Home » today » World » Властта ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по доноси – 2024-03-31 11:54:19

Властта ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по доноси – 2024-03-31 11:54:19

/Поглед.инфо/ Властта брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, за което вече има готов проектозакон, с който Епицентър.бг разполага. (Виж целия текст⁢ на закона по-долу.) Той е изработен от екип в МС, все още не е минал на ⁣подпис през кабинета и не е влязъл​ в парламента.

Запитан дали е запознат с този законопроект, заместник-председателят на ДПС и⁤ на ПГ ‌на партията Йордан Цонев заяви пред “Епицентър”: “Да, получих го преди една седмица и не ⁢повярвах, че такъв фашизоиден текст може да бъде сътворен като закон. Това е мракобесие. Явно,‍ че ‌законопроектът е изработен под ръководството на финансовия‍ министър​ Асен Василев, тъй като разпространението на текста идва⁤ от неговото министерство.”

Властта‌ ще прави наказателни ‍списъци без съд и присъда,‌ ще ‌замразява ‍пари и имущества ⁣по донос.

Министърът на финансите ще е начело⁣ на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Законът има за цел⁢ да се защити националната сигурност от действията на лица, групи или образувания, за които има установени факти и събрани данни, че ‍осъществяват дейност, която представлява риск ⁤за икономическата и финансовата система на страната, пише в чл. 2 на ⁢законопроекта.

Законът⁤ е насочен към тези, които използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството; за които ​има данни за нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници; се опитват да трансферират чрез български ‌банки ⁣средства с неустановен произход; извършват злоупотреби със средства на ЕС.

Физическите и юридически‍ лица, за които има данни, че извършват една ⁤от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален ⁤Национален списък.

Освен това се‍ предвижда да има Национален ​списък на#Властта #ще #прави ‌#наем, #продажба или #ипотекиране. или коалиция,⁣ на която ‍учредител/председател е лице, включено в Националния списък на лицата или в Националния списък на ‌свързаните‍ лица,⁢ не се предоставя държавна⁣ субсидия по чл. 25 от Закона за‍ политическите партии (регламентиращ кои партии⁤ имат право на⁢ държавна ⁣субсидия)”, пише в⁤ законопроекта.

Законът ще се⁤ изпълнява от Междуведомствен съвет и идеята е той⁤ да бъде ⁣консултативен орган към Министерския съвет и да се назначава от ⁤него.

Негов председател според замисъла трябва да⁣ бъде министърът на финансите, а членове зам.-министрите на правосъдието, на вътрешните и на външните работи, на икономиката и зам-шефовете на ДАНС и на⁢ НАП.

“С този закон се уреждат мерки за превенция и защита на националната сигурност от⁢ рискове за икономическата и финансовата ‍система⁤ на държавата, както и редът⁣ и контролът за тяхното прилагане”, гласи чл. 1 ⁢на ⁤проекта.

За случаите в обхвата на‍ този закон​ няма да важи ‍правилото⁣ от административното право, че обжалването спира изпълнението.

Посочено е, че предоставянето на информация на новия орган не ‍може да‍ бъде ‍отказано от ⁣съображения за банкова,⁤ търговска, държавна или‍ служебна тайна.

Ето и пълния текст на законопректа:

ЗАКОН ЗА ⁤МЕРКИ ЗА ​ПРЕВЕНЦИЯ⁢ И ЗАЩИТА​ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ОТ РИСКОВЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ФИНАНСОВАТА
СИСТЕМА НА ДЪРЖАВАТА

Глава⁤ първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Раздел I
ПРЕДМЕТ, ЦЕЛИ И ‌ОБХВАТ

Чл. 1. ​С този закон се уреждат мерки за превенция и защита⁤ на националната сигурност от ‌рискове за икономическата и​ финансовата система на държавата, както и‌ редът и контролът за тяхното прилагане.

Чл. 2. Този закон ​има за ⁣цел⁤ да се защити националната сигурност от действията на лица, групи или образувания, за които им

Съгласно §2 ⁤на⁤ Националния списък‌ на ⁣лицата, свързани ⁢помежду си, ⁣анализът за свързаност се‌ извършва⁣ в случаите, когато лицето отговаря на⁤ поне един от следните ‍критерии:

  1. Физическото лице е управител, прокурист или ликвидатор на дружество, включено в‍ списъка;
  2. Физическото⁢ лице притежава над⁣ 1/3 от капитала на дружество, включено в списъка;
  3. Лицето е⁤ съпруга, роднина по права линия (без ограничения), по⁤ съребрена линия (до четвърта ‌степен ‍включително) или роднина по сватовство (до трета ⁣степен⁢ включително) с лице, ‍включено ⁢в списъка.

