Home » today » World » Baltic parliamentarians call for caution over Kremlin influence operations

Baltic parliamentarians call for caution over Kremlin influence operations

On April 23, the heads of the Foreign Affairs Committees of the Baltic parliaments met remotely to discuss operations against them, possibly against Russia, in connection with the false pretenses of an opposition to the Kremlin, TV3 News reports.

Following this week’s revelations that Baltic parliamentarians have been “wrapped around a finger” in a meeting under the guise of Leonid Volkov, a close associate of Russian opposition leader Alexei Navalny, the heads of the foreign affairs committees of the three Baltic parliaments met remotely on 23 April. On the side of the Lithuanian representative, the real Volkov to discuss what happened. Then a joint statement calling on other countries to be careful.

“New technologies pose new risks and new threats. We, as politicians, as an institution, must assess these threats and what to do with them, ”said Lithuanian Foreign Minister Gabrielis Landsbergis.

So what’s the story? From Latvia’s perspective, about a month ago, Rihards Kols, the head of the Saeima’s Foreign Affairs Committee, received an e-mail. As if from Volkov. There were no signs of any doubt, and this was at a time when Navalny was being transferred from prison to prison, while the European Union was debating what the bloc’s response should be.

A possible meeting was also discussed with the Ministry of Foreign Affairs, and it was decided to do so on March 23. Before that, Lithuanian and Estonian parliamentarians had already met fake Volkov.

“The meeting was about an hour long. Honestly, it was pretty bland and inexpressive. The swindler himself thanked for the support of the Western countries and called for the extension of these sanctions, ”says Rihards Kohl, Chairman of the Saeima Foreign Affairs Committee (“ National Union ”).

Deep counterfeiting could have been used to mislead Members [no angļu val. deepfake} tehnoloģija, kas ļauj manipulēt ar video. Pie šāda secināja var nonākt, salīdzinot Leonīda Volkova fotogrāfiju ar runātāja vizuālo izskatu videokonferences laikā ar Ārlietu komisiju.

Pēc sanāksmes nekāda tālāka komunikācija nesekoja, bet aizvadītajā nedēļas nogalē Lietuvas kolēģis sāka celt trauksmi, ka, iespējams, minētā persona bija viltvārdis. Līdzīgs gadījums bijis Ukrainā, vēlāk arī Apvienotajā Karalistē.

Drošības dienesti fonā jau strādāja, bet šonedēļ par viltvāržu upuriem krita arī žurnālisti, kas notiekošo padarīja publisku. Tāpēc arī šodienas tikšanās.-

Lasi vēl: Mediji: Krievija izdevusi starptautisku orderi Navaļnija līdzgaitnieka Leonīda Volkova aizturēšanai

“Volkovs pats bija ļoti pārsteigts. Viņš no sākuma domāja, ka mūs pa telefonu izjokoja, bet, kad es nopublicēju sociālajos tīklos šo ekrānuzņēmumu ar personu, ar ko mums bija saruna, arī viņš bija ļoti pārsteigts, ar kādu tehnoloģiju, ar kādu līmeni tas viss ir bijis īstenots,” pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Satversmes aizsardzības birojā uzsver, ka Krievija ar šādu mērķtiecīgu maldināšanu īsteno pasākumus Navaļnija komandas nomelnošanai. Līdzīgas domas arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā. Šie gadījumi neesot vienkārša izjokošana.

“Tas domāts pamatā gan Krievijas, gan postpadomju tautas auditorijai – ar šādiem stāstiņiem arī var dot savu artavu tajā diskreditācijas procesā, kas, bez šaubām, Kremlim šobrīd ir ļoti būtiski,” sprieda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Kā stāsta Sārts, lai gan pilnībā šādu gadījumu risku novērst nevar, ir lietas, ko var darīt. Pirmkārt, būt daudz piesardzīgākiem saziņā ar cilvēkiem, ar kuriem iepriekš nav komunicēts. Otrkārt, mācības un treniņi.

“Dod iespēju cilvēkiem pamanīt kļūdas un pie viena arī atcerēties, ka ne viss, kas šķiet īsts, digitālajā vidē ir īsts. Un vēl – mēs šeit runājam par tādu politisku līmeni, bet neaizmirsīsim, ka tas skar ikvienu no mums, kurš atrodas digitālajā vidē,” sacīja Sārts.

– .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.