Home » today » World » За предателството в политиката и проблемите в ръководството на БСП – 2024-04-12 17:54:05

За предателството в политиката и проблемите в ръководството на БСП – 2024-04-12 17:54:05

/Поглед.инфо/ В⁤ топлия съботен⁤ ноемврийски ⁣ден (27.11.2021) в една от⁣ телевизиите в едно крайно антисоциалистическо,⁤ антикомунистическо, американофилско и русофобско предаване е давала‍ интервю лидерката на БСП​ – Нинова. Това предаване отдавна не го гледам. В него Нинова​ развила, по​ препредаването от редица ‍интернет⁣ сайтове, една нова морална тема за разговор в БСП – темата‍ за предателството. Ето цитатът от един⁢ от преразказващите сайтове: „За толкова години откакто съм председател, преживях ⁢доста предателства.‌ И то от хора, ⁣на които съм помагала и стимулирала в‌ политиката. Но няма значение. Предателите нямат значение.⁣ Имат значение последователите, а те са много”. И още един цитат​ от друг сайт: “Доста предателства преживях от ⁢хора, които съм стимулирала​ в политиката. Гърбът ми е като дъска за дартс – пълен със стрелички”. От сайтовете проличава, че тези думи са казани по повод на Крум Зарков.

Та думата е за⁢ предателството.чно. Тя е необходима за постигане на по-добри‌ резултати‌ и за ‍възстановяване на доверието на избирателите. Само като‍ се⁤ признаят грешките и‍ се направят корекции, партията може да ​се развие ​и да се върне на пътя към социализма, който е нейната основна идеология.

Следователно, важно е​ да се запази вярата в социализма и в ⁢социалистическата партия, дори и в трудни времена. Само по този начин можем да постигнем промени и да се борим за​ по-добро бъдеще ‌за всички.

та ‌е насочена към политическите действия и решения, ‍които са в разрез с идеите на ⁣социализма. Важно е да се⁣ запази идеологическата​ чистота и да се върнем‌ към основните принципи на⁢ социализма, за да ⁣възстановим доверието на хората и да​ постигнем истински прогрес за обществото.

ритиката е ‌насочена към политическите действия и решения, които са в разрез с идеите на социализма. Важно е да се запази идеологическата чистота и да се​ работи за истински социалистически принципи, които да възродят партията и ‍да я направят силна и влиятелна⁤ сила‌ в политическия живот ⁤на страната.

Това‌ е критика към политическите действия и решения, които са⁤ в разрез с ‍идеите на‍ социализма. Важно ⁢е да се ⁣подчертае, че последователите на социализма трябва да останат верни ‍на идеите‌ си и да не се отклоняват от тях, независимо⁣ от действията на ръководството на партията.

Тя е насочена ⁢към политическите ‌постъпки и ⁣решения, които са в разрез с ⁢идеите на социализма. Истинските ⁢социалисти трябва да останат верни⁣ на своите⁣ идеали​ и да не се‌ отклоняват от тях, дори и в най-трудните моменти. Това е единственият начин ⁤да се запази ⁤идеята ​за социализъм и да⁣ се възстанови доверието на хората.

Социализмът не може да бъде предаден ‌на ‌десни политици или на капиталистически интереси. Той трябва‌ да‌ остане идеал, който се бори за социална⁣ справедливост, равенство‍ и солидарност. Само по този начин социализмът може да оцелее и⁢ да се развива в бъдеще.

Затова ‌е ⁣важно идеалите на социализма да‍ бъдат защитени и поддържани от истинските социалисти, които вярват в тях и се борят за тях всеки ден. Те ​са тези, които ще продължат да водят борбата за ⁤социална ​промяна и за по-добро​ бъдеще ​за​ всички.

зва тя: „Напротив, винаги съм помагала на Крум. Предложих ‌го за депутат няколко ⁣пъти. Предложих ⁤го за член на Изпълнителното‌ бюро на партията. Даже когато ми поиска оставката⁢ през юли, след предишната загуба, го предложих да бъде⁤ зам.-председател на парламентарната ‍група⁤ и той​ прие“. Пряко не го обвинява за предател, но​ по въпроса за неговата кандидатура повдига въпроса за предателството.

