Home » today » World » „Вие сте облечен във власт водопроводчик, хер Канцлер!“ – 2024-03-30 06:05:13

„Вие сте облечен във власт водопроводчик, хер Канцлер!“ – 2024-03-30 06:05:13

/Поглед.инфо/ „ Вие не се справяте ! Вие сте просто облечен ⁤във власт водопроводчик, който няма представа как трябва да се⁤ развива тази страна през следващите години.” Такива обидни думи​ бяха хвърлени с очевиден кеф от високата ⁤парламентарна трибуна по адрес на германския канцлер Олаф Шолц (SPD)⁣ от основния му опонент Фридрих Мерц, лидер на опозиционния Християндемократически съюз (CDU).

В стените на германския‍ Бундестаг на 28 ноември страстите кипяха с такъв​ интензитет, какъвто отдавна не се беше виждал ⁤тук. Депутатите разгорещено обсъдиха правителственото изявление, ⁢което канцлерът​ Шолц отправи към тях във връзка с внезапно избухналата бюджетна ‌криза в държавата и появата на недостиг от цели 60 ⁣милиарда евро във федералния бюджет.

Представителите на опозиционните партии не спестиха критични изцепки по повод провалената финансова политика на кабинета ⁤на⁢ министрите от „светофарната коалиция “ и бяха крайно емоционални и безмилостни.

Кризата обаче не беше толкова⁣ внезапна. ⁢И не говорим⁤ за финансова грешка в изчисленията ‌– това са реални пари, но са със специално предназначение, държавен заем​ за задачата за ⁣преодоляване на‍ пандемията от ковид. Размерът му ‍беше резервиран за 2021 г. въз основа⁤ на​ специален закон, но тогава не беше използван ‍и се ‍планираше да се използва през следващите години.

Блокът ХДС/ХСС обвини кабинета на​ Шолц в злоупотреба с тези средства ​за формиране на бюджета и след това‌ заведе дело във ⁢Федералния конституционен съд в Карлсруе. И така съдът най-накрая на 15 ‌ноември издаде осъдителна⁢ присъда за ⁣правителството на „светофара“ – то няма право ⁤да използва 60 милиарда от антиковидния заем, доколкото той‌ е целеви и не може‍ да бъде включен в бюджета за финансиране на други негови пера, в частност‌ , т. нар.‍ Фонд за климата и трансформацията (KTF).

Това противоречи​ на друга конституционна разпоредбародължение нашите материали и нека заедно търсим начини да преодолеем предизвикателствата пред нас.

trong>Следвайте ни⁤ за още новини и анализи.

деляйте информацията с приятели и близки, за да се справим заедно!

и групи, за да достигнем повече хора!

екчи ситуацията веднага ‍след новината от⁢ Карлсруе. Като начало Министерството на финансите на Германия нареди⁤ да бъдат замразени почти всички неизразходвани бюджетни средства към всички ⁢министерства ‍и ведомства. Единствените изключения бяха разходите ⁢за поддържане на функционирането на конституционните органи.

А ден преди речта на канцлера пред парламента, правителството незабавно прие проект за ‌допълнителен бюджет за 2023 г. Това беше важно за правно обезпечаване на заеми на обща стойност около 45 милиарда евро, които вече бяха изразходвани за поддържане на цените на енергията (43,2 милиарда) и за подкрепа на жертвите на наводненията (1,6 милиарда).

И ​най-важното: ⁣беше решено⁣ да се иска от Бундестага отменяне на „спирачката на​ дълга“, за което да се‍ поиска от⁤ депутатите‌ да обявят извънредно положение за цялата 2023 г., реално постфактум. В ‌основата са военните конфликти в‍ Украйна‌ и Близкия изток и свързания с тях „енергиен ценови шок“, както и огромното бреме⁤ върху икономиката ‌поради притока на бежанци.

