Home » today » World » България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 14:25:38

България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 14:25:38

/Поглед.инфо/ Като бивш „двустранен” дипломат на държава-неимперия оценявам важни международни „случки” и събития приоритетно ⁣от гледна⁤ точка на отражението ⁤им върху⁤ двустранните отношения на България със съответната или‌ засегнатите страна/и. Дали ⁣събитията ​ в Република Казахстан в началото на м. януари 2022 г. ще бъдат наречени политически безредици, метеж, полит-трус, или под. за несъседни страни като нашата, имат главно теоретично политологично, академично значение, без пряко актуално практическо приложение ‌за България. Декларацията на Върховния ⁢представител на ЕС от името на Европейския съюз по ситуацията в Казахстан от 9.01.т.г. бе рутинна и балансирана.

Размириците почти съвпаднаха по време с 30-годишнината от признаването на независимостта‍ на страната от България​ на 23.12.1991 г. и ‌от установяването на дипломатически отношения на равнище посолства на 5.06.1992 г. За‌ второто събитие има време поне за‌ размяна на поздравителни‍ писма между ⁣министрите на външните работи, ​но за първото нито ред публично отбелязване.⁤ Като бивш началник на управление „Източна ‍Европа‍ и страни⁣ от ОНД” ​(1992-96 г.) ​и‌ водещ преговорите ‍по ⁣основополагащия двустранните междудържавни​ отношения Договор за приятелски отношения и сътрудничество,⁣ подписан на 30 юли 1993 г. в Алмати от президентите д-р Ж. Желев и Н.Назърбаев, се ‍замислям за равносметката от ‍30-годишния юбилей. Без оперативни данни! При последвали посещения на‌ върха към Договора са добавени едноименни Декларация (през 1999 г. ⁣от елбаси = лидера на нацията, т.е. Назърбаев в София), Съвместно заявление за по-нататъшното развитие на отношенията​ (2003 г.⁢ на Г. Първанов в Астана) ‌и ‍Допълнителна рамка за развитие на отношенията от 21.12.2015 г., подписана най-вероятно по време на⁣ едно от 3-те ‍посещения след 2012 г.на екс-вицепрезидента Маргарита ⁣Попова. Според дипломата-политик И.Генов „добрата фея на България в⁢ Казахстан”, лична приятеломентарът за‌ умерените постсъветски сунити, които са ⁢стимулирани към национализъм от елитите. Този факт може⁤ да обясни защо някои военни и охранители са били ​обезглавени – може⁣ би защото не са се съгласили с националистическата агенда‌ или са били противници на промените, които се ⁤случват в страната.

Относно превземането ⁢на стратегически обекти от въоръжени протестери, е възможно да ⁣са‌ получили подкрепа или помощ от спецслужбите. Това ‍е общо практикуван метод за ‌промяна ⁢на властта в различни страни и може да бъде използван и в този случай.

Накрая, важно ‍е да се‌ избягва прилагането на шаблони и стереотипи при анализирането на политическите ⁤събития. Всеки случай е⁣ уникален ‍и изисква индивидуален подход и разбиране на контекста, в който ⁤се случва.

ндирован дългосрочно от България и⁣ трима⁢ местни ⁤служители.​ Тоест, ако​ приемем, че за интереса към България може да съдим по броя⁢ на дипломатите на изпращащите страни, в‍ София по 5 дипломати както Казахстан са акредитирани в посолствата ⁢на Индия, Чехия, Израел, Египет,‌ Палестина, ​Косово; по 6 – Полша, Сърбия, Индонезия; по 4 – Швейцария, Словакия, Албания, Беларус, Азербайджан, ​Южна Корея; по 3-ма резиденти само у нас Нидерландия, Белгия, Португалия, СРМакедония (без посланик), Грузия,‍ Армения, Молдова, Монголия; по 2-ма ⁢дипломати, в т.ч. посланика: Финландия, Ирландия, Хърватия, Словения и Кипър;‍ Дания – 1; Австрия и по-големите‌ ДЧ⁤ на ЕС –⁤ по над 7 души. Другата централно-азиатска държава, ⁣в която имаме ⁣1​ дипломат – временно управляващ посолство в Ташкент, Узбекистан, поддържа 5 дипломати, но „ни покрива” от ‌Турция.

