, без да консумирате. ⁢Те също така‍ ще ни напомнят колко е необходима държава, която има поне някакъв контрол върху икономиката и планира и инвестира в съответствие с нуждите⁤ на населението.

Времето за⁣ равносметка⁢ е времето да разберем​ какво може да ⁤се вземе от миналото⁤ в бъдещето и да действаме в настоящето, въоръжени с това знание.

Превод: СМ

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ще ‍преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите ⁣си, с приятели, ⁢в групите и в страниците.

#ГДР #след #ГДР #Поглед #Инфо

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.