бъде упражнявана в ​съответствие със законовите изисквания и​ процедури, за да се гарантира ⁢прозрачността и законосъобразността на ⁣сделките, свързани с лица, включени в Националния списък. Всички лица, които се намират в⁢ такава връзка,⁢ трябва да спазват задълженията‌ си⁤ и да предоставят⁣ необходимата информация за ⁣извършване на анализа.

Властта ⁤ще​ прави наказателни списъци без съд, които ще включват⁢ информация за лица, ⁤свързани помежду ‍си по ⁢различни начини, включително продажба, наем или ипотекиране.

Анализът относно свързаността на лице с лице, ‌включено в Националния списък на лицата по чл. ⁤5, ⁢ал. 1​ се извършва във всички случаи⁢ при установяване⁢ на съответствие с ⁢поне един от ⁤изброените критерии:

  • Физическото ​лице е управител, прокурист или ликвидатор на ⁤дружество,​ включено в‌ списъка;
  • Физическото лице притежава над 1/3 от капитала на ‌дружество, включено в списъка;
  • Лицето е съпруга, ‌роднина по права линия – без ограничения, по съребрена⁤ линия – до четвърта степен включително, или ‍роднина по сватовство – до трета ⁤степен включително​ с лице, включено в списъка.

Властта е ключов елемент ⁣при анализирането на връзките⁣ между лица, включени в Националния списък на лицата по ​чл. 5. ‌Тя ⁣може да се ⁣изразява през различни форми като управление, ​собственост или⁤ семейни ⁢връзки. Важно е да се има предвид, че властта може да бъде използвана за ⁢различни ​цели като ‍продажба, наем или ипотекиране на имущество.

При анализа на връзките между лица, включени в списъка,⁤ се използват ‌определени ⁣критерии‌ за установяване на съответствие.‌ Тези критерии включват‍ фактори като управителство на дружество, притежаване на капитал или семейни връзки.

Използването на властта ⁣за вземане на решения и управление на имущество може да има ⁤влияние върху различни аспекти на ‌бизнеса и обществото като цяло. Затова е ‌важно да се извършва подробен‍ анализ на връзките между лицата, за⁤ да ⁤се разбере какво е влиянието ⁤им ⁤върху‌ различните‍ сделки и дейности.

едател​ е лице, Включено в Националния‍ списък на лицата или в Националния ⁣списък на свързаните лица, не ⁤се​ предоставя държавна⁣ субсидия по чл. 25 от Закона за политическите партии.
(3) Включването​ на лице в Националния списък на лицата или в⁢ Националния списък на свързаните лица по смисъла на този закон ⁣е основание за започване на⁤ проверка по ⁢Закона за противодействие на корупцията‍ и за отнемане на незаконно придобитото ⁢имущество.

Чл. 8. Мерките по‍ този закон не засягат ‌правата на лицата, при упражняване на:
1. ​правото на труд;
2. правото на обществено осигуряване и‍ социално подпомагане;
3. правото на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна ⁣медицинска помоц, и на безплатно​ ползване на медицинско обслужване;
4. право на⁤ образование;
5. правото ⁢на защита.

Чл. 9. (1) Всички ​средства и ⁤икономически ‌ресурси, принадлежащи или във владение, или държани от физическо или юридическо лице, ⁤група или образувание, включени в Националния ⁤списък на лицата по чл. 5 и Националния списък на​ свързаните лица, се ⁤замразяват.

(2) Никакви средства не се предоставят, пряко или ⁣непряко, на или ‍в полза на физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния списък ​на лицата по⁤ чл. 5 и Националния списък на свързаните лица,
(3) Никакви икономически ресурси не се предоставят на ⁣разположение, пряко или⁤ непряко, на или в ‌полза на физическо⁣ или юридическо лице, ⁣група или образувание,
включени в Националния списък на лицата​ по чл.‌ 5 и ⁢Националния‍ списък на​ свързаните лица, по такъв начин, че да ‍позволят ⁤на това физическо или юридическо лице, група или образувание‌ да придобие‌ средства,‍ стоки ⁢или услуги.

Глава втора
ПРИЛАГАНЕ НА МЕРКИТЕ

Раздел I
ОРГАНИ ПО ПРИЛАГАНЕТО ⁣НА ⁤ЗАКОНА

Чл. 10. (1) ‌Създава се‌ Междуведомствен съвет⁣ (Съвета) като консултативен орган⁣ към Министерския съвет,‌ който се състои‍ от председател – министъра на финансите.-и⁢ членове – заместник-министър на правосъдието, заместник-министър ‌на⁣ външните работи, заместник-министър на вътрешните работи, заместник-министър‌ на‍ икономиката и⁢ индустрията, заместник изпълнителен⁣ директор на Националната агенция‍ за приходите⁤ и заместник-председател на Държавна агенция⁢ „Национална сигурност“.
(2) Министерският ⁣съвет определя поименния състав на Съвета по предложение на ръководителите ⁢на ⁣съответните ведомства по ал. ​1 и ​издава правилник⁤ за ‌дейността му.

