Home » today » World » България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 12:48:17

България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 12:48:17

/Поглед.инфо/ Като бивш „двустранен” дипломат на държава-неимперия оценявам важни международни „случки” и​ събития приоритетно от гледна точка на отражението им върху двустранните отношения на България със ⁤съответната или засегнатите страна/и. Дали събитията ‍ в Република Казахстан в началото на м. януари 2022 г.​ ще бъдат наречени политически безредици, метеж, полит-трус, или под. за несъседни страни​ като нашата,⁢ имат главно теоретично политологично, академично значение, без‌ пряко актуално практическо приложение за България. Декларацията на Върховния представител на ЕС от ⁢името на Европейския съюз по ситуацията в Казахстан ⁢от‌ 9.01.т.г. бе рутинна и балансирана.

Размириците почти съвпаднаха по време с 30-годишнината от признаването ‍на независимостта на страната от България на 23.12.1991 г. и от​ установяването на дипломатически отношения на равнище посолства на 5.06.1992 г. За второто събитие има време поне за размяна на поздравителни писма между⁣ министрите на външните работи, но за първото нито ред публично отбелязване. Като бивш началник на управление „Източна Европа и страни от ОНД” (1992-96 г.) и водещ преговорите по основополагащия двустранните междудържавни отношения Договор ⁢за приятелски отношения и сътрудничество,⁤ подписан на 30 юли 1993 г. в Алмати ⁢от президентите д-р Ж. Желев и Н.Назърбаев, се замислям за равносметката от 30-годишния юбилей. Без оперативни данни! При последвали посещения на ​върха към Договора са добавени‌ едноименни Декларация (през 1999 г. от елбаси =​ лидера на нацията, т.е. Назърбаев в София), Съвместно заявление за по-нататъшното развитие на отношенията (2003 г. на Г. Първанов в Астана) и Допълнителна рамка за развитие на отношенията от 21.12.2015 г., подписана най-вероятно по време на едно от 3-те посещения след 2012‌ г.на екс-вицепрезидента Маргарита ​Попова. Според дипломата-политик И.Генов „добрата фея на България в Казахстан”, лична ‍приятеломентарът за умерените постсъветски сунити,⁣ които са стимулирани към национализъм от елитите.​ Този факт може да обясни ⁣защо има обезглавени военни и охранители – те може да са били противници на националистическите идеи и да са били цел на нападения от страна ‍на националистите.

Относно превземането на стратегически обекти от въоръжени протестери, е възможно да е имало съдействие от ​страна на спецслужбите. Това​ е обичаен сценарий в подобни‌ ситуации, където властта се опитва да контролира протестите и да подкопае техните усилия.

Все пак,‌ важно е да се ⁣избягва прекаленото обобщаване​ и прилагането на шаблони​ към сложни ‌политически ⁢ситуации. Всеки случай трябва да се разглежда индивидуално ⁢и да се анализират конкретните обстоятелства и мотиви на участниците в събитията.ндирован дългосрочно от България и трима местни служители. Тоест, ако приемем, ‍че за интереса към България може да съдим по броя на дипломатите на изпращащите страни, в София по 5 дипломати както Казахстан са акредитирани в посолствата на Индия, Чехия, Израел, ⁢Египет, Палестина, Косово; по 6 – Полша, Сърбия, Индонезия; по ⁣4 – Швейцария,⁣ Словакия, Албания, Беларус, Азербайджан, Южна Корея; по 3-ма резиденти само у нас Нидерландия, Белгия, Португалия, СРМакедония (без посланик), Грузия, Армения, Молдова, Монголия; по 2-ма дипломати, в т.ч. посланика: Финландия, Ирландия, Хърватия, Словения и Кипър; ‍Дания – 1; Австрия и по-големите ДЧ на ЕС – по над 7 души. Другата централно-азиатска държава, в която имаме ‍1 ‍дипломат – временно управляващ⁤ посолство в Ташкент, Узбекистан, поддържа 5 дипломати, ‍но „ни покрива” от Турция.

