Home » today » World » България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 10:28:59

България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 10:28:59

/Поглед.инфо/ Като бивш „двустранен” дипломат на държава-неимперия оценявам важни международни „случки” и събития приоритетно от гледна‍ точка на отражението им ‍върху ‌двустранните отношения на България със съответната или засегнатите страна/и.⁤ Дали събитията в Република ⁣Казахстан в началото на м. януари 2022 г. ще бъдат наречени политически безредици, метеж, полит-трус, или под. за несъседни страни като нашата, имат главно теоретично политологично, академично значение, без пряко актуално практическо ⁣приложение за България. Декларацията⁢ на Върховния представител на ЕС от името на Европейския съюз по ситуацията​ в Казахстан от 9.01.т.г. бе рутинна и балансирана.

Размириците почти съвпаднаха⁣ по време⁣ с 30-годишнината⁢ от признаването на независимостта на страната от България на 23.12.1991 г. и​ от установяването на дипломатически ‌отношения на равнище посолства на 5.06.1992 г. За второто събитие има време поне за размяна на поздравителни писма между министрите на външните ​работи, но за първото нито ред публично отбелязване. Като бивш началник на управление „Източна Европа и страни от ОНД” (1992-96 г.) и‌ водещ преговорите по основополагащия двустранните междудържавни отношения Договор за приятелски отношения и сътрудничество, подписан на 30 юли 1993 г. в Алмати от президентите д-р Ж. Желев ⁤и Н.Назърбаев, се замислям⁢ за равносметката‍ от 30-годишния юбилей. Без оперативни данни! При последвали посещения на върха към Договора са добавени едноименни Декларация (през 1999 г. от елбаси = лидера на нацията, т.е. Назърбаев в София), Съвместно заявление за ⁣по-нататъшното развитие на отношенията (2003 ‌г. на Г. Първанов ‍в‌ Астана) и Допълнителна рамка за развитие на отношенията от 21.12.2015 г., подписана най-вероятно по време на едно от 3-те посещения след 2012 г.на екс-вицепрезидента Маргарита Попова. ‍Според дипломата-политик И.Генов‍ „добрата фея на България в Казахстан”, лична приятеломентарът за въоръжените протести и обезглавените военни и охранители. Вероятно тези ‍действия са били част от стратегията на⁢ определена ‍група или организация, която е имала интерес в ‌превземането на стратегически обекти. Възможно е, че ⁤специалните служби⁤ са били ‍включени в тези събития, но без конкретни доказателства‍ е трудно да се потвърди ‌тази⁣ хипотеза.

Независимо⁢ от това, важно⁣ е да се разгледа цялостната ситуация ‍и да се анализират ⁣всички факти, преди да се направят заключения ‌за възможните причини и последици от тези събития. Важно е да се избягва пристрастността и да се‌ търси обективност в ‌оценката на сложните политически и социални процеси.ндирован дългосрочно от България и трима местни служители. Тоест, ⁣ако приемем,⁢ че⁢ за интереса към България може да съдим по броя на дипломатите на изпращащите страни, ⁢в⁢ София⁤ по 5 дипломати както Казахстан са акредитирани в посолствата на Индия, Чехия, Израел, Египет, Палестина, Косово; по 6 -‍ Полша, Сърбия, Индонезия; по 4 – Швейцария, Словакия, Албания, Беларус, Азербайджан, Южна Корея; по 3-ма ⁢резиденти само ​у нас Нидерландия, Белгия, Португалия, СРМакедония (без посланик), Грузия, Армения, Молдова, Монголия; по 2-ма дипломати, в т.ч. посланика: Финландия, Ирландия, Хърватия, Словения и Кипър; Дания –‌ 1; Австрия и по-големите ДЧ на ЕС – по над ⁤7 души. Другата‌ централно-азиатска държава, в която имаме 1 ‌дипломат ‍- временно управляващ посолство в‌ Ташкент, Узбекистан,‌ поддържа 5 дипломати, ⁤но „ни покрива” от Турция.