Чл. 11. Междуведомственият⁤ съвет изпълнява своята дейност въз основа на следните принципи:
1. спазване ‍на Конституцията, законите и международните договори, по ⁣които Република България е страна;
2. ⁤зачитане и гарантиране ⁤на правата⁤ на човека и основните⁣ свободи;
3. защита на информацията и на източниците за придобиван

Според §2 от Националния ‍списък на лицата, свързани⁢ с лице, ⁢се изисква анализ ⁣на връзката между лицата ⁤в случаите ‍на управление на‍ дружество, притежаване⁣ на‍ капитал или семейни връзки. Това е важно ⁣за предотвратяване⁢ на злоупотреби​ и корупция. Властта трябва да ​осигури ‍наказателни мерки​ за ​нарушения на тези ‌правила.

Властта ще бъде упражнявана в съответствие със ⁢законовите разпоредби⁤ и процедури, които са установени за продажба, наем или ипотекиране на имоти.⁣ Анализът относно свързаността​ на лице с лице, включено в Националния списък на ‍лицата, ‍се извършва при установяване на съответствие ‌с определени критерии, както ⁢са посочени в законодателството.

§3. При сключване на сделка​ за продажба, наем или ипотекиране на имот,‌ което е собственост на лице, включено в ⁣Националния ⁢списък ​на лицата по чл. 5, ал. 1, ‍се изисква предварително извършване на‍ анализ за свързаност с лице, включено в‍ същия списък.

§4. ⁢Ако⁤ по време‌ на анализа се установи свързаност между лицата, сключването на сделката може да бъде забранено ‌или подложено на​ допълнителни условия ⁣или ограничения, които се определят от компетентния орган.

§5. Нарушения на ⁤разпоредбите на настоящия закон се наказват с глоба или други санкции, предвидени в съответните‌ нормативни актове.

br/>(2) По искане на заинтересуваните лица, Министерският съвет по предложение на Съвета по чл. 10, може​ да разреши освобождаване на⁢ замразяването по отношение на⁢ средствата,​ необходими за покриване на основни разходи, по-специално за⁢ закупуване на‌ хранителни⁤ продукти, както и за плащане на наем, лечение, данъци и такси за комунални ⁣услуги, както‍ и ⁤за осигуряване⁣ на правна защита.

Раздел IV

ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА‍ НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК⁤ НА ЛИЦАТА И
НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК⁢ НА СВЪРЗАНИТЕ ⁢ЛИЦА

Чл. 20 (1) На всеки шест месеца Съветът по чл. 10 извършва преглед на ⁣Националния списък ⁣на лицата по чл. 5, ал. 1 и Националния⁣ списък на свързаните лица по чл. 5, ал. 2.
(2) Съветът ⁣по чл. 10 извършва‍ преглед по предходната алинея и по⁤ молба от засегнатото ⁣лице.⁢ Съветът ​взема решение в ⁤едномесечен срок като на лицето се предоставя правото да бъде изслушано. При отхвърляне на молбата, лицето може да подаде нова молба най-рано след ⁣шест месеца.

Чл. 21 (1) На всеки ⁣шест месеца Съветът по чл. 10 преразглежда⁢ общия ⁢режим на мерките по този закон⁢ и ⁢при установена необходимост⁢ от промяна, прави предложение до Министерския съвет.
(2)​ Във всички случаи,‌ когато установи, че правните и фактически обстоятелства налагат това, Съветът по чл. 10 ‍прави ‍предложение до Министерския съвет ‍за изменение и допълнение на ⁤Националния списък на лицата по чл. ⁣5, ал.‌ 1 и Националния списък на​ свързаните лица по чл. 5, ал. 2

Глава​ трета

ОБЖАЛВАНЕ ⁢НА РЕШЕНИЯТА

Чл. 22 (1) Лицата, включени⁢ в Националния списък на лицата по чл. ⁢5, ал. 1, ‌както и лицата, включени⁤ в Националния списък на свързаните лица ‍по⁢ чл. ‌5, ал. 2,​ могат да​ обжалват ⁤Решението на Министерския съвет,⁣ с което‌ са включени в списъка, пред Върховния административен съд ⁣по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(2) Делото се разглежда в ​срок⁢ до един месец⁤ от датата ‍на постъпване на документа⁣ за осторването⁣ в съда.

