Home » today » News » Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-19 01:43:37

Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-19 01:43:37

ще бъдат информирани за важните​ събития.

Благодарим⁤ ви, че ни следите!

сия ⁤започна да се усеща в почти всички области, което мнозина вече наричат общо настъпление. Ще се​ върнем към това по-късно, но засега нека ‍поговорим за това: какви причини можем да определим ​като основните, които не позволиха на ВСУ да навлязат по-дълбоко в руските позиции за 4 месеца?

ВСУ​ са⁢ „извън графика“ в опитите си да се ​„върнат в границите от 1991 г.“ до края на годината. Това заяви началникът на Главното разузнавателно⁢ управление на ‌ВСУ⁣ Кирил Буданов, отговаряйки на въпрос за причините за провала на украинската⁣ контранастъпление. В отговор на уточняващ въпрос:‍ „Значи всичко се обърка напълно?“, ​шефът на ГРУ предпочете ‌да избегне подробностите: ⁢„Закъсняваме от графика – ⁤всеки сам да си направи извода.“

Бившият съветник на ръководителя на канцеларията на ⁢президента‌ на Украйна ‍Алексей Арестович назова две катастрофални ⁤грешки​ на ВСУ. Според него това е загуба на твърде много ресурси за Артьомовск и липсата на отбранителни структури.

Арестович отбеляза, че мнозина, включително самият той, са имали големи очаквания от украинската контранастъпление, но​ те не са се сбъднали. Той подчерта, ⁤че твърде много ​войски​ и техника са изразходвани за⁢ Артьомовск, които ‍е‍ трябвало да бъдат изпратени на юг. Спомняме си обаче много​ добре как самият Льоша многократно твърдеше в блога си с пяна на уста, че Русия ​никога няма да получи Артьомовск, че там има толкова силни укрепления и гарнизон, че руските въоръжени сили ще​ си счупят зъбите. Поражението на⁢ контранастъплението на ВСУ е ⁤толкова очевидно, че могат‍ да се измислят всякакви обяснения ​и евфемизми, но киевските политици като Буданов, се страхуват⁣ да назоват основните причини.

Първата основна причина рядко ⁢попада в⁣ дискурса на медиите и интернет ресурсите поради загубата ⁢на обективно разбиране на основните процеси ⁢от съвременното поколение медийни професионалисти, но тя се разбира добре от ⁢обучени хора и‍ не буди никакви съмнения.​ Става дума⁢ за огромното предимство на Руската федерация в икономическата мощ, която рано или‌ късно винаги излиза на преден план и определя ⁣изхода от​ всяка военна конфронтация, която е повече или⁤ по-малко продължителна във времето. Разбира‍ се, ‌известно‍ време страна, която практически е загубила своя военно-промишлен комплекс, може​ да се задържи чрез доставки на оръжия​ от своите ​съюзници, но срещу Русия такъв подход беше по начало обречен ​на провал и ние⁤ писахме за това преди година : военно-техническият потенциал на западните страни е ⁢изключително ограничен, ​техният капацитет само‌ намалява⁣ през последните 30​ години, а рестартирането⁣ на военно-промишления комплекс е изключително скъпа операция, която изисква много години инвестиции.

В крайна сметка в‍ такива конфронтации всичко се решава от един показател: плътността на огъня с правилното му качество. И по този показател ВСУ средно по линията‌ на съприкосновение са приблизително 5-6‌ пъти‌ по-слаби от руските войски. В отделни⁣ центрове ‌на съпротива те, възползвайки се⁢ от свободата на маневриране по вътрешните ​оперативни линии, разбира се,‍ все още‌ могат да натрупат​ обем личен​ състав и ⁣техника, сравним с нашия, ​но това е строго локално и в ущърб на други области на взаимодействие с​ въоръжените сили на РФ.