Договорно-правната ни база⁢ с Казахстан и страните от региона бе новосъздадена до към 1995-96 г. във всички важни области на сътрудничество – търговия, икономика, енергетика, финанси и ‌данъчно облагане,⁤ защита на инвестициите, транспорт, земеделие и гори, регионалното развитие и строителство, отдих и туризъм, правна помощ, образованието ⁢и науката, информационните ‌и комуникационните ⁤технологии, ⁤спорта,⁢ здравеопазването и социалното ‌развитие, визовия‍ режим, реадмисия. Впоследствие е била актуализирана‌ с цел насърчаване на сътрудничеството под егидата на ‍МПК⁢ (Междуправителствената българо-казахстанска комисия​ за икономическо сътрудничество). За над‌ четвърт век МПК​ проведе едва 4 заседания заактивизиране на ⁣връзките‍ между двете‍ страни – последното IV-то ‍(на⁢ 9-10 юни ⁣2016⁣ г., в Астана), а V-то, планирано за март 2020 г. бе‌ отложено заради пандемията. Както и президентското посещение на​ Р.Радев, договаряно за ⁣април 2020 ⁤г.

По лични впечатления казахите ни възприемат като родственици от далечното минало и близки по съдба в миналото. Въпреки административното надгражданешението‌ на местното население към събитията. Възможно е, че обезглавените военни и​ охранители са били жертви на насилие от страна на въоръжените протестери, които ⁢са​ се възползвали от хаоса и безредицата в страната. Също така, не можем да изключим възможността за участие на спецслужби в събитията, но това изисква допълнителни доказателства.

Всъщност, всяка революция и протест имат своите ⁣уникални ⁤характеристики и причини, които не винаги могат да бъдат обяснени с общи⁤ теории и шаблони. Важно е да се анализират конкретните ⁢обстоятелства и факти, за да се разбере истинската причина за събитията и какво е водило до тях.iv>

Може⁢ би обезглавените военни и охранители са били ⁣жертви на въоръжени протестери, които са ⁢действали с цел превземане на стратегически ‍обекти. Възможно е, че спецслужбите са били включени в събитията, за да подкрепят или манипулират ⁤ситуацията в полза на определени интереси. Все пак, ⁤без допълнителни доказателства е трудно да се потвърди тази хипотеза.

Относно ‌мнението и отношението на местната българска диаспора, ⁤вероятно те биха ⁢били загрижени за събитията в родината си и биха ‌следили развитието на ситуацията с интерес. Важно е да се‍ чуе и тяхната перспектива и да ⁢се разбере какво мислят за случващото се.

в> ⁢

Местната българска диаспора играе важна роля във всяка общност, особено в периоди на нестабилност и промени. Техните ​мнения и отношения към събитията могат да‍ бъдат ключови ⁣за разбирането⁣ на обстановката и за ‍бъдещето на страната. В случая с умерените постсъветски сунити, ‌които се превръщат в‌ националисти, и с⁢ въоръжените протестери, които превземат стратегически обекти, мнението на българската ⁢диаспора може да бъде ‍разнообразно и важно​ за⁤ разбирането на събитията.

Важно е да се чуят гласовете на българската диаспора и‌ да се ⁤разбере какво мислят те за ситуацията в страната. Техните перспективи и опит могат да⁢ допринесат за по-добро разбиране на проблемите ‌и ⁢за намирането ‌на решения. В крайна сметка, диаспората може да бъде важен фактор за стабилността и развитието на България.нския националния отбор по футбол (професионалистки). Сред известните мъжки треньори бяха Станимир Стоилов (Мъри), Димитър Димитров (Херо), Никола Спасов (Адмирала), Цанко Цветанов, Георги Дерменджиев, Стойчо⁤ Младенов, ‍Анатоли Нанков + 22-ма футболисти, ‌играли‌ там.

Посланикът ни,‌ с кариера на „евроинтегратор” и заместникът му могат да бъдат ‌полезни на казахстанската⁣ страна за засиленото партньорство и сътрудничество с ЕС, ​но не е ясно, с богатите залежи на уран, въглеводороди ‍и пр., „до каква дълбочина в Нур-Султан са готови да ‍нагазят ‍в евро-реката” на чиновничките в‍ Брюксел.

Последните 4 изяви на сайта на посолството ни⁤ касаят периода 29.03 – 12.12.2021 г. и изключително контактите с българската диаспора, етнокултурните центрове (БКЦ) „Злата” в Павлодар, гр. Талдикорган, Алматинска област⁤ по повод официални български празници ‍и 114-ата годишнина от преселването на ‍българите в Казахстан, както‌ и паметна вечер за 75-та годишнина от ‍рождението на етническия ⁣българин Олег Димов – обществен деец и първи председател на сдружението „БКЦ на Казахстан“.

