Home » today » World » Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Live η συζήτηση στη Βουλή – 2024-03-09 04:17:42

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Live η συζήτηση στη Βουλή – 2024-03-09 04:17:42

ελευθερισμός ‌είναι επικίνδυνη και αντιβαίνει στα συμφέροντα της εκπαίδευσης και‍ της κοινωνίας ⁣γενικότερα.

Από ⁢την ⁣πλευρά της κυβέρνησης, ‍η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άννα Μιχαηλίδου,⁤ υποστηρίζει ‍ότι ο‍ σκοπός του νομοσχεδίου ​είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης ⁢και η προώθηση‌ της ‍επιστημονικής έρευνας, καθώς και ⁢η προστασία​ των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή ⁣σύντομα, με τις αντιδράσεις ‌και τις αντιπαραθέσεις να συνεχίζονται έντονα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς της ​εκπαίδευσης.λαδή την ΕΘΑΑΕ. ⁢Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο‍ δημόσιο πανεπιστήμιο δεν ⁢θα⁣ μπορεί να⁢ εγγραφεί ούτε⁤ στο μη κερδοσκοπικό.

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στέρεο συνταγματικό βήμα

Ως⁣ ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» χαρακτήρισε ο υπουργός ​Παιδείας,⁣ Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης το‍ νομοσχέδιο για την ενίσχυση του‌ δημόσιου πανεπιστημίου ‌και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αποκρούοντας όλες τις ⁣αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αντισυνταγματικότητας⁤ με βάση το άρθρο⁣ 16 ​του Συντάγματος».

Προς επίρρωση των λεγομένων ​του παρέθεσε τα ονόματα κορυφαίων ⁣συνταγματολόγων που ενισχύουν με τις γνωμοδοτήσεις και την αρθρογραφία τους⁢ πλήρως ​την κυβερνητική άποψη,‍ μεταξύ ‌των οποίων οι ⁢κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Σκουρής Σπυρόπουλος, Δελής για να συμπληρώσει​ «η χώρα δεν ⁣έχει την ⁣πολυτέλεια⁣ και⁤ το χρόνο να⁣ περιμένει και να παραμένει​ στάσιμη, είμαστε‍ η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι⁢ το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως ⁣η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση ‍παραρτημάτων ⁤ξένων πανεπιστημίων».

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πλήρως τους μύθους για τις βάσεις εισαγωγής στα‍ κρατικά⁣ και ‍στα μη⁢ κρατικά πανεπιστήμια‌ και ανέφερε, ⁤«Δεν⁤ πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ⁢ιατρική ​με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9. Όποιος το ⁤υποστηρίζει συγκρίνει ⁣μήλα με πορτοκάλια. Εμείς ‌νομοθετούμε πως όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί ⁤στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να ‍εγγραφεί ούτε στο μη‌ κερδοσκοπικό. Τα κριτήρια εισαγωγής⁤ θα ⁣αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα ⁢του​ παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική ⁣διοίκηση, δηλαδή​ την​ ΕΘΑΑΕ. Ρίξτε μια ματιά στα πανεπιστήμια της ⁤Κύπρου και θα δείτε το πλαίσιο εισαγωγής, τα‍ κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και‌ πολύ υψηλότερα ‍από αυτά⁢ που διακινούνται στην ελληνική αρθρογραφία ​ή υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση».

Ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την επιχορήγηση⁢ του δημόσιου πανεπιστημίου. «Τα 176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου⁢ αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυξάνουμε κάθε χρόνο την επιχορήγηση του, η οποία έως το 2018 μειώνονταν. Επενδύουμε πλέον του⁤ ενός δισεκατομμυρίου σε​ υποδομές και ταυτόχρονα αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στις 2.500 ευρώ ⁣για τα πανεπιστήμια της​ επαρχίας».

«H κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων»

Με το νομοσχέδιο,​ η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας είπε ο εισηγητής ⁤της πλειοψηφίας και βουλευτής της⁤ ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης. Σημείωσε ότι «αυτή η πορεία αποτυπώνεται σε ολόκληρο το ⁤σχέδιο νόμου ‌και όχι μόνο στο Δ΄ μέρος, αυτό για​ τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο​ οποίο‍ έχει επικεντρωθεί⁣ πολύ περισσότερο ο δημόσιος διάλογος».⁣ Όπως είπε, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα,⁢ ενώ ‍το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια⁤ ανώτατη εκπαίδευση, ​υιοθετώντας μάλιστα τη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων ⁢των πρυτάνεων.