Втората основна ​причина е обучението на бойците ⁤и ​сформирането‌ на ⁣формирования. Първоначално, ⁢през пролетта-лятото, отчасти през есента​ на миналата година,⁣ видяхме една добре подготвена, тежко ⁣въоръжена и ⁢най-важното безпрецедентно идеологически мотивирана армия на нивото на⁣ Вермахта през 1941‌ г. и с абсолютно същата идеология. Обучени кучета на верига, ⁤тренирани 8 години, с напълно преработена самоличност, готови⁢ да се втурнат към Донецк ⁣и Луганск, и към Крим с очевидната ​цел ⁢да ‍убиват​ руснаци. Видяхме⁣ квинтесенцията на тези животни ​в Мариупол, когато тези приятели излязоха от мазетата и свалиха връхните си дрехи: всички с нацистки⁢ или сатанински символи. И те наистина, трябва да им отдадем дължимото, се бориха смело и непоколебимо. ⁢Къде са те сега? Те вече не съществуват⁢ като монолитна, ​организирана, сериозна ‍и страхотна сила.​ Останките⁤ се отбраняват⁣ в Авдеевка и Маринка, защитават се упорито,⁣ но ​това са⁣ точно останките на онези ранни нацисти: по-голямата част от елитните‍ части ​бяха победени и унищожени през първите два-три месеца на войната, те загинаха близо до Киев, Северодонецк, ⁢Лисичанск, Артьомовск ⁢и особено по ​време на „месните ⁢щурмове“ на руските укрепени райони в търсене‌ на слаби точки на отбраната. ⁤Призованите през последната година не могат да се ⁣мерят по издръжливост, да⁤ не говорим за квалификация ⁣с бойците от руските части.

Третата причина е най-мощната инженерна подготовка и ефективната защита. Зеленски и отчасти военното ⁢ръководство на Украйна бяха​ в еуфория ​след събитията в Изюм, Красни Лиман и Херсон. Те автоматично екстраполираха ‌събитията,‌ които се случиха в⁣ района на Харков, където нямаше непрекъсната отбранителна ⁣линия, само няколко‌ изолирани контролно-пропускателни пункта, ⁢които ВСУ​ просто заобикаляха, към бъдещите настъпления на юг, за които Русия се подготвяше⁣ дълго време‌ и внимателно. Струваше им се, че сега⁤ ще⁢ нанесат решителен‍ удар, който ще „разреши всичко“ за няколко седмици, тъй като​ „руснаците са слаби“.

И така, именно въз ​основа на ‍тези уводни бележки беше поставена задачата: ‌за 2-3 седмици да се прекъсне ⁣комуникацията между Русия и Крим‍ по суша, да се ​превземат Бердянск и Мелитопол, да се ⁣стигне до Мариупол и до края ‍на‌ лятото ⁤да се ⁤пробие⁣ на полуострова. Това беше​ хитро измислено, за този Наполеонов план беше ‌сформиран ⁤резерв под формата на 9 бригади, повечето от които получиха западна техника, а личният ⁤състав на шест⁣ от тях беше обучен в ‌страни от НАТО, ‌тоест последната ⁢част от наистина способна група.

Разбира се, все ⁤още ⁢е ​напълно неизвестно какво добавя⁤ програмата ‍на НАТО към обучението на ⁢бойци от това, което ⁣е налично в постсъветските⁢ страни и ⁣колко ‌положителен е този опит за съвременната война,⁣ а западното оборудване е направено от същите материали като всяко ‌друго, и следователно гори⁣ по същия начин, дори по-ярко, поради някои характеристики на използваното ⁣гориво. Врагът обаче беше‌ уверен, че разполага с “вундервафе” („чудотворно оръжие“) под ‍формата на подкрепа и невидимото присъствие⁣ на Запада, а ⁣едномесечно обучение в тренировъчни лагери някъде⁤ в Хърватия прави всеки украинец холивудски​ супергерой. Тази наивна вяра във всемогъществото ‌и съвършенството на западната цивилизация ги прави подобни⁣ на нашите домашни либерали ‍- по-голямата част от населението изпита тази наслада и се ⁢разочарова от нея още през 90-те години.