Договорно-правната ни база с Казахстан и страните от региона бе новосъздадена до към 1995-96 г. във⁣ всички‌ важни области на ⁣сътрудничество – търговия, икономика, енергетика, финанси и данъчно‍ облагане, ⁣защита на⁢ инвестициите, транспорт, земеделие и гори, регионалното развитие и строителство, отдих и туризъм, правна ‌помощ, образованието и ⁣науката, информационните и комуникационните технологии, спорта, здравеопазването и социалното развитие, визовия режим, реадмисия. Впоследствие е била актуализирана с цел насърчаване‍ на ‍сътрудничеството под егидата‌ на МПК (Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество). За над четвърт век МПК проведе едва 4 заседания ⁤заактивизиране на връзките между двете страни – последното IV-то (на 9-10 юни 2016 г., в Астана), а V-то, планирано за март 2020‍ г.⁣ бе отложено заради пандемията. Както и президентското посещение на ‌Р.Радев, договаряно за‌ април 2020 г.

По лични впечатления казахите ни​ възприемат като родственици от далечното минало и близки по съдба в миналото. Въпреки административното надгражданешението на хората, които участват в протестите и въоръжените действия. Те са тези, които имат най-добро разбиране за ситуацията и защо са решили ‍да действат по ‍този ​начин. ‍Възможно е, че те са били вдъхновени от идеи за свобода, правда и справедливост, които са по-силни от ​влиянието на елитите и спецслужбите.

Също така, трябва да се има предвид, че всяка революция е уникална и има своите специфични причини и динамика. Не можем ⁤да‌ ги сравняваме просто като „тюркоазено-жълта революция” или като други подобни събития. Важно‌ е да се разбере контекстът и мотивите на участниците, за ⁤да можем да разберем‍ какво се случва и какво може да последва.

Така че, вместо ‌да се опитваме да ги класифицираме или да ги обясним с общи ⁢термини, можем ⁢да се опитаме да разберем конкретните обстоятелства и ⁣мотивите‍ зад тези събития. Това ще ни помогне да разберем по-добре какво се случва и какво може да последва ⁣в бъдеще.

Изглежда, че има сложни политически и⁤ социални динамики на работа​ във връзка със събитията, които описвате. Възможно е, че умерените постсъветски сунити са били стимулирани към национализъм от елитите, които са имали интерес⁤ в това.‍ Също така, превземането на стратегически обекти от въоръжени протестери може да е било улеснено от специалните служби.

Относно мнението на местната⁣ българска диаспора, вероятно те биха имали различни гледни точки и реакции спрямо събитията. Важно е да се чуят гласовете ‌на диаспората и да се разбере какво мислят за случващото се.

в>⁣

Може би ⁢обезглавените военни и охранители са ⁢били жертви на въоръжени протестери, които са действали с подкрепата на спецслужбите. Възможно е, че ⁣това е било част от⁤ сложен план за превземане на​ стратегически обекти. Не можем да изключим възможността, че са имали вътрешна⁣ подкрепа или информация от ⁢някои от⁤ вътрешните структури на властта.

Относно мнението на местната българска диаспора,⁤ вероятно ‍те биха​ били загрижени за сигурността и стабилността на страната си. Вероятно биха се противопоставили на‍ насилието ⁤и безредицата, които са се случили. Важно е да ​се чуе и тяхната гледна точка и да се търси конструктивно решение ⁣на проблемите, които вълнуват обществото.

нския националния отбор по футбол‍ (професионалистки). ‍Сред известните мъжки треньори бяха Станимир Стоилов (Мъри), Димитър Димитров (Херо), Никола Спасов ‍(Адмирала), Цанко⁢ Цветанов, Георги Дерменджиев, Стойчо Младенов, Анатоли Нанков + 22-ма футболисти, играли​ там.

Посланикът ни, ​с кариера на „евроинтегратор” и заместникът му​ могат да бъдат полезни на ​казахстанската страна ⁤за засиленото партньорство и сътрудничество с ЕС, ​но не⁤ е ясно, с богатите залежи на уран, въглеводороди и пр., „до каква дълбочина в Нур-Султан​ са готови да нагазят в евро-реката” на чиновничките в Брюксел.

Последните 4 изяви на сайта на посолството ни касаят периода 29.03 – 12.12.2021 г. и изключително контактите с българската диаспора, етнокултурните⁤ центрове (БКЦ) „Злата” в Павлодар,⁤ гр. Талдикорган, Алматинска област по повод ⁣официални български⁣ празници и 114-ата годишнина​ от​ преселването на българите в Казахстан, както и паметна вечер ​за 75-та годишнина от рождението на етническия българин Олег Димов – обществен деец и първи председател на сдружението ⁣„БКЦ на Казахстан“.

***

Меродавни и⁤ поучителни са публичните коментари и ⁣изказвания по темата за⁤ размириците и събитията на проф. Татяна Дронзина, дългогодишен преподавател на студенти ⁢и докторанти, живяла и още в контакти с Казахстан. Особено тезите ⁤й за корупцията, икономическите и социално-психологическите мотиви на недоволството. Появиха се публикации ⁤за политическия трус от проф. Боян Чуков, проф. Дарина⁤ Григорова, Панко Анчев, ⁢от дежурните русофоби и ‍русофили,‍ привърженици на щатския атлантизъм и опоненти, ​соросоиди, либерални⁣ глобалисти и тем подобни.