Договорно-правната​ ни‍ база с Казахстан и страните от региона бе новосъздадена до към 1995-96 г. във всички важни области на сътрудничество – търговия, икономика, енергетика,‍ финанси и‌ данъчно облагане, защита на инвестициите, транспорт, земеделие и гори, регионалното развитие и строителство, отдих‍ и туризъм, правна помощ, образованието⁤ и науката, информационните и комуникационните технологии,⁣ спорта, здравеопазването и социалното развитие, визовия режим, реадмисия. Впоследствие‌ е била актуализирана⁣ с цел‌ насърчаване на сътрудничеството под егидата на МПК (Междуправителствената​ българо-казахстанска комисия⁣ за икономическо ​сътрудничество). За над четвърт век МПК проведе ‍ едва 4 заседания заактивизиране на връзките между двете страни – последното IV-то (на​ 9-10 юни 2016 г., в Астана), а V-то, планирано за март 2020 г. бе отложено заради пандемията. Както и президентското посещение на Р.Радев, договаряно за април 2020 г.

По лични впечатления казахите ни възприемат ⁣като родственици от далечното ⁣минало и близки по съдба в миналото. Въпреки административното надгражданешението на ⁣хората⁢ на място, които са преживели събитията и които могат да дадат по-добра⁣ перспектива върху случилото се. Всеки конфликт има ‌своите специфики и причини, които трябва да бъдат изучени⁣ и разбрани, преди да се направят заключения. Важно е⁣ да се избягва обобщаването и прекалената политизация на събитията, за да се стигне до истината и да⁤ се намери ‍решение за бъдещето.iv>

Може би обезглавените военни и охранители са били жертви на ⁤въоръжени⁣ протестери, които са действали с цел превземане на стратегически обекти. Възможно ‍е, че спецслужбите са били включени в събитията, за да подпомогнат или да контролират ситуацията. Не можем да изключим намесата на различни интереси и сили в този случай.

Относно мнението и отношението на местната българска диаспора, вероятно те биха били загрижени за сигурността и стабилността на страната си. Възможно е да се развият различни гледни точки и реакции сред диаспората спрямо събитията.

в> ⁤

Може ​би обезглавените военни и охранители са били жертви на въоръжени протестери, които са действали​ с цел превземане ​на стратегически обекти. Възможно е, че спецслужбите са били включени в събитията, за да подкрепят или контролират действията⁣ на протестерите.‌ Не можем да ⁤изключим възможността за влияние на националистически групи или други интереси в тези събития.

Относно мнението на местната българска диаспора, вероятно те биха били загрижени за сигурността и стабилността на страната си. Възможно е да‍ имат различни гледни точки и реакции спрямо случващото‍ се, в зависимост⁢ от техните ‍лични⁣ убеждения и опит.

Все пак, за да⁢ разберем истината зад тези събития, е необходимо да⁢ се проведе детайлно⁣ разследване и да се изслушат ​всички страни и свидетели.

нския националния отбор по футбол (професионалистки). Сред известните мъжки треньори бяха⁣ Станимир Стоилов (Мъри), Димитър Димитров⁤ (Херо), Никола Спасов (Адмирала), Цанко Цветанов, Георги Дерменджиев, Стойчо Младенов, Анатоли Нанков + 22-ма⁣ футболисти, играли там.

Посланикът ни, с кариера на „евроинтегратор” и заместникът му могат да бъдат полезни на казахстанската страна за засиленото​ партньорство и ⁤сътрудничество с ЕС, но не е ясно, с богатите залежи на уран, въглеводороди и ​пр., „до каква дълбочина в Нур-Султан са готови да нагазят в⁤ евро-реката” на чиновничките в Брюксел.

Последните 4 изяви на сайта на ⁤посолството ‍ни касаят периода​ 29.03 – ​12.12.2021 г. и изключително контактите с българската диаспора, етнокултурните центрове (БКЦ) „Злата” в Павлодар, гр. Талдикорган,‍ Алматинска област по повод официални⁤ български празници и 114-ата годишнина от преселването на българите в ⁢Казахстан, както и паметна ‌вечер за 75-та годишнина от рождението на етническия българин Олег Димов – обществен деец и първи председател на сдружението „БКЦ на Казахстан“.

***

Меродавни и поучителни са публичните коментари и изказвания по темата за размириците и събитията ⁣на⁣ проф. Татяна Дронзина, дългогодишен преподавател на студенти и докторанти, живяла и още в контакти с Казахстан. Особено тезите й за ​корупцията, икономическите и социално-психологическите мотиви ⁣на недоволството. Появиха се публикации за политическия трус от проф. Боян Чуков, проф. Дарина⁣ Григорова, Панко Анчев, от дежурните русофоби и русофили, привърженици на щатския атлантизъм и опоненти, соросоиди, либерални глобалисти и тем подобни.