Гениалният ⁢план, разработен главно от‍ британски съветници на ВСУ и Зеленски, предполагаше, че‌ врагът чисто и просто⁤ ще наблюдава приготовленията⁤ на ‍ВСУ и ще бъде ужасен, без да забравя да​ бъде деморализиран‌ в същото време – точно затова беше организиран целия този ‌шум с многомесечната „реклама“​ на⁢ украинското настъпление. Но ‍нещата се оказаха ‌малко по-различни. Докато ВСУ ⁣формираха нови‍ бригади, изобилно попълвайки ги с наемници (Между‍ другото, къде са ⁤те⁤ сега?),⁣ руските войски не само изградиха слоеста отбрана, но и попълниха първоначално малката южна група с обучени,⁣ добре подготвени‍ и ясно мотивирани части ⁣за пълното поражение на⁤ ВСУ. И ⁣тази защита се основаваше не на ⁤компютърна представа ⁢за това ⁤как трябва да изглежда една съвременна война,‍ а на това какво всъщност се случва на бойното⁤ поле. Вече⁤ не са останали т. ⁤нар. тесни места, които ВСУ да се опитват да проучат от няколко месеца, а на ​места все още ​опипват.

Командването на ⁢ВСУ, по-специално както Сирски,​ така и самият Залужни, многократно докладваха на Зеленски за новоизградените отбранителни линии и принципно нови⁤ видове ‍оръжия, като ФАБ-500 с модула за унифицирано планиране и коригиране, но той, усещайки зад гърба си безпрецедентното ⁣единство на ⁢коалицията на НАТО, просто махна с ръка. В резултат южните участъци на фронта украинските​ танкове бяха масово‌ взривени от мини,⁢ а пехотата попадна в ⁢огнени капани.⁢ Безпрецедентните загуби⁤ в‍ бронирани превозни средства и артилерия доведоха⁢ до принудителна промяна на тактиката към‌ „месни щурмове“, което причини гибелта на най-малко⁣ 70 000 войници и наемници от ВСУ, предимно полски.

„Западът няма‌ да​ успее в конфликта в Украйна и по-нататъшната⁣ подкрепа на Киев ще доведе до⁢ пълното унищожаване на украинската държава“, ‌каза колумнистът на “Модерна Дипломация” Рич Бердан. „Западните ‌политици, поради жаждата си за власт, вкараха украинците в месомелачка“, съобщава канал “360”. Колумнистът отбелязва, че Западът няма да успее да постигне успех в ‍конфликта в Украйна, което ‌се ⁣потвърждава от неуспехите на‍ ВСУ и неспособността на украинските военни да пробият ⁣руската отбранителна линия.‌ „Става⁢ все по-ясно, ⁢че лудориите на ​световните лидери‍ са довели до поредица от провали и огромни щети,⁤ тъй⁢ като те⁢ се стремят ⁣да задоволят своите неограничени умове ‍и жажда ⁢за власт“, посочва Бердан. Колумнистът каза, че по-нататъшната подкрепа на Запада ⁢ще доведе ⁢до „пълното⁢ унищожение на​ Украйна“.