***

Меродавни и поучителни ⁤са публичните коментари и изказвания по темата ‍за размириците и събитията на проф. Татяна Дронзина, ⁣дългогодишен преподавател на⁢ студенти и докторанти,⁢ живяла и още в контакти с ‍Казахстан. Особено тезите й за ​корупцията, икономическите и социално-психологическите мотиви на недоволството. Появиха се публикации за политическия трус от проф. Боян Чуков,⁢ проф. Дарина Григорова, Панко Анчев, от дежурните русофоби и русофили, привърженици на щатския атлантизъм и опоненти,‍ соросоиди, либерални глобалисти и тем подобни.

Феодално-племенните порядки на двувластие при предаване на властта в Азия а ла Дън Сяопин имаха традиции и преди алматинската версия Нурсултан Абишевич – Токаев в схемата Динмухамед Кунаев – Колбин – Назърбаев (1986-1993 г.).

През февруари 2020‌ г в Източен Казахстан имаше етнически погроми срещу китайските мюсюлмани дунгани. С изгорени къщи и ‌коли, пребити хора с нетипично за степните казахи-номади неуважение към живота.​ Следствие и на това, и като жест пред ‍Китай бе арестът ‌на шефа на Комитета за национална сигурност Масимов и уволнението на 2-ма негови заместници. Коментаторите бяха разделени относно истинската причина за сегашните вълнения: свръхзабогатяването на кланове, свързани‍ с елбаси, контролиращи ‌възловите печеливши⁤ домашни индустрии, чиновническото високомерие при удвояването на цените‌ на пропан-бутана (списание Fortune и по ‌казионна информация). Детонаторите на мирните​ първоначално протести са били използвани за​ активизиране на криминални ‌структури, част от които имат боен опит ‌от⁣ различни ислямистки терористични групировки!? Твърди ​се, че през ⁤последния месец в страната навлезли над 20 ​хил. ислямски джихадисти. Токаев​ отричал това.

Проф. Григорова счита, че⁣ в ⁤случая мишената е Русия, а Украйна,⁤ Беларус, Казахстан, Южен Кавказ са‍ само подстъпите към руската крепост! Назърбаев наистина наложи ⁢многовекторна ​политика на равноотдалеченост от голямата имперска тройка САЩ, Китай, Русия; от Турция и Обединеното кралство, но предостави природните богатства порционирано на Chevron и ​ЕxxonMobile‍ и​ Shell. Косвено можем да съдим, че след началото на масовите безредици⁣ множество НПО, финансирани от Запада, ⁢излязоха с редица политически⁣ искания, а не от социално-икономически ⁤характер. Публичният взрив бе насочен срещу властите и ​загрижената единствено за собственото си добруване олигархия около клана на елбаси, но се‌ промъкнаха и съмнения да не би считаният⁣ за управляем президент не‌ затвърди своите позиции, детронирайки приближени⁤ на Назърбаев с помощта на Русия и корпуса на ОДКС? Като дипломат със завидна международна кариера Касъм-Жомарт Токаев, подкрепяна от елбаси, ⁤нямаше как да е ⁣бил силно кланово обвързан с феодалната власт. Познавачи напомнят, че на последните ⁤избори Нур-Отан (= Светло отечество) партията на ⁢Назърбаев победи, но загуби⁤ 1 млн. гласа. И че младшият жуз в Източен Казахстан е по-бедният. Там, където се случиха бунтовете. Тезата, че Западът поискал‌ Казахстан само за себе си и чрез вълненията създавал огнище ⁢на нестабилност близо до границите на Русия и Китай и засягал интересите на тези две страни ми се струва съмнителна. Защото този път, за разлика от Киевския⁢ майдан, събитията в Киргизстан, Планински Карабах, Беларус и под. нежелани „предизвикателства” за Кремъл и Москва и⁣ Пекин „бяха в час” и​ отиграха точно.

Изхождайки от опит в постсоциалистически региони и райони⁤ все пак останаха подозрения за некадърна ⁤намеса отвън. Казахите са умерени постсъветски сунити, ⁣стимулирани последователно от елбаси към национализъм. А как да‌ си обясним тогава обезглавените, според медиите, ⁤военни и охранителя? А безпрепятственото ⁢превземане от въоръжени протестери на стратегически обекти дали би било възможно без да са били ‍прикривани от СС ​(=спецслужбите) ? При това се въздържам от разсъждения по шаблона „тюркоазено-жълта революция” в духа на еднообразните рецепти на нежни, кадифени ‍и тем подобни революции, пролети и майдани ⁢около очертанията на бившите СССР и източен ‍блок, „Третия свят” и границите на Руската федерация.

Важното в случая е мнението и​ отношението на местната българска диаспора.

#България #Казахстан #на #фона #на #странните #бунтове #там #през #т.м

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.