Чл. ​23 Обжалването не спира ⁢изпълнението на ‌Решенията на Министерския съвет то​ този ⁤закон. При обжалване чл. 166 от Административнопроцесуалния ‍кодекс​ не се⁤ прилага.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§1. По смисъла⁤ на този закон:

1. ‌„Свързани лица“ ‍по‍ смисъла на този закон са‍ лица, за които са установени факти и са събрани данни, че са предоставили материална ⁤помощ на лицата, включени в Националния списък на лицата по чл. 5, ал. 1, както и​ лицата, включени в Националния ​списък⁤ на ⁤свързаните лица по чл. 5, ал. 2 или са им съдействали чрез ⁤действие ‌или са улеснили​ чрез бездействие за реализирането‍ на дейност, ⁤която представлява заплаха за ⁢икономическата и финансовата система на страната, например ​като са участвали във финансирането, планирането, подпомагането, подготовката ​или извършването на ⁢същата.

но в Националния списък;
4. Лицето е свързано с лице, включено в Националния списък, ⁢по начин, който може да влияе на вземането на решения от страна на дружеството;
5. Лицето е‌ свързано с лице, включено в Националния списък, по⁤ начин, който може да влияе​ на икономическото положение на дружеството.

§3. При установяване на съответствие с поне един‌ от изброените критерии по §2, компетентният орган издава решение за отказ на сделката или ⁤за‍ наложението на мерки за ⁤предотвратяване на⁤ риска⁢ от използване на финансовата ‌система за укриване ​на пари⁣ или финансиране на тероризъм.

§4. Настоящият закон влиза в сила от деня на обнародването му в “Държавен вестник”.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Национален списък на‌ лицата по чл. 5, ал. 1:

1. Физически лица,​ които са обект на санкции по решение на Съвета на ⁣Европейския​ съюз ‌или на Съвета на Организацията на обединените нации;

2. Юридически лица, които са обект на ⁣санкции по решение на Съвета на⁢ Европейския⁢ съюз или на Съвета на ⁣Организацията на обединените ​нации;

3. Юридически ‌лица,⁣ които са регистрирани в офшорни⁣ зони или в‌ държави с ниско данъчно облагане;

4.‍ Юридически лица,⁢ които са обект на процедури по ликвидация или банкрут;

5. Юридически лица, които са обект на процедури по приватизация или преобразуване;

6. Юридически лица, ⁤които⁢ са обект⁢ на‌ процедури по сливане ⁣или разделяне;

7. ‍Юридически ⁤лица, които са обект‌ на процедури по прехвърляне на активи или задължения;

8. Юридически лица, които са обект на процедури по‌ привличане на инвестиции или капитал;

9.⁣ Юридически⁣ лица, които са обект на процедури по учредяване ‌или прекратяване ⁤на дейност;

10. Юридически лица, които са обект на процедури по промяна на уставния капитал‌ или на структурата на управление;

11. Юридически лица, които са обект на процедури по промяна на собствениците или на контролиращите⁢ лица;

12. Юридически лица, които⁣ са обект на процедури по​ промяна на дейността или на⁢ предмета на дейност;

13. Юридически лица, които са обект на процедури по промяна на адреса на​ управление или​ на адреса на седалището;

14. Юридически лица, които са обект на процедури по промяна на банковата сметка или на начина на плащане;

15.‍ Юридически‍ лица, ⁢които са обект на процедури по промяна на ⁢договорите ‌или на споразуменията ⁣с ⁤трети лица;

16. Юридически⁣ лица, които са обект на процедури ‌по​ промяна на правната форма или на правното състояние;

17. Юридически лица, които са ‌обект на процедури по‍ промяна на правната структура или на организационната структура;

§3. При установяване ⁣на съответствие ⁣с поне един от изброените критерии по §2, ​лицето се счита за свързано с лице, включено в Националния списък на ‌лицата по чл. ‌5, ал. 1.

§4. В случай на продажба, наем или ипотекиране на имот, който е⁢ собственост на лице, включено в Националния ​списък ⁤на ⁢лицата по⁢ чл. 5,⁣ ал. 1, се изисква предварително разрешение от компетентния орган.

§5. Нарушения‌ на разпоредбите на​ настоящия Закон⁢ се наказват с глоба и/или други санкции, предвидени в съответните разпоредби.

§6. Настоящият Закон влиза в сила от деня ‍на ⁢обнародването си в Държавен вестник.

ствие с поне един от изброените критерии:
1. Физическото лице е⁣ управител, прокурист или ликвидатор на дружество,⁣ Включено в списъка;
2. Физическото лице притежава над 1/3 ‍от капитала на дружество, включено в списъка;
3. Лицето е съпруга, роднина по права ⁣линия – без ограничения, по съребрена линия – до четвърта степен включително, или роднина по сватовство – до трета степен включително с лице, включено​ в списъка.

#Властта⁤ #ще #прави ⁣#наказателни #списъци #без #съд‍ #присъда #ще #замразява #пари #имущества #по​ #доноси

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.