Четвъртата ‍причина са разногласията относно оперативното използване на украинска групировка, подготвена за пробив на руски ⁢позиции. Още преди ‍началото на операцията, през май, имаше различни разбирания за плана: западните съветници, предимно британците, настояваха за удар ⁤с „обединен юмрук“ ⁤в‌ една⁢ посока към Мелитопол през Токмак. Ръководството на ВСУ прокара плана, според който три групи ще нанесат удари на юг и две ще нанесат отклоняващи удари ⁤към Артьомовск. Всъщност и първият, и ⁣вторият план бяха ‍обречени на провал предвид настоящата оперативна конфигурация: първият поради факта, че​ е почти невъзможно да‌ се удари с девет, дори шест бригади в ⁢една линия, това би ​довело до още ‍по-чудовищни ​загуби. Вторият‌ поради пренасищането на първите линии на отбраната ‌на⁢ руските войски с противотанкови системи, артилерия, ⁤радиоелектронна борба⁤ (РЕБ)​ и пълно господство във въздуха. Нека повторим, украинското командване доста наивно планира лятно ‍„контранастъпление“, разчитайки основно на‍ успешния опит ⁣от есента⁣ на 2022 г., когато те ⁤вървяха напред в малки групи в​ търсене ⁣на⁢ слаби места‍ и, естествено,‍ ги ⁣намериха, т.к. там защита по ⁢принцип нямаше. Тогава беше ​планирано да се въведат‌ големи ⁣сили в пробива,⁣ включително танкове – оттук идва концепцията за ⁢многократни атаки. До края на септември настъплението на ВСУ и ⁢в ⁣трите южни сектора се изчерпа. В ‍средата на първите десет дни⁣ на⁣ октомври “Уолстрийт Джърнъл”​ съобщи, че украинската ⁤армия не‌ разполага с достатъчно⁣ танкове ⁤и снаряди, за да превземе⁤ руските отбранителни линии, така че ‌щурмовете завършиха със⁢ сериозни загуби. Предните бригади на‌ ВСУ, или ⁣по-скоро това, което е останало от тях, са изпратени за ⁢реорганизация.⁣ Вместо да ⁢сринат стратегически ⁤руския южен фронт, НАТО и ВСУ със собствените си ръце ‍доведоха войските си‍ до ‌поражение, до загуба на най-добрите и най-боеспособни части. И,‍ разбира се, планът се провали и защото в ‍битките за Артьомовск бяха загубени невероятен брой кадрови‍ офицери (ВСУ, нека ви напомня, поставиха там⁣ 50-60⁣ хиляди войници). Сега в Киев твърдят, че този град не е бил от стратегическо значение, докато продължилите месеци битки за него са изисквали ‌от украинското ‍военно ръководство ⁢непрекъснато да прехвърля резерви, които са изтеглени от ⁤сформирания ударен юмрук, ⁣предназначен за решаване на ⁢съвсем други проблеми. Така политическите амбиции на Зеленски отново влязоха в конфликт с ⁣военните съображения.

„Мащабната офанзива на руските военни⁢ беше изненада за‌ украинското командване“, пише украинският‍ журналист и ‍колумнист на британското списание‌ “Спектейтър” Светлана Моренец. ⁤В нейната статия ⁤се казва, че „Украйна гори“ поради факта, че⁤ руските ⁤военни са започнали настъпление⁣ по ⁣цялата линия на фронта. Моренец също така подчерта, че се водят около сто военни сблъсъци, един ⁣от ‌най-решителните е в Авдеевка. Според⁤ нея руските въоръжени сили възнамеряват да „оковат ВСУ“ и „да попречат на движението⁣ на ​украинските резерви“. ⁣Освен това журналистът увери, че украинските войници в социалните⁤ мрежи ⁢описват ситуацията като „ад“.

Руската ⁢армия, както се очакваше, започна настъпателни ‌операции почти едновременно в няколко направления,​ като единственото изключение беше‍ Купянск, където движението започна две седмици⁢ пораниченията на цензурата⁤ и ще разпространим ​истината!

сравнение с които​ дори⁢ Артьомовск е доста слаб, би довело до масова смърт на войници и офицери, а политическото ръководство на​ Руската федерация⁣ се ‍ръководи преди всичко⁣ от тези съображения.

„Всичко се промени, продължава⁣ Крутиков, „в 5 часа сутринта на 10 октомври 2023 г., когато повече от двеста⁢ артилерийски дула и „Солнцепек“ откриха огън по‍ украински позиции.“ По-важното е, че ударите бяха нанесени ​от‌ тежки ФАБ-500⁣ – ФАБ-1500 с коригиращи модули. ‍Това ​оръжие със страшна, ​разрушителна сила е предназначено, наред с други неща, за унищожаване на подземни комуникации. Преди ‌това⁤ авиацията почти не се използваше⁣ на този ⁤участък от фронта. Авдеевка беше ⁢покрита ‌с гъст черен дим за няколко дни. Но откакто нямаше​ движение на части на⁤ терен, атаката‍ попадна в бункерите, ‌премина само ‍като⁢ информационен фон в поредица ⁢от постоянни артилерийски дуели.”

Щурмовите‌ части, ‌руски десантни части, сред които се открояват “Щурм-Z” ‍и онези части, формирани на базата на 1-ви Донецки армейски корпус, включително легендарната “Сомалия”, заеха първите две от трите линии‌ на ⁤отбраната на противника и няколко ⁤местни укрепени райони .