В подтекста на цитираното подразбирам, а вероятно и множество зрители и читатели подразбират, че според нея той ѝ е длъжник за своето развитие. А дали самоиздигането му за кандидат‍ за председател на партията е някакво‍ лично предателство? А ако се ⁤върнем⁣ към първата ситуация, би ли трябвало тези, които организираха и проведоха избора на Нинова и бяха отстранени и обявявани⁤ за агенти на Борисов и ГЕРБ да я разглеждат‌ като предател? Та нали благодарение на тях тя ​бе избрана! Има ли двоен аршин?‍ Моят извод е, че в междуличностните отношения думата предателство е твърде ‌тежка и най-често не‍ отговоря на разглежданите деяния. Всеки в ⁢БСП има право на ⁤свое мнение. И когато то не е в съответствие ​с това на лидерите, няма как той да е предател. ⁣ Обвиняването на⁤ множество дейци на БСП в предателство дали не е ‍израз на налагане на‌ авторитарен режим в БСП?

Много по-важен и кардинален‍ е въпросът за втория тип предателство – предателството на⁤ идеи, ценности, уставни и програмни норми. При сегашното ръководство на БСП в политически план​ почти напълно изчезват от политиката левите идеи, възприемат се и се‍ налагат крайно⁣ десни неолиберални и либерално-консервативни​ идеи, политики и действия. ‌ И ето някои лични размишления‍ и въпроси, на които всеки ‌читател‍ би могъл да ‌си зададе въпроси‌ и да си отговори.

Първо. По време на 46 –тото ⁤Народно събрание, в преговорите с ИТН, ДБ и ИБГНИ, ръководството на⁣ БСП​ твърдеше, че е постигнало 90% покритие с⁤ партиите от „другия бряг на‌ реката“ (по израза на Сл. Трифонов), т.е. на десните неолиберални ⁣партии. Ако БСП е на левия бряг, то‌ на десния са неолибералните⁣ и либерално-консервативните партии. Щом политиката на БСП съвпада с тази на дясната партия на старата градска буржоазия ‍(ДБ), на дясната популистко-либерална партия (ИТН) възниква естественият въпрос: „Каква партия е БСП,⁢ лява​ или дясна“? В Сегашното 47 Народно събрание пак⁢ същата ситуация. Ръководителите на⁤ БСП твърдят, ‍че „имат над 90% покритие“ с идеите и политиките‍ на десните популисти от ИТН, от силно десните и с бизнес-партията на Петков-Василев⁢ (БП „Продължаваме промяната“), незнайно защо носеща ⁤това име. Та⁢ тя е за запазване на неолибералното ‍социално-икономическо статукво, а да ⁤отпадне само мафиотски-клиентелисткия образ на статуквото (утвърдено от ГЕРБ и ДПС) чрез съдебна реформа и промяна на лицата. По същество промяна няма на социално-икономическите условия в държавата, а само смяна на лицата в съдебната система, неолибералното статукво се запазва. ​И отново обединение с три десни партии (от​ „другия бряг“ на политическата река) на основата на десни политики, популистки социално „оцветени“. Преминаването на ⁢ръководството⁢ на БСП ⁢към провеждането на десни политики не е ли идейно-политическо‍ предателство?

Второ. ​ Това ⁤са обявените от Нинова червени разграничителни линии. Преди изборите ⁣една от червените линии бе построяването на АЕЦ „Белене“. Сега в преговорите с БП „Продължаваме промяната“, под влияние на техните американофилски⁢ и русофобски възгледи, БСП се отказва с половин уста от тази червена линия. Трябвало било да‍ се⁣ постигне по-късно „съгласие и за построяване ⁣на нова ядрена мощност“. Къде ‌е червената линия? ⁤Изчезна. Изчезна не само енергийното бъдеще на България, но и икономическото развитие на значителна територия от⁤ Плевенска, ⁣Ловешка и Великотърновска област.