И това стана основната‍ задача на Шолц, трябва да се признае, че е доста реалистична ‍предвид сегашното подреждане на гласовете в Бундестага. В идеалния случай в кабинета на „светофара“ мнозина мечтаят да постигнат в бъдеще пълното премахване на „спирачката на дълга“ чрез изменение на конституцията ⁤на Германия.

Опитвайки се да убеди депутатите, канцлерът подчерта, че федералното правителство е изправено пред предизвикателства, пред ‍които ‌Германия „никога не‍ се е изправяла в ‌толкова концентрирана и тежка форма“. ⁢ Сега, след решението на съда, се появи „нова реалност“, ‌която⁤ „затруднява постигането на​ важни и все още споделени цели за⁢ страната ни“.

В същото време Шолц се опита да успокои ‌германците: текущите разходи на държавата – пенсии, детски надбавки, жилища и други социални плащания – не⁤ са застрашени, ⁢тъй като съдът обяви нте и се абонирай за нас, за да бъдеш в течение на всички новини и анализи!

ong>Follow ни в Инстаграм:

Въпреки трудностите, които предстоят, гражданите на Германия се надяват, ​че новото правителство ще намери начини да подобри ситуацията. Все пак, ‍коледната украса и атмосферата ⁣на празниците могат да донесат малко радост и утеха в тези трудни времена.

Нека се надяваме, че канцлер ​Шолц и неговото правителство ще намерят пътища за възстановяване на икономиката и подобряване на живота на гражданите. Все пак, коледното чудо може да се случи и в политиката.

>Следете⁤ ни за още новини и анализи!

оделяйте с нас за повече​ интересни новини и анализи!

а много ‌мобилни.

И дори при сегашното ниво на рейтинга на консерваторите, по-голямата ⁣част от населението все още не вярва твърде много, че ХДС/ХСС​ ще станат по-успешни антикризисни мениджъри ‍от екипа на Шолц. По-специално това показа скорошно проучване на берлинския институт ​Forsa, проведено в⁤ Германия по поръчка на медийната група RTL.

На въпроса „Може ли ХДС/ХСС да се справи с‌ бюджетната криза по-добре ⁣от „светофарната ⁤коалиция“?“, над половината от анкетираните (59%) са дали отрицателен отговор. Тези съмнения се споделят еднакво ⁣от германците както в източната, така и в западната част‍ на Германия. Така че консерваторите имат основателна причина да не⁤ бързат да напуснат скамейката на критиците на кабинета Шолц и изобщо да не бързат да подадат ръка на канцлера.

Междувременно Коледа вече наближава в ‍Германия, но ⁤германците се готвят да я празнуват много ‌по-скромно от⁣ преди. По⁣ данни на социолозите, поради⁢ инфлацията, повишените разходи за ток и парно и намаляването на покупателната способност, потребителските настроения⁢ се променят значително.

Много бюргери решиха⁢ да спестят от⁤ коледни подаръци. Така проучване на услугата „Статиста“ /Statista/, която‌ е специализирана в събирането и анализирането на потребителски данни, показа, че само 36%⁢ от германците са готови да купуват⁤ подаръци, както и преди. Останалите ще намалят в една⁤ или друга ​степен разходите си и ще се ‍насочат към евтини покупки, а една​ пета ‌от анкетираните признават, че подаръците биха били само за децата в​ семейството.

И така, падащ стандарт на живот на гражданите, ​рецесия ⁤в икономиката, тълпи от мигранти и провален федерален бюджет⁤ с неизвестни⁤ перспективи – това е джентълменският комплект,⁤ с който правителството на “светофара” на ‌канцлера Шолц навлиза в Коледа.

След като Мерц сравни Шолц с „водопроводчик с власт“, канцлерът спокойно заяви пред пресата, че⁢ изпитва голямо уважение към хората от тази професия и дори се гордее, че⁢ е включен в техния кръг. Може би Мерц ⁣все пак е‌ прав?

Превод: ЕС

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ⁣ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

#Вие #сте ​#облечен #във #власт #водопроводчик⁢ #хер #Канцлер

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.