Феодално-племенните порядки на⁤ двувластие ⁣при предаване на властта в Азия ‍а ла Дън Сяопин имаха традиции и преди⁣ алматинската ‌версия Нурсултан Абишевич ⁤– Токаев в схемата Динмухамед ‍Кунаев – Колбин – ⁢Назърбаев (1986-1993 г.).

През февруари 2020 г в Източен Казахстан имаше етнически погроми срещу китайските мюсюлмани дунгани.‍ С изгорени къщи и коли, пребити хора с нетипично за степните казахи-номади неуважение към живота. ⁢Следствие и на това, и като‍ жест пред Китай бе ‍арестът на шефа на Комитета за‍ национална сигурност Масимов и уволнението на 2-ма негови заместници. Коментаторите бяха разделени относно истинската причина за сегашните​ вълнения: свръхзабогатяването на кланове,⁣ свързани⁢ с елбаси, контролиращи възловите печеливши ‍домашни индустрии, чиновническото високомерие при удвояването на‍ цените на пропан-бутана (списание Fortune и по ‍казионна информация). Детонаторите на мирните първоначално протести⁤ са били ⁤използвани за активизиране на криминални структури, част от⁣ които имат боен опит от различни ислямистки​ терористични групировки!? Твърди се, че през последния месец ‌в страната навлезли ⁢над 20 хил. ислямски джихадисти. Токаев отричал това.

Проф. Григорова счита, че​ в⁣ случая мишената е Русия, а Украйна, Беларус, Казахстан, Южен Кавказ⁤ са само подстъпите към руската ‌крепост! Назърбаев наистина наложи многовекторна политика на равноотдалеченост от голямата имперска тройка САЩ, Китай,⁢ Русия; от Турция и Обединеното кралство, но предостави природните богатства порционирано на Chevron ‌и ЕxxonMobile⁢ и ⁢Shell. Косвено можем да съдим, че след ‍началото на масовите безредици множество⁣ НПО, финансирани от Запада, излязоха с⁣ редица политически искания, а не‌ от социално-икономически характер. Публичният взрив‌ бе насочен срещу властите и загрижената единствено за собственото си добруване олигархия около клана‍ на елбаси, но се⁢ промъкнаха и съмнения да не ⁤би считаният за управляем президент⁤ не затвърди своите позиции, детронирайки приближени на Назърбаев с помощта на Русия ⁣и корпуса на ОДКС? Като дипломат със завидна международна‍ кариера Касъм-Жомарт Токаев, подкрепяна от елбаси, нямаше как да е бил⁣ силно кланово обвързан с феодалната власт. Познавачи ‍напомнят, че на последните избори Нур-Отан (= Светло отечество) партията на Назърбаев победи, но загуби 1⁣ млн. гласа. И че младшият жуз⁢ в Източен Казахстан е по-бедният. ​Там, където се случиха бунтовете. Тезата, че ‌Западът поискал‌ Казахстан само за себе си‌ и⁣ чрез вълненията създавал огнище на нестабилност близо до границите на Русия и Китай ​и засягал ‍интересите на ‌тези две страни ми се⁤ струва съмнителна. Защото ⁤този път, за‍ разлика от Киевския майдан, събитията в Киргизстан, Планински Карабах, Беларус и под. нежелани „предизвикателства” ​за​ Кремъл и ​ Москва и Пекин „бяха в час”⁤ и‍ отиграха точно.

Изхождайки‍ от ‌опит ​в постсоциалистически региони и райони все пак останаха подозрения за ⁣некадърна⁤ намеса отвън. Казахите са умерени постсъветски сунити, стимулирани‌ последователно от елбаси към национализъм. А как да си обясним тогава обезглавените, според медиите, военни и охранителя? А безпрепятственото превземане от въоръжени протестери на стратегически обекти дали би било⁢ възможно без да ⁣са били прикривани от СС (=спецслужбите) ⁢? При това​ се въздържам от разсъждения по шаблона ⁣„тюркоазено-жълта революция” в духа на‍ еднообразните рецепти на нежни, кадифени​ и тем подобни ⁢революции, ‌пролети и майдани около очертанията на бившите СССР ​и източен блок,⁣ „Третия свят” и границите‌ на Руската федерация.

Важното ‌в случая е мнението и отношението на местната българска⁢ диаспора.

#България #Казахстан #на #фона #на #странните #бунтове #там #през #т.м

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.