Чета в друг сайт, че в ефира на Nova News Председателят на БСП е казал: „Има две червени линии, които БСП няма да премине. Едната е въпросът за‍ членството⁤ на​ Македония в ⁤ЕС. Другата – Истанбулската конвенция.“ И ​ето по този повод възниква у мен, а⁣ не само у мен, а‌ и в ​десетки‍ и стотици и хиляди членове, поддръжници и симпатизанти на БСП въпросът: „Каква партия‌ е БСП ⁢щом за ръководството ѝ ‌червените, непреодолимите линии в политиката, най-големите ценности са отрицанието на Истанбулската конвенция ⁤и приемането на Северна Македония в ЕС?“. Тези две‍ позиции ‍са‌ приоритетни ценности на дясно-консервативните и националистически ⁤партии, ⁣в България‍ като ВМРО, Атака, НФСБ и Възраждане, но и⁣ на неофашистите от Български национален съюз на Боян Расате. Огромната маса ⁤от членове и поддръжници на⁤ БСП⁤ (сред⁣ тях и автора на тези редове) ​са за твърдата ‌позиция спрямо историческите‌ кражби на северномакедонците, за запазване на​ традиционните семейнполитическите действия и‍ решения, които са в разрез ​с ​идеите и ценностите на социализма. Тя е необходима ⁤за възстановяване ⁣на доверието и подкрепата на социалистическите последователи и за възвръщане на партията към своите идеологически корени.

Само​ като‍ се⁣ върнем ⁤към социалистическите принципи и ценности, можем да възстановим доверието на хората⁢ и да ‌построим по-справедливо общество. Нека‍ не забравяме, че социализмът е движение за освобождение на‌ работниците и ​за постигане на социална справедливост. Това е целта, към която трябва да се стремим и за която трябва да се борим, независимо от времето‌ и обстоятелствата.

оментар на техните действия и решения. Необходимо ⁢е⁢ да​ се⁤ разбере, че критиката е част от демократичния ⁢процес и е важна за подобряване на политическата среда ​и постигане на⁣ по-добри ⁢резултати за обществото.

дрия бизнес. Има ли равенство в‍ данъчното облагане? Няма. Едноличният търговец плаща данък ‌15%, капиталистът (бизнесмен, работодател,⁢ чорбаджия ⁤и т.н.) ⁤плаща 10%⁢ корпоративен данък и срамно ниският ‌данък дивидент от 5%.⁣ Това данъчно‌ неравенство стимулира обогатяването на богатите и‌ обедняването на бедните. В света върви процес на внедряване на минимална ‍данъчна ‍ставка ⁤за корпоративните данъци от 15%. В България и‍ двата синдиката препоръчаха внедряването на подобна 15% ​ставка за корпоративния данък.⁤ А⁣ всички партии на „промяната“, включително ​и ръководството на БСП, са ‍за запазване на това неравенство

Равенството е ценност социалистическа, неравенството ⁢е ценност капиталистическа. В България е реализирана капиталистическата ценност – огромно неравенство, водещо до обогатяване на⁤ богатите и прогресиращо обедняване на бедните. И‌ не ⁤е​ случайно, че дори по време⁢ на пандемията през ​2020 г. всеки ден се раждаше по един нов милионер от ​средата на ония‌ 5% от населението на България, ⁤т.е. на богатите. Преодоляването на неравенството​ не може да стане с ⁢незначителните ‍увеличения на минималните работни заплати, социалните помощи, пенсиите ⁤и средствата за подпомагане на⁢ семействата и на учащите се. Тези повишения на плащанията към тях се изяждат⁢ авансово ​от галопираща инфлация и цени. Сега данъчната тежест в България е върху гърба на потребителите, т.е. на огромната маса от народа, ​онези 95% от населението, които не са богати, онези които си броят стотинките за храна, лекарства, облекло, светлина,⁤ топлина, тетрадки и ‌т.н.. Става дума за‌ това, че в ‌държавния бюджет само 25% от приходите са от корпоративните‌ данъци‍ на богатите, а 75% от онези 95% небогати, бедни хора.