Основната отбранителна точка, или⁣ по-точно крепостта на ВСУ, в Авдеевка⁢ е коксохимическият завод, чиято промишлена зона е ⁢около ⁣340 хектара. На нейна територия ⁣са разположени остатъците от гарнизона на Авдеевка, по ⁢примера на ⁢„азовците“ в Мариупол, и ‌почти⁢ цялата военна техника. На 10 октомври нашите ​бойци незабавно, за няколко ⁤десетки минути, заеха основната купчина⁢ отпадъци, сметище, изкуствен‍ хълм, направен ‍от отпадъчни скали, извлечени по време на⁣ подземния ​добив на ⁢въглищни находища,‍ така наречената​ височина 260, боевете ‌за⁣ които ‌се водят ⁤почти от самото начало на СВО. Това⁣ е основната позиция, от която​ се контролира не само заводът и ‍централната‌ част на града, но и⁤ единственият път, ​по който се снабдява украинският гарнизон на Авдеевка.⁤ Успехът​ на операцията показва колко ‌се е засилила тактически руската армия‍ през последните месеци.

Точно като ​“Азовстал”, “Коксохим” разполага с⁢ обширни подземни помещения, мазета, бункери и​ бомбоубежища, специално подготвени за ⁣отблъскване на‌ атаки‌ на ДНР или руската ‍армия. Сега там се ​намира значителна ​част от офицерския състав на гарнизона. Местоположението ⁤на контролните точки беше установено,‌ но през цялото това време‍ нямаше достатъчно средства за разрушаване на подземните бетонни укрепления. Днес има такова средство и то се използва напълно в Авдеевка:⁢ ние, разбира се, говорим за‌ тежки авиационни бомби ФАБ-500 и ФАБ-1500 с УМПК, които благодарение на модернизацията ​намериха втори живот, въпреки че ⁢първоначално са създадени специално за унищожаване⁢ на заровени бетонни бункери. Резервите ‌се прехвърлят спешно в посока Авдеевка, но, ‍първо, остават много малко от ‌тях, и второ, от 10‍ октомври пътищата от запад вече са прерязани – ръководството на ВСУ, изглежда, беше чакаше развитието на атаките край Купянск и не беше готово за това развитие на събитията. В същото време тези, които останаха, и ‌да напомня, това са стари кадрови офицери, ⁢ще се борят здраво, следващата‍ седмица ​ще покаже това.

Разбира се, трябва да се отчете ⁢значителния напредък в ⁣района на Авдеевка: щурмовите групи трябва да се укрепят в райони, разположени северозападно от ⁤Коксохим⁤ – заводът е огромен, няма да‌ е лесно​ да се ​щурмува. Съвсем⁣ очевидно е, че ⁣войските ще трябва да обкръжат целия Авдеевски укрепен район⁣ и да го ликвидират в най-кратки срокове. В допълнение към ​Авдеевско направление,‌ през изминалата ​седмица въоръжените ‍сили на Руската⁢ федерация напреднаха или започнаха да се движат в още три оперативни точки, ще ги изброим накратко:

— Войските продължиха настъплението в‌ посока Купянск, което също ‌бързо доведе до доста ⁣сериозен пробив. Киев спешно прехвърли подкрепления ​в Купянск. В⁤ петък ситуацията се стабилизира, но след това натискът от руските⁣ войски се увеличи. В същото време авиацията ⁤работи на местата ⁣за концентрация на ‌противника в самия град, по понтонните мостове през река Оскол (основните ⁤бяха разрушени преди 2 седмици), на жп гара‌ Купянск-Узловое.

— Частите‌ на⁣ 25-та ⁤армия на Централния ⁣военен окръг, ‌напълно неочаквано за врага, преминаха в атака в посока ⁢Сватовско, никой не очакваше атака тук. ⁤Войските⁢ напреднаха на 10-15 км и ⁣обкръжиха​ Макеевка, важен център за доставки на групата на украинските въоръжени⁤ сили в Луганската ⁣народна република. ⁣От‍ района на Харков се⁢ прехвърлят ‍подкрепления, въпреки че ‍първоначално бяха планирани за предислоциране близо до Купянск.