Феодално-племенните порядки на⁣ двувластие при предаване на властта в Азия а ла Дън Сяопин имаха традиции‍ и преди алматинската версия Нурсултан Абишевич – Токаев в схемата⁢ Динмухамед Кунаев – Колбин – Назърбаев (1986-1993 г.).

През февруари 2020 г в‍ Източен ⁢Казахстан имаше етнически погроми срещу китайските мюсюлмани дунгани. С изгорени къщи и коли, пребити хора с нетипично за степните казахи-номади неуважение към живота. ⁤Следствие и на това, и като ​жест пред Китай бе арестът на шефа на Комитета ‍за национална сигурност Масимов и уволнението ‍на 2-ма негови заместници. Коментаторите бяха разделени относно истинската причина за сегашните вълнения: свръхзабогатяването на кланове, свързани с ⁢елбаси, контролиращи възловите печеливши домашни индустрии, чиновническото високомерие⁣ при удвояването на цените на пропан-бутана (списание Fortune и по казионна информация). Детонаторите на мирните първоначално протести са били използвани за активизиране на криминални структури, част от които имат боен опит от различни ⁣ислямистки терористични групировки!? Твърди се, че през последния месец в страната навлезли над 20 хил. ⁣ислямски джихадисти. Токаев отричал ⁢това.

Проф. Григорова счита, че в случая мишената е Русия, а ⁤Украйна, Беларус, Казахстан, Южен Кавказ са само подстъпите към ⁤руската крепост! Назърбаев наистина наложи⁢ многовекторна политика на ‌равноотдалеченост от ‍голямата имперска тройка САЩ, Китай, Русия; от Турция и Обединеното кралство, но предостави природните богатства порционирано на Chevron и ЕxxonMobile и Shell. Косвено можем да съдим, че ​след началото на масовите безредици множество НПО, финансирани от Запада, излязоха ⁤с‍ редица политически искания, а не от социално-икономически характер. Публичният взрив бе насочен срещу властите и ⁤загрижената единствено за собственото си добруване​ олигархия около клана на елбаси, но се промъкнаха и съмнения да не би считаният за управляем президент не затвърди своите позиции, детронирайки приближени на Назърбаев с помощта на Русия и корпуса на ОДКС? Като‍ дипломат със завидна международна кариера ‍Касъм-Жомарт Токаев, подкрепяна от елбаси, нямаше как да е бил силно кланово обвързан с феодалната власт. Познавачи напомнят, че на последните избори Нур-Отан (= Светло отечество) партията​ на Назърбаев победи, но загуби 1 млн. гласа. ⁢И че младшият жуз в Източен Казахстан е по-бедният. Там, където се случиха бунтовете. ⁤Тезата, че Западът поискал Казахстан само за себе си и чрез вълненията създавал огнище на нестабилност близо до границите на Русия и Китай и засягал интересите на тези две страни ми се ‌струва съмнителна. Защото този​ път, за разлика от Киевския ⁣майдан, събитията в Киргизстан, Планински Карабах, Беларус и под.​ нежелани „предизвикателства” за Кремъл‌ и Москва и Пекин „бяха в час”‌ и отиграха точно.

Изхождайки от опит в постсоциалистически региони и райони все пак останаха подозрения‍ за некадърна намеса отвън. Казахите са умерени постсъветски сунити, стимулирани ⁢последователно от елбаси към национализъм. А как‍ да си обясним тогава обезглавените, според медиите, военни и охранителя? А ‍безпрепятственото превземане от въоръжени протестери на стратегически обекти дали би било ⁤възможно​ без да са били прикривани от СС⁤ (=спецслужбите)‍ ? При това се въздържам от‌ разсъждения ‌по шаблона „тюркоазено-жълта революция” в духа на еднообразните рецепти на нежни, кадифени и тем подобни революции, пролети и ⁢майдани ⁣около очертанията на бившите СССР и ‍източен блок, ⁢„Третия свят” и границите на Руската федерация.

Важното ⁢в случая е мнението и отношението на местната българска диаспора.

#България #Казахстан #на #фона #на #странните #бунтове #там #през ⁤#т.м

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.