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν⁢ στα ​μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια,‍ είπε ότι ‍«αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης ⁤στη‍ χώρα​ μας, με βάση τις ανάγκες και⁣ τις ⁤επιταγές τής‍ σύγχρονης εποχής».⁤ Αναφερόμενος στη‌ συζήτηση ​για τη συνταγματικότητα των ⁤σχετικών άρθρων είπε ότι ⁣«το νόημα των διατάξεων του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση ⁢των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή‌ από την ένταξη και ⁣τη θέση τού⁢ συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα της ⁣ισχύουσας έννομης τάξης, καθώς και από τις ⁣μεταβαλλόμενες κοινωνικές και εν γένει συνθήκες».⁣ Το Σύνταγμα, προσέθεσε, επιδιώκει να αποκτήσει το ​στοιχείο της μακροβιότητας⁤ και με​ τις διατάξεις επιχειρεί να τυποποιήσει νομικά⁤ τον⁢ μακρύ ιστορικό σκοπό του».

«Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν ⁣μπορεί να είναι εμπόριο»

Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων επέκρινε την κυβέρνηση, ο εισηγητής του ​μειοψηφίας Διονύσης Καλαματιανός, ο ⁢οποίος ζήτησε‍ την​ απόσυρση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτική επιλογή τής κυβέρνησης για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου «δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει τη μετατροπή της εκπαίδευσης ⁢από⁤ δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν» είπε ‌ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνέχισε: «Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν μπορεί ​να είναι εμπόριο, δεν μπορεί⁣ να‍ είναι επιχείρηση». Υπογράμμισε επίσης ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο​ πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί​ και ‌όχι να ⁢ορίζεται και να ‌κατευθύνεται από τους νόμους⁢ της αγοράς.

«Συνιστά ‍πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι «απολύτως ⁢απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος» είπε ο αγορητής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης. «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η​ τήρηση του ​Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα ‌υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα⁤ φρουροί του Συντάγματος, αλλά​ και ​σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα​ θεσμικά, στην ‌συζήτηση για την αναθεώρησή τουτην κυβέρνηση για⁣ απόπειρα επιβολής αυθαιρεσίας‍ και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, η Κίνηση ⁤Ανεξάρτητων​ Πολιτών κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα εξουσιαστικής ⁤παρέμβασης ‌στον τομέα της ⁢εκπαίδευσης. Τέλος, οι Πράσινοι χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ποιότητα της εκπαίδευσης.οκλειστικά» (από ‌δημόσια ‌ιδρύματα) ρώτησε ο αγορητής της Ελληνικής‍ Λύσης⁣ Κων/νος‌ Μπούμπας. ⁢Θέλετε να ​ξεκινήσετε μία συζήτηση περί ‌της αναθεώρησης του άρθρου 16; Ξεκινήστε την, με τις 180 και 200 ψήφους που ⁢χρειάζεται, και με τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, όπως προστάζει ο νομοθέτης, είπε ο κ. Μπούμπας.

Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών αλλά και αποφοίτων είπε η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς,​ Μερόπη Τζούφη. Θέλετε μπίζνες ακόμα και εάν ⁢είναι ⁣να παραβιαστεί‌ το Σύνταγμα οι νόμοι και το κράτος δικαίου,⁤ προσέθεσε η κυρία Τζούφη, το κόμμα της οποίας κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, όπως ⁢νωρίτερα​ ο ‌ΣΥΡανεπιχειρήσεις στη ‍χώρα, τότε οι νόμοι πρέπει​ να είναι ευνοϊκοί και στηρικτικοί. Η ‍πρόταση νόμου που‍ περιορίζει τις επενδύσεις στον τομέα της φορολογίας είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να⁤ απορριφθεί από το Κοινοβούλιο.content/uploads/2024/03/06/40A0461-1024×682.jpg 1024w, https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/03/06/40A0461-450×300.jpg 450w, https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/03/06/40A0461-768×512.jpg 768w” ⁣sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/>

Κατρίνης: «Όχι‌ στο εμπόριο πτυχίων ⁤– Ναι‍ στην ‍αναθεώρηση του άρθρου ​16»

«Καθαρές κουβέντες. Σε ‍αυτό το⁢ εμπόριο πτυχίων και ψευδούς εικόνας εμείς⁣ λέμε όχι. Λέμε ⁤όμως⁢ ναι στο διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση‍ του άρθρου 16, λέμε⁢ ναι⁣ σε‌ ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, λέμε ναι σε ⁢ένα ενισχυμένο δημόσιο⁣ πανεπιστήμιο, λέμε ‌ναι σε ‍ένα μη κρατικό⁢ πανεπιστήμιο ⁣που δεν θα έχει‌ ως προτεραιότητα την επένδυση ⁤στο κέρδος με κάθε τίμημα, αλλά την επένδυση στους φοιτητές και στην Παιδεία», τόνισε από ⁣την ‍πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του​ ΠαΣοΚ, κ.‌ Μιχάλης Κατρίνης, ⁢μιλώντας στην ολομέλεια.