За да има равенство в данъчното облагане социалистическата ⁣ценност като червена линия ⁣би трябвало да бъде изравняване на корпоративните данъци‌ и данък дивидент към данъка⁣ на едноличните търговци –⁣ 15%. Иначе се запазва неолибералното капиталистическо​ статукво в социално-икономическата сфера. ​Преустройството на съдебната​ система трябва да бъде съпътстващ, а не главен‌ процес. ‌Когато ръководството ⁣на социалистическата партия предлага и се съгласява с крайно ​десните от БП „Продължаваме промяната“ да не се „пипат данъците“, по същество, според моето лично мнение то идеологически​ ме предава като⁣ социалист и ляв човек. В моите очи и според моите разсъждения то би‍ могло да ‌бъде⁤ обявено за идейно-политическо предателство ‍на БСП. ⁤С такова чувство ⁣са стотици хиляди леви​ хора⁢ в България. Една значителна част от тях не отидоха да гласуват, понеже не виждат истински ляв избор. Ръководството на партията не е разбрало, че само чрез баланс на интересите на ​хората на труда да живеят ‍по-добре и на​ богатите да развиват бизнес, може да⁢ се постигне значим ‌икономически растеж‍ и повишаване‌ на раждаемостта и излизане на България от демографската катастрофа. С мизерни заплати не може да има ‍икономически прогрес, ⁤нормален човешки живот, стабилни семейства и‍ повече български деца.

Внимателният⁢ прочит на бизнес преговорите в Мола, избран от БП „Продължаваме промяната“ (А защо не‍ в Народното събрание?), по моя скромна лична оценка разкриват ​наличието на един див ​популизъм, яростно наддаване на социални мерки и предложения, непрекъснато постигане на т.нар. „петминутна телевизионна слава“ на преговарящите. ⁣И в същото време няма достатъчно ресурси за реализация на предлаганите ⁤социални мерки. Петков и Василев разказват басни как само чрез прекратяване ‌на‌ корупцията ще преборят бедността, ​как ‍с десни неолиберални капиталистически мерки ще постигнат⁤ значими социални цели.⁣ Никой в света не е преборил корупцията. Ограничаването на ⁤корупцията ​не може да‌ даде⁢ значим финансов ресурс за социалните политики. Ръководните социалисти забравят, че си имат работа с вълка (капитала, бизнеса). Той, както е добре известно, козината си мени, но нравът – не, той никога ​няма да се‌ откаже ‍от по-големи​ печалби и от по-ниски корпоративни данъци, че ​Петков и Василев са милионери, които милеят на първо‍ място ‌за своите‍ милиони.

Желанието на най-тясното ръководство⁢ на БСП да се включи във властта е явен признак за министерската мечта на героя Големанов. Да,‍ България се нуждае ⁣от правителство. И БСП може да подкрепи едно‌ такова правителство на десните партии с оглед по-бързо решаване на здравната, енергийната и частично на социалната криза, както и намаляване на темповете на инфлацията и нарастване на ⁢цените.⁢ И до тук. БСП ⁢не трябва да участва в дясно-бясна⁣ коалиция, ⁤заместваща също дясно-бясната, но мафиотизирана и​ мутризирана коалиция на ГЕРБ-СДС, ‍ДПС, ВМРО. Такъв извод може да се направи от опита от близкото ​минало. Социалистическата партия загуби ⁤огромен обществен престиж⁣ с участието​ в ​две коалиционни управления, когато под нао. Това е критика ⁢към⁤ политическите ⁤действия и⁤ решения, които са в разрез с идеите на социализма.​ Надяваме се, че социалистите ще намерят пътя към истинските си идеали и ще продължат​ да⁢ се борят за социална справедливост и равенство.

тиката е към политическите постъпки и решения, които са ‍в разрез ⁤с идеите на социализма. Важно е да се запази идеологическата чистота ​и да се върне партията към своите ⁢корени и ‍ценности. Само по този начин социалистическата партия може да възвърне доверието ‍на своите последователи и да се превърне в истински представител ⁣на работническата класа.

они. Те са тези, които носят в себе си вярата ⁢и ангажимента към идеалите на социализма, които‌ са готови да се борят за тях⁢ и да ги защитават, независимо от промените в политическата обстановка.

Предателството на идеите е по-тежко от предателството на личности, защото то засяга основите на идентичността и убежденията‍ на ⁢хората. Социалистическата⁣ идея е построена върху принципи на социална​ справедливост, равенство и солидарност, които не могат‌ да бъдат пренебрегнати или заменени с други, по-десни политики.

Затова, въпреки че личностите могат да бъдат забравени или просто зачеркнати ⁤от‌ политическата сцена, идеите на ‌социализма и ангажиментът към тях ⁤ще останат в сърцата ⁣на хората, които вярват в тях.‌ Те са тези, които ще продължат да се борят за‌ социална справедливост ⁣и равенство, независимо от⁢ промените в политическата обстановка.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.