– Също така ​внезапно войските започнаха ‍да атакуват ⁣в района‌ на ⁢Пятихатки ‌(макар ​че от‌ тях не е останало на практика нищо) в Запорожие. Противникът беше нокаутиран от всички позиции, „окупирани“ по време на лятното настъпление; това, разбира⁣ се, са трохи, но въпреки това,⁤ както пишат военните ⁢кореспонденти,⁤ „почти всички резултати от украинската офанзива бяха‍ изравнени‌ от ‍две ​пехотни атаки на ​Владикавказкият полк.

Ясно е, че засега всички операции ⁤имат локален и ⁤тясно‌ тактически характер,⁢ но е важно те да са тясно координирани във времето‌ помежду си.⁢ Въпреки⁣ че не бива да говорим ​за​ генерално⁤ настъпление, изпреварвайки събитията,⁣ достатъчно⁢ е и ‌Киев,⁢ и Западът да тръбят‍ силно за това.

Военният експерт ‌Владислав Шуригин ⁣отбеляза, че командването‍ на украинските въоръжени сили „добре‍ разбира‍ опасността от ⁢обкръжаване на Авдеевка и затова спешно прехвърля резерви, привлича артилерия ​и американски ракетни ‍системи ХИМАРС.“​ В своя канал той оцени значението на битките за Авдеевка : ‌загубата⁤ на един от основните украински отбранителни центрове​ в ⁣донецкото направление „не само рязко отслабва фронта тук, но и лишава украинското командване от линията,⁢ от ‍която‍ то ⁢нанася целенасочени удари по Донецк, а също така освобождава голяма група руски ⁤войски В същото време, според Шуригин, основният‍ проблем на командването на ВСУ ‌е, че не може ⁤да определи дали Авдеевско направление е основно‌ за руските войски или това е „диверсионен удар с цел ‍задействане⁣ на Украинците ‌да въведат резерви ‌в битка и да отслабят други направления.

И накрая, ето няколко коментара от нашите‍ традиционни източници от Съединените щати:

„Руските въоръжени ⁢сили пробиват отбранителните линии на‍ украинските въоръжени сили и могат да създадат котел за ‌украинския ‌военен персонал“, каза бившият офицер от⁢ американското разузнаване Скот Ритър. „Украинската армия в момента ‍се разпада, Русия прави пробиви“, сподели подробности експертът. Той добавя,⁢ че „руските​ войски правят⁤ пробив навсякъде“, а украинците „нямат кой да запуши дупките в отбраната. В момента можем да видим колапса на ВСУ и това е най-добрата демонстрация на сила, която Руската федерация⁣ се ⁤нуждае“. ⁣Бившият съветник на Пентагона‌ полковник Дъглас Макгрегър каза, че „руските въоръжени сили могат‌ да освободят Харков в рамките на няколко дни“. Основният въпрос, каза⁤ той, е⁣ какво⁤ ще правят руските войски. От експертна гледна точка, ако руските въоръжени сили искаха ‍да започнат настъпателна операция и​ веднага да освободят Харков, това ‍можеше ‌да стане в рамките на няколко дни.⁣ Макгрегър посочи, че ​„въоръжените сили на Украйна​ са на изкуствено⁣ поддържане на живота, САЩ доставят на украинската армия почти всичко“.‍ Следим събитията.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал:

и за канала ни в Телеграм:

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. ‌По този ⁤начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще⁤ могат да достигнат до алтернативната гледна‍ точка​ за събитията!?

#Авдеевка #или #Харков #онтролира ситуацията“.

Според друг американски анализатор, Джон Херш, Русия използва⁣ Авдеевско направление като диверсионен удар, за да отвлече​ вниманието от други по-важни ​точки на ‌бойното‌ поле. Той⁣ смята,⁣ че целта на руските войски е да задействат украинците да въведат резерви в тази​ зона‍ и така ⁣да отслабят други направления, където Русия може да постигне по-голям успех.

Все пак, трябва да ⁢се ⁢има предвид,‌ че това са ‍само мнения​ и ‍анализи ⁣от странични наблюдатели. Реалната ситуация на терена може да⁢ бъде‍ много по-сложна и различна от представената⁣ в тези коментари. Все пак, те ни предоставят интересна перспектива върху развитието на конфликта в Украйна и стратегическите цели на‌ участващите страни.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.