«Μετά τα funds που πήραν τα δάνεια των πολιτών‌ και τον ⁤έλεγχο μεγάλου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε⁤ και​ την είσοδο των⁣ funds στην‌ τριτοβάθμια ⁤εκπαίδευση» ⁣τόνισε ο κ.Κατρίνης και πρόσθεσε ότι ​το⁣ ΠαΣοΚ πιστεύει ότι μπορούν να ‌ιδρυθούν ‌μη κρατικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η πρόεδρος ‌της ⁣Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα ‌καταψηφίσουμε ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση​ για αποκλειστικά δημόσια‍ και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευση, δηλαδή εν​ προκειμένω ό,τι αφορά ιδιωτικοποίηση μέσω διδάκτρων της ανώτατης εκπαίδευσης, και θα υπερψηφίσουμε ό,τι αφορά‍ ενίσχυση του ‌δημόσιου πανεπιστημίου».

Τοποθετούμενη ως‍ εισηγήτρια​ τον επιχειρήσεις στη χώρα, τότε ξαφνικά εμφανίζονται νομοσχέδια που εμποδίζουν αυτές τις ‍επενδύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να⁣ σταματήσει ‍να ⁢εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και⁢ τις​ επενδύσεις‍ και να υποστηρίξει τον επιχειρηματικό κλάδο για την ανάπτυξη της οικονομίας.αποτύχει.

Από⁢ την πλευρά της, η ‌κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η⁤ ενίσχυση της⁢ ποιότητας της ⁣ανώτατης εκπαίδευσης και η ⁤προστασία των φοιτητών⁤ από ανεπιθύμητες επιπτώσεις ⁣της​ εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να⁢ συζητηθεί στη Βουλή των ⁢Ελλήνων τις επόμενες εβδομάδες.ή⁤ Συνομοσπονδία Ξενοδόχων εξέφρασε τη λύπη της⁢ για το σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι⁢ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της⁢ χώρας.

Από την ⁢πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ​την κυβέρνηση‍ ότι προσπαθεί ⁣να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των‌ τραπεζών και των τραπεζικών ομίλων, αντί να προστατεύει ‍τους πολίτες και τις επενδύσεις τους.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται ​να συζητηθεί στη Βουλή τις‌ επόμενες εβδομάδες, με τις αντιδράσεις και τις αντιπαραθέσεις να αναμένεται ‍να συνεχιστούν έντονες.τες και της ΚΟ Νίκη, ⁢ενώ την επιφύλαξή τους να⁣ τοποθετηθούν στη συζήτηση της​ ολομέλειας, εξέφρασαν‌ οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης ​Ελευθερίας σύμφωνα με ‌την ΕΡΤ.

Ο‍ ΣΥΡΙΖΑ​ κάνει λόγο για ισοπέδωση της‌ ανώτατης παιδείας και παραβίαση του Συντάγματος. Σύμφωνα και με ‍ανακοίνωση ​του Think Τank⁤ Έρευνας στο υπό ψήφιση⁤ νομοσχέδιο ⁤η‌ «έρευνα δεν ⁤αποτελεί κριτήριο ούτε για την αδειοδότηση ⁣των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ​ούτε για τη στελέχωσή τους».

Την απόφαση​ για ⁢καταψήφιση⁤ του νομοσχεδίου επιβεβαίωσαν‍ χθες οι βουλευτές ‍του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής και με τη σαφή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη:‌ «Δεν θα επιτρέψω ⁢να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία». «Δεν ⁤μπορεί κάποιοι ⁣εδώ και δύο‌ χρόνια να αγοράζουν και να ⁤επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο ⁤και ραμμένο στις επενδύσεις τους» ανέφερε.

Το ​ΚΚΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «έκτρωμα».

Η Ελληνική Λύση ⁢σημειώνει ⁤πως​ για την κυβέρνηση⁤ όταν κάποιοι ενδιαφέρονται ‍να ιδρύσουν πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τότε δεν υπάρχει σύνταγμα.

Η Νέα ⁣Αριστερά τονίζει η ιδέα ‍της κυβέρνησης πως πρέπει να επικρατήσει ένας ακαδημαϊκός νεοφιλελευθερισμός θα συγκρουστεί⁢ με την πραγματικότητα και θα ⁤ηττηθεί.

Οι Σπαρτιάτες χαρακτηρίζουν ​το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ​οι βουλευτές της Νίκης ‍καταλογίζουν απόπειρα⁢ παράκαμψης με νόμο των αποφάσεων⁢ του‍ συμβουλίου της⁢ Επικρατείας.

Η⁣ Πλεύση Ελευθερίας τονίζει ως πρωταρχική ‌την υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή‍ δημόσιας ‍δωρεάν παιδείας σε⁢ όλα τα παιδιά.


#Ιδιωτικά #πανεπιστήμια #Live #συζήτηση ⁢#στη #